Πόλεμος στην Ουκρανία: Φόβοι για “σοκ” στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου

Φόβους ότι ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία θα προκαλέσει ” σοκ”  στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου εξέφρασε ο  Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τη ζήτηση το 2022.

Όπως ανέφερε σε έκθεση του ο Οργανισμός  «Η προοπτική διατάραξης σε μεγάλη κλίμακα της ρωσικής παραγωγής απειλεί να προκαλέσει παγκόσμιο σοκ στην προσφορά πετρελαίου». Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε ισχυρή μεταβλητότητα στις αγορές πετρελαίου, καθώς οι τιμές άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ τους (το μπρεντ άγγιξε στις 7 Μαρτίου τα 139,13 δολάρια ) πριν υποχωρήσουν.

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εξαγωγής πετρελαίου, καθώς  διαθέτει σε  ημερήσια  βάση 8 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων  στις υπόλοιπες χώρες

Παρόλο που  οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποφασίσει εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου  μετά την  εισβολή  της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ενεργειακός κλάδος εξαιρείται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η IEA σημειώνει ότι πολλές επιχειρήσεις -πετρελαϊκές εταιρίες, χρηματιστηριακές, τράπεζες- έχουν ήδη γυρίσει την πλάτη τους στη Ρωσία.

 Ποιες είναι οι προβλέψεις για το πετρέλαιο

πετρέλαιο

Ο Οργανισμός εκτίμησε  ότι από τον Απρίλιο μπορεί να πάψουν να είναι διαθέσιμα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα ρωσικού πετρελαίου.  Η ποσότητα αυτή μπορεί να αυξηθεί εάν οι κυρώσεις γίνουν πιο σοβαρές ή εάν η δημόσια καταδίκη της Ρωσίας λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Απέναντι στις απώλειες αυτές, «υπάρχουν λίγες ενδείξεις αύξησης της προσφοράς από τη Μέση Ανατολή ή μιας σημαντικής ανακατανομής των εμπορικών ροών», σημείωσε ο IEA.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, κυρίως η Ρωσία, αρνούνται να αυξήσουν την παραγωγή τους για να χαλαρώσουν τις πιέσεις στην αγορά, εμμένοντας σε μια σταδιακή αύξηση 400.000 βαρελιών την ημέρα κάθε μήνα.

Οι χώρες που έχουν επιπλέον παραγωγικές δυνατότητες -η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- δεν είναι πρόθυμοι  να ανοίξουν τις κάνουλες, ενώ η προοπτική μιας επιστροφής του Ιράν, στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας για τα πυρηνικά, δεν θα είναι άμεση.

Ο IEA εκτίμησε ότι οι ιρανικές εξαγωγές μπορούν να αυξηθούν περίπου κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέσα σε 6 μήνες, ποσότητα που δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την απώλεια του ρωσικού πετρελαίου.

Όσον αφορά την  ζήτηση, ο IAE αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση του 2022 κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω του αντίκτυπου από την αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην παγκόσμια οικονομία.

Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται  φέτος να αυξηθεί κατά 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα , φθάνοντας συνολικά τα 99,7 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.