Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στην Τουρκία για την πώληση των εξοπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, σημειώνοντας όμως ότι οι πωλήσεις αυτές γίνονται από μια ιδιωτική τουρκική εταιρεία και δεν πρόκειται για διακρατική συμφωνία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατό στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της χώρας. Το Κίεβο και η Δύση μιλούν και απρόκλητο πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας.
«Οι Ρώσοι είναι αναστατωμένοι και κατά καιρούς παραπονιούνται για τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Διαμαρτύρονταν και συνεχίζουν να διαμαρτύρονται και τώρα», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας σε ξένα μέσα ενημέρωσης. «Αλλά έχουμε ήδη δώσει την απάντηση… ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες και επίσης αυτές οι αγοραπωλησίες έγιναν πριν από τον πόλεμο», πρόσθεσε.
Η Τουρκία σφυρηλάτησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στον ενεργειακό, αμυντικό και εμπορικό τομέα και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες. Η τουρκική εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Baykar πούλησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο, παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος υπέγραψε μια συμφωνία με την Ουκρανία για τη συμπαραγωγή τους, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.
Μετά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα, το Κίεβο έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με τις πιθανές «εγγυήτριες» χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Τουρκία και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι ορισμένες από τις χώρες αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν «νομικά ζητήματα» ως εγγυήτριες της ασφάλειας της Ουκρανίας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι, κατ’ αρχήν, είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο εγγυήτριας δύναμης για την ασφάλεια της Ουκρανίας, όμως θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ