«Mας την έφερε» ο «Μπαϊντενόπουλος»: Εγκρίθηκαν για την Τουρκία 40 μαχητικά F-16 Viper & εκσυγχρονίζει άλλα 80

To αμερικανικό State Department έστειλε στο Κογκρέσο επιστολή με την οποία ζητά την έγκριση προμήθειας 40 μαχητικών F-16 Block 70 (Viper) και τον εκσυγχρονισμό 80 παλαιότερων τουρκικών μαχητικών στο ίδιο επίπεδο και τονίζει μάλιστα ότι «η πώλησή τους στην Τουρκία συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Έτσι λοιπόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τ.Μπάιντεν (Μπαϊντενόπουλος όπως τον είχαν «βαφτίσει» τα εγχώρια ΜΜΕ διότι δήθεν ήταν αυτός και το κόμμα του υπέρ τω ελληνικών θέσεων και ήθελαν να «στριμώξουν» την Τουρκία επειδή είναι «κακό παιδί»), μας την «έφερε» κυριολεκτικά και προωθεί τα τουρκικά συμφέροντα κατά τον καλύτερο τρόπο, φροντίζοντας να επαναφέρει άμεσα την αεροπορική ισορροπία σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο υπέρ της Τουρκίας φυσικά.

Στην επιστολή δεν παρέχονται χρονοδιαγράμματα για την πώληση αλλά τονίζει ότι η Άγκυρα «έχει πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα» από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 με βάση το νόμο CAATSA!

Υποτίθεται λοιπόν ότι η Άγκυρα ήταν τιμωρημένη με βάση το νόμο αυτόν, λόγω της αγοράς των S-400 από την Ρωσία, όμως οι S-400 συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμα στην Τουρκία και συνεπώς δεν έχει αλλάξει κάτι που να δικαιολογεί τους Αμερικανούς για την θετική τους στάση απέναντι στους Τούρκους.

Η προμήθεια των F-16 Viper αποτελεί επίσης προάγγελο και για τα F-35.

Αφού ξεπερνιέται έτσι εύκολα αυτό το «όριο» τι θα εμποδίσει τους Αμερικανούς να ξεπεράσουν και το επόμενο;

Στην Ελλάδα θεωρούσαν πως οι S-400 θα ήταν το «ανυπέρβλητο» εμπόδιο για να επαναπροσεγγίσουν οι ΗΠΑ την Τουρκία.

Όπως θεωρούσαν επίσης πως ήταν αδύνατο να επαναπροσεγγίσει η Τουρκία ΗΑΕ, Σ.Αραβία, Αίγυπτο , Ισραήλ κ.λ.π.

Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ότι η πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετήσει επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑTO.

Προφανώς στις ΗΠΑ την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και του εναέριου χώρου την θεωρούν ως ΝΑΤΟϊκή «ενότητα».

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τις αντιδράσεις των εγχώριων ΜΜΕ που υποστήριζαν τον Τ.Μπάιντεν ως καλύτερη επιλογή για τα ελληνικά συμφέροντα αντί του πρώην προέδρου Ν.Τραμπ.

Η Ουάσιγκτον μέχρι τώρα δεν είχε εκφραστεί επισήμως για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων, αλλά ήταν εμφανές ότι ήθελε να την πραγματοποιήσει διότι «συζητούσε αενάως» και ως γνωστόν όποιος συζητάει… θέλει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.