Φινλανδία: Η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί το συντομότερο στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Σάουλι Νινίστε, με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ να τονίζει ότι το Βερολίνο θα στηρίξει σθεναρά πιθανό αίτημα του Ελσίνκι.

Θεωρώ βέβαιο ότι στο φινλανδικό κοινοβούλιο υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας αίτησης ένταξης, δήλωσε στη Süddeutsche Zeitung ο Νινίστε και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή την περίπτωση το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει πολύ γρήγορα. Το φινλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα μετά το Πάσχα και η κυβέρνηση θα έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο.

Η Γερμανία «δεν έχει να δώσει καμία συμβουλή. Όποια απόφαση και αν λάβει η Φινλανδία, μπορεί να υπολογίζει στη γερμανική υποστήριξη», δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Σταϊνμάγερ τόνισε ότι «η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για τις βάρβαρες δολοφονίες». Μόνο η Ρωσία μπορεί να τις σταματήσει, πρόσθεσε και, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε: «Σταματήστε αυτή την τρέλα!».

Ο Σταϊνμάγερ τάχθηκε ακόμη υπέρ μιας νομικής διαδικασίας κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. «Όλοι όσοι ευθύνονται για αυτά τα εγκλήματα, θα πρέπει να απολογηθούν», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος στο περιοδικό Der Spiegel και τόνισε ότι εκτός από τους στρατιώτες και τους διοικητές τους, αυτό περιλαμβάνει και εκείνους οι οποίοι είχαν την πολιτική ευθύνη.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με αναδημοσίευση της Deutsche Welle, η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην επιθυμία της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και η εφημερίδα σχολιάζει: «Πάνω από όλα η εξέλιξη στη Σκανδιναβία δείχνει πώς έχει λειτουργήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής: τα ουδέτερα κράτη ζητούν την προστασία της συμμαχίας, επειδή δεν αισθάνονται πλέον ασφαλή για την ανεξαρτησία τους.

Η ουδετερότητα μοιάζει με παθητικότητα και επιφύλαξη, αλλά τα ουδέτερα κράτη δημιουργούν επίσης ένα κενό πολιτικής ασφάλειας που μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Από τα κράτη της Βαλτικής μέχρι τη Βόρεια Μακεδονία και φυσικά την Ουκρανία, η απειλή έχει ένα όνομα: Ρωσία. Από αυτή την άποψη, η δυναμική της διεύρυνσης συνδέεται στενά με τη ρωσική αντίληψη για επιθετικότητα, ότι δηλαδή η Μόσχα απειλείται από τη Δύση. Όχι, η απειλή έρχεται από την άλλη πλευρά».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Η συμμαχία, η οποία πρόσφατα είχε κηρυχθεί ‘εγκεφαλικά νεκρή,’ πρέπει ξαφνικά να συμπεριφέρεται σαν να ήταν πολύ ζωντανή. Η δυναμική όμως που πυροδότησε ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν μπορεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ είχε απολέσει τη σοβαρότητά του εδώ και 20 χρόνια».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.