Τι αναφέρουν τα έγγραφα για τις απάνθρωπες τεχνικές βασανισμού της CIA
Το φως της δημοσιότητας είδαν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα τα οποία αποκαλύπτουν τις απάνθρωπες πρακτικές εκπαίδευσης και ανάκρισης που εφάρμοζε η CIA μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι σε διαβόητο κέντρο κράτησης της υπηρεσίας στο Αφγανιστάν μεταχειρίζονταν έναν κρατούμενο σαν ζωντανό «εκπαιδευτικό εργαλείο» για να διδάξουν τεχνικές βασανισμού στους ανακριτές της CIA.
Η σοκαριστική αναφορά του 2008, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη, καταγράφει τα επανειλημμένα βασανιστήρια που υπέστη ο Αμάρ αλ Μπαλούχι, νυν κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, στο πρώην κέντρο κράτησης της CIA, Κομπάλτ, στα βόρεια της Καμπούλ.
Οι ανακριτές που εργάζονταν εκεί, παραβιάζοντας τις οδηγίες της υπηρεσίας, δοκίμασαν πάνω του την αποτελεσματικότητα τεχνικών βασανισμού. Σε μία εξ αυτών, γνωστή ως «θρήνος», οι εκπαιδευόμενοι χτυπούσαν ένας ένας με τη σειρά το κεφάλι του γυμνού Μπαλούχι σε ξύλινο τοίχο. Συγκεκριμένα, τύλιγαν στον λαιμό του μια πετσέτα, τον έβαζαν να καθίσει όρθιος με τις φτέρνες να ακουμπάνε στον τοίχο και μετά κουνούσαν μπρος πίσω τις άκρες της πετσέτας, έτσι ώστε το κεφάλι του να χτυπάει συνεχώς πίσω.
Κάθε «μάθημα» διαρκούσε περίπου δύο ώρες και οι εκπαιδευόμενοι έπαιρναν στη συνέχεια «πιστοποίηση» από τους εκπαιδευτές τους για την ικανότητά τους να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνική. Από την ιατροδικαστική έρευνα προέκυψε ότι ο 44χρονος κρατούμενος υπέστη σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες ως συνέπεια αυτού του βασανιστηρίου, που καθιστούν δύσκολο τον σχηματισμό μνήμης και την ανάκτηση αναμνήσεων.
Ο Μπαλούχι, υπήκοος Κουβέιτ, μεταφέρθηκε από το Πακιστάν στο Κομπάλτ το 2003 και η εκδίκαση της υπόθεσής του εκκρεμεί εδώ και 10 χρόνια, εξαιτίας νομικής διαμάχης αναφορικά με τη νομιμότητα καταθέσεων κρατουμένων αφότου έχουν βασανιστεί. Αναφορές για το συγκεκριμένο κέντρο, το οποίο οι κρατούμενοι ονόμαζαν «σκοτεινή φυλακή» ή «σκοτάδι», λένε ότι οι τρόφιμοι «έσπαγαν» τόσο από τα βασανιστήρια, που συχνά έμπαιναν εθελοντικά στα σημεία που τους υπέβαλαν στο μαρτύριο του εικονικού πνιγμού.