Η Gazprom απαίτησε πληρωμή σε ρούβλια, η ολλανδική GasTerra αρνήθηκε και η στρόφιγγα έκλεισε
Με το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου απαντά η ρωσική Gazprom στην Ολλανδία, για την άρνηση της εταιρείας φυσικού αερίου της τελευταίας να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας να (την) πληρώνει σε ρούβλια.
Η ολλανδική εταιρεία GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται φυσικό αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι από αύριο Τρίτη, 31 Μαΐου, θα σταματήσει να λαμβάνει φυσικό αέριο από την Gazprom. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους, προκειμένου να καλύψει τα 2 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την ρωσική εταιρεία μέχρι τον Οκτώβριο.
GasTerra will no longer receive gas from Russia’s Gazprom from May 31 after refusing to agree to Moscow’s demands for payment in roubles, the Dutch company says https://t.co/L8llaApzUh pic.twitter.com/3ga7JDat7e
— Al Jazeera English (@AJEnglish) May 30, 2022
Η GasTerra ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος, ενώ οι εταιρείες Shell και Exxon έχουν η καθεμία τους από 25%. «Κατανοούμε την απόφαση της GasTerra να μη συμφωνήσει με τους μονομερείς όρους πληρωμής που έθεσε η Gazprom», ανέφερε στο Twitter ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γιέτεν. «Η απόφαση αυτή δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά», διαβεβαίωσε ο ίδιος.
🇳🇱 Dutch Economy Ministry:
We are not activating gas crisis plan in wake of Gazprom delivery halt. We don't expect it to lead to a physical gas shortage.#Holland #oil pic.twitter.com/xLMGjL2Wh5
— HedefCapitalUk (@HedefCapitaluk) May 30, 2022
Στην ανακοίνωσή της, η GasTerra αναφέρει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και ότι ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους.
Σημειώνει, επίσης, πως είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής, κάτι το οποίο, προφανώς, δεν έγινε δεκτό.