Πως τα φέρνει η ζωή καμιά φορά… Τα Νησιά Σολομώντα είναι για την Αυστραλία, ότι η Ουκρανία για τη Ρωσία…
Το γρήγορο στόρι: Τα Νησιά του Σολομώντα, μια κυρίαρχη χώρα στον Ειρηνικό, διέκοψε τους δεσμούς με την Ταϊβάν και συμμάχησε με την Κίνα. Έτσι οι ΗΠΑ φέρεται να υποστήριξαν μια αποτυχημένη απόπειρα βίαιου πραξικοπήματος το 2021, που είχε σαν αποτέλεσμα την αποστολή «ειρηνευτικών στρατευμάτων» από την Αυστραλία. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της αυστραλιανής κυβέρνησης αναφέρθηκαν στο κυρίαρχο έθνος ως μέρος της «πίσω αυλής» τους και ένας μεγιστάνας των ΜΜΕ κάλεσε δημοσίως τον αυστραλιανό στρατό να εισβάλει και να ανατρέψει την κυβέρνηση των Νήσων του Σολομώντα!
[Thread] A dangerous situation is afoot in the Solomon Islands. A coup is on, with the government of @ManassehSogava1 is threatened with overthrow by a revolt in Malaita (pushed by the United States and Australia). Not much is being remarked about these developments. pic.twitter.com/yqMHOo4b8Q
— Vijay Prashad (@vijayprashad) November 26, 2021
Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «ανησυχεί πολύ» από ένα προσχέδιο συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των Νήσων του Σολομώντα και της Κίνας, που θα μπορούσε να φέρει κινεζικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικό προσωπικό να εδρεύουν στην πρωτεύουσα Χονιάρα.
«Δεν πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον του Ινδο-Ειρηνικού, της ειρήνης και της σταθερότητας που θέλουμε να δούμε να επικρατεί κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών και των επόμενων δεκαετιών, να έχουμε μια κινεζική στρατιωτική παρουσία αυτού του είδους εντός την περιοχή μας», είπε στην παρουσιάστρια του Sky News, Peta Credlin.
«Αυτό προκαλεί σημαντική ανησυχία, ιδιαίτερα όταν βλέπετε την πολύ στενή σχέση τώρα μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Η επέκταση αυτού του μπλοκ ισχύος στον Ινδο-Ειρηνικό είναι πολύ ανησυχητική», είπε, θυμίζοντας αρκετά τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τις δικές του ανησυχίες για την επέκταση του NATO, που εκφράστηκαν πριν την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά βέβαια ο Ρώσος Πρόεδρος είναι ο κακός της υπόθεσης (κατά τη Δύση) και δεν ξέρει τι λέει…
«Οι προσπάθειες να τεθούν σε κίνδυνο η δημοκρατία και τα συστήματά μας, θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης για τους Αυστραλούς και τους ανθρώπους στον Ινδο-Ειρηνικό», σχολίασε ακόμα ο Ντάτον.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είπε ότι η συμφωνία προκαλεί «μεγάλη ανησυχία», ενώ η ομόλογός του από τη Νέα Ζηλανδία, Τζασίντα Άρντερν, χαρακτήρισε τη συμφωνία «δυνητική στρατιωτικοποίηση της περιοχής».
Πάντως, η Κίνα εξοργίστηκε από ένα ανεξάρτητο άρθρο που καλούσε την Καμπέρα να… εισβάλει στις Νήσους του Σολομώντα λόγω της ανησυχητικής νέας συμφωνίας ασφάλειας! Καλούσε ανοιχτά τον στρατό να εισβάλει στα Νησιά του Σολομώντα, να τα «καταλάβει» και να «αλλάξει το καθεστώς» ενώ χρησιμοποιεί «ήπια δύναμη» για να προωθήσει τα δυτικά συμφέροντα.
Ο David Llewellyn-Smith συγκεκριμένα (συγγραφέας, ιδρυτικός εκδότης και συντάκτης του ιστότοπου MacroBusiness και ιδρυτικός εκδότης και συντάκτης παγκόσμιας οικονομίας του εξέχοντος πολιτικού περιοδικού The Diplomat), έγραψε στις 25 Μαρτίου ότι ο Μόρισον θα πρέπει να «εξαναγκάσει μια άμεση αντιπαράθεση με την κομμουνιστική υπερδύναμη» χρησιμοποιώντας «όποια και όλα τα απαραίτητα μέσα» για να διώξει το Πεκίνο από την περιοχή.
Australia must ready Solomon Islands invasion https://t.co/wfC12VoUbz
— Macro Business (@macro_business) March 24, 2022
Το άρθρο περιέγραψε επίσης την κατάσταση ως «την κουβανική κρίση πυραύλων της Αυστραλίας» και είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η Αυστραλία να επιτρέψει να προχωρήσει αυτή η συμφωνία».
Πολλοί υποστήριξαν ότι είναι «γελοίο» η Αυστραλία να καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από τη μία πλευρά, ενώ οι «ελίτ» της ζητούν στρατιωτικές δυνάμεις να καταλάβουν το Γκουανταλκανάλ (σ.σ. το μεγαλύτερο νησί των Νησιών Σολομώντα).