Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι πρώτοι ξένοι μισθοφόροι από το δικαστήριο του Ντονιέτσκ – Προσπαθεί να τους σώσει το Λονδίνο

Στην εσχάτη των ποινών καταδικάστηκαν οι Βρετανοί Sean Pinner και Aidan Aslin και ο Μαροκινός Saadoun Brahim από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ντονέτσκ.

Την ίδια στιγμή η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, καταδίκασε – συγκεκριμένα – τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν σε δύο Βρετανούς από δικαστήριο της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» χαρακτηρίζοντάς την «απόφαση-παρωδία» ενώ λένε ότι θέλουν να τους σώσουν.

Οι τρεις μισθοφόροι που τα τελευταία χρόνια είχαν ενταχθεί στις ουκρανικές Ε.Δ. κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικά χτυπήματα και δολοφονίες πολιτών.

Οι Βρετανοί υπήκοοι Sean Pinner και Aidan Aslin και ο Μαροκινός Saadoun Brahim παραδέχτηκαν εν μέρει την ενοχή τους στο δικαστήριο του Ντονέτσκ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της ΛΔΚ τους κατηγόρησε για κατηγορίες βάσει του άρθρου 232 (εκπαίδευση για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών) του Ποινικού Κώδικα της Δημοκρατίας.

Ο συνήγορος των μισθοφόρων έκανε γνωστό πως θα ασκηθεί έφεση για να μετατραπεί η ποινή από εκτέλεση σε ισόβια.

Έχουν προθεσμία εντός 1 μηνός να κάνουν την προσφυγή.

Η ποινή ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Πρόκειται για τους πρώτους δυτικούς μισθοφόρους και πλέον αιχμαλώτους πολέμου που δικάζονται από Ρώσους.

Ο Έϊντεν Άσλιν υπηρετούσε στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των Ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από το 2018, επισημαίνει η ιστότοπος Mediazona. Στην Ουκρανία έμεινε λόγω της αρραβωνιαστικιάς του. Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στο Twitter, αιχμαλωτίσθηκε στα μέσα Απριλίου.

Επίσης τότε στην «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» βρέθηκε και ο φίλος του, ο 48χρονος Σον Πίνερ πρώην στρατιωτικός του Βασιλικού τάγματος της Βρετανίας που ήταν στην ίδια ταξιαρχία. Οι συγγενείς του Πίνερ επισήμαιναν ότι και ο Πίνερ και ο Άσλιν επίσημα υπηρετούσαν στον ουκρανικό στρατό με βάση την νομοθεσία και δεν ήσαν μισθοφόροι.

Ο 21χρονος Μπραχίμ Σααντούν, έφθασε στην Ουκρανία το 2019, όπου φοιτούσε στη σχολή αεροδυναμικών και διαστημικών τεχνολογιών του πολυτεχνείου του Κιέβου. Πριν ένα χρόνιο εγκατέλειψε τις σπουδές του και πήγε να υπηρετήσει με συμβόλαιο επίσης στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών. Αιχμαλωτίσθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στην πόλη Βολνοβάχα.

Και οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι θα υποβάλουν έφεση, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο TASS. Η έφεση θα πρέπει να ασκηθεί ένα μήνα από την έκδοση της απόφασης.

Το δικαστήριο δεν αναφέρθηκε σε έναν τρίτο Βρετανό, τον 35χρονο Αντριου Χιλ, που παραδόθηκε στις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες τον έχουν απειλήσει με θανατική ποινή. Ο Χιλ, όπως σημειώνει η Daily Mail, είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών από το Πλίμουθ.

Αναταραχή την Βρετανία

«Καταδικάζω απόλυτα την καταδίκη της Έϊντεν Άσλιν και του Σον Πίνερ, τους οποίους κρατούν Ρώσοι πληρεξούσιοι στην ανατολική Ουκρανία», έγραψε στο Twitter η Λιζ Τρας. «Είναι αιχμάλωτοι πολέμου. Αυτή είναι μια ψεύτικη δικαστική απόφαση χωρίς καμία απολύτως νομιμότητα».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως το Λονδίνο ανησυχεί βαθιά για τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν στους δύο Βρετανούς, σημειώνοντας ότι θα εργαστεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

«Προφανώς ανησυχούμε βαθιά για αυτό. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου δεν πρέπει να τυγχάνουν εκμετάλλευσης για πολιτικούς σκοπούς», είπε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους.

«Βάσει της Συνθήκης της Γενεύης, οι αιχμάλωτοι πολέμου δικαιούνται ασυλίας στρατιώτη και δεν πρέπει να διώκονται για συμμετοχή σε εχθροπραξίες. Επομένως, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ουκρανικές αρχές για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση οποιουδήποτε Βρετανού υπηκόου που υπηρέτησε στην Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου» πρόσθεσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.