Οανώτατος αρχηγός εσωτερικής ασφάλειας της Τουρκίας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Δύση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι αποτελούν σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια σε ένα εξαιρετικά εμπιστευτικό έγγραφο πολιτικής που ονομάζεται Κόκκινο Βιβλίο ή το «μυστικό σύνταγμα» της Τουρκίας.
Σε μια συνέντευξη στο ισλαμικό τηλεοπτικό δίκτυο TVNet στις 23 Μαρτίου 2022, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι το Κόκκινο Βιβλίο, με επίσημο τίτλο «Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας» (Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, ή MGSB), γράφτηκε ξανά σύμφωνα με αυτό που περιέγραψε ως θεμελιώδεις αξίες.
«[Το βιβλίο] γράφτηκε από τους γιους και τις κόρες αυτής της χώρας», είπε ο Σοϊλού απαντώντας σε ερώτηση του κυβερνητικού προπαγανδιστή Nedim Şener, ο οποίος ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι η Τουρκία θα δεχόταν επίθεση από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ στο μέλλον.
Αν και το Κόκκινο Βιβλίο δεν είναι ένα νομικό έγγραφο, αλλά μάλλον ένα έγγραφο πολιτικής και στρατηγικής ιδέας, στην πράξη θεωρείται θεμελιώδες έγγραφο για τον εντοπισμό εσωτερικών και εξωτερικών απειλών και βοηθά στη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων από τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Από το 2014, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το Κόκκινο Βιβλίο για να κυνηγάει τους επικριτές, τους πολιτικούς αντιπάλους και τους αντιφρονούντες, ενώ επαναδιατυπώνει τις εξωτερικές πολιτικές της που βασίζονται στους ισλαμιστές ως οδηγίες που έχουν εγκριθεί από το κράτος.
Ο Σοϊλού φαίνεται επίσης να συμφώνησε με τον ισχυρισμό του Şener ότι ορισμένες χώρες που αναφέρονται στο Κόκκινο Βιβλίο δεν απείλησαν ποτέ την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία και το Ιράν, δύο χώρες που χαρακτηρίστηκαν ως εχθρικά έθνη που προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την εθνική ασφάλεια σε προηγούμενες εκδόσεις του εγγράφου, πιθανότατα δεν καταλαμβάνουν πλέον θέσεις στη λίστα απειλών προτεραιότητας.
Η αποκάλυψη του Κόκκινου Βιβλίου, που έχει ταξινομηθεί στο υψηλότερο επίπεδο μυστικότητας στην Τουρκία, είναι έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Soylu δεν παρουσίασε πλήρεις λεπτομέρειες για τις νέες εκτιμήσεις απειλών που έγιναν στο βιβλίο, αλλά μάλλον πρότεινε πώς διατυπώθηκε σύμφωνα με την προσέγγιση της κυβέρνησης στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Ο Soylu, ο πιο αντιαμερικανικός υπουργός της Τουρκίας, είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν άμεση επιρροή στη σύνταξη αναθεωρήσεων στο Κόκκινο Βιβλίο. Το Υπουργείο Εσωτερικών, ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών (MİT) και το Γενικό Επιτελείο είναι οι τρεις κύριοι κρατικοί θεσμοί που παρέχουν πληροφορίες και βοηθούν στην αναθεώρηση και τη διαμόρφωση του Κόκκινου Βιβλίου.
«Θέλω να εκφράσω ένα πράγμα. Η Δύση δεν μας συμπαθεί. Το βλέπουμε όλοι…. Οι αξίες μας είναι διαφορετικές. Η θρησκεία μας είναι διαφορετική». Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ήθελαν να ιδρύσουν αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατικό κράτος» στη βόρεια Συρία μέσω του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των συριακών θυγατρικών του. «Όχι μόνο μία Αμερική, αλλά ακόμα κι αν «χίλιες Αμερικές» έρθουν [στη Συρία], δεν θα το επιτρέψουμε», υποσχέθηκε.
Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα συγκρουστεί τελικά με τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, ο Σοϊλού είπε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πάρουν τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν την Τουρκία. «Είναι απαραίτητο να ρωτήσουμε τις ΗΠΑ εάν οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον κίνδυνο [να συγκρουστούν με τα τουρκικά στρατεύματα]», είπε.
Στη συνέχεια, συνέχισε να επικρίνει τις ΗΠΑ, τον σύμμαχο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας ότι «δεν είναι σαν να φοράς ένα ωραίο κοστούμι και να λες μερικές καλογυαλισμένες λέξεις. Ελάτε [Αμερικανοί]. Βάλτε τα χρήματά σας εκεί που είναι το στόμα σας. Εδώ περιμένουμε. Βγάζουμε το λαιμό μας [στη Συρία]».
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είναι γνωστός για τις ακροδεξιές απόψεις του και υποστηρίζεται από το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), εταίρο και σύμμαχο της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Προέδρου Ερντογάν. Στις ομιλίες του έχει κάνει συχνά σχόλια κατά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, επικρίνοντας τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Για πρώτη φορά, οι παρατηρήσεις του για το Κόκκινο Βιβλίο προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για το πώς η δομή και το θεσμικό πλαίσιο της χάραξης πολιτικής στην Τουρκία έχουν αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία υπό την κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία έχει μια μακρά λίστα με παράπονα και προβλήματα. σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο αναθεώρησε το Κόκκινο Βιβλίο, συγκλήθηκε στις 23 Μαρτίου 2022 υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου.
Το Κόκκινο Βιβλίο, ένα άκρως απόρρητο έγγραφο, θυμίζει ένα μοντέλο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου στον καθορισμό των στρατηγικών εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. Συζητείται και εγκρίνεται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK), ένα ίδρυμα που λειτουργεί επίσημα ως συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί ως σκιώδης κυβέρνηση με τον στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών να κυριαρχούν στις πολιτικές. Το κοινοβούλιο δεν έχει κανένα ρόλο στην εξέταση του εγγράφου.
Στο έγγραφο, οι εσωτερικές και εξωτερικές απειλές παρατίθενται κατά σειρά σπουδαιότητας. Στη συνέχεια, συζητούνται σωματικά και ψυχολογικά εργαλεία και μέθοδοι για την καταπολέμηση αυτών των απειλών και εκπονούνται σχέδια. Η Εθνική και Στρατιωτική Στρατηγική Αντίληψη εκπονείται με βάση το Κόκκινο Βιβλίο. Οι διάφοροι κλάδοι της κυβέρνησης είναι οργανωμένοι σύμφωνα με αυτήν την ιδέα και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Αναθεωρείται κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια.
Σε προηγούμενες εκδόσεις του βιβλίου, ο κομμουνισμός θεωρούνταν η μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία μετά την είσοδό της στο ΝΑΤΟ και καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Όσον αφορά τις εσωτερικές απειλές, οι θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, ο κουρδικός αυτονομισμός, ο θρησκευτικός αντιδραστικός και ο εθνικισμός καταγράφηκαν σε διάφορες χρονικές στιγμές. Υπό την κυριαρχία του Ερντογάν τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ο εθνικισμός και ο θρησκευτικός φανατισμός καταργήθηκαν και νέες απειλές προστέθηκαν στον κατάλογο.
Χρησιμοποιώντας το Κόκκινο Βιβλίο ως δικαιολογία για παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες, οι τουρκικές κυβερνητικές υπηρεσίες παρουσίασαν προφίλ ανυποψίαστων πολιτών με βάση την ιδεολογία, τις πολιτικές πεποιθήσεις ή την εθνοτική ή θρησκευτική τους τοποθέτηση.
Σύμφωνα με τα άκρως απόρρητα έγγραφα, οι νόμιμες δραστηριότητες χριστιανικών θρησκευτικών ομάδων όπως οι Καθολικοί, οι Ορθόδοξοι και οι Προτεστάντες στην Τουρκία παρουσιάστηκαν ως απειλές για την εθνική ασφάλεια για τη βιωσιμότητα του τουρκικού κράτους.
Turkey’s ‘secret constitution’ may have defined the West as a major threat https://t.co/W4Xv0D4Vgp
— Nordic Monitor (@nordicmonitor) March 27, 2022