Το «βλέμμα» της διεθνούς κοινότητας εξακολουθεί να είναι στραμμένο στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στην… κόψη του ξυραφιού.
Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις μόνιμες στρατιωτικές βάσεις τους αφού φόρτωσαν άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα σε σιδηροδρομικά βαγόνια, ανέφερε ο ρωσικός δυτικός στρατιωτικός τομέας.
Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το BBC, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως δεν βλέπει ακόμα οποιαδήποτε αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από θέσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Για να είμαι ειλικρινής, αντιδρούμε στην πραγματικότητα που έχουμε, και δεν βλέπουμε ακόμη οποιαδήποτε αποχώρηση, απλώς ακούσαμε γι’ αυτήν», δήλωσε ο Ζέλενσκι, σύμφωνα με το BBC, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Δυτική Ουκρανία.
«Πιστεύω πως όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι αναμένουν αποκλιμάκωση. Όσο για την απειλή, έχω πει πολλές φορές πως είμαστε ήρεμοι σχετικά με οποιεσδήποτε απειλές, επειδή θυμόμαστε ότι όλο αυτό δεν ξεκίνησε χθες. Συμβαίνει επί πολλά χρόνια.
»Όταν τα στρατεύματα αποσυρθούν πράγματι όλοι θα το δουν… αλλά προς το παρόν πρόκειται απλώς για μια δήλωση», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στην Ουκρανία, τροφοδοτώντας φόβους ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα. Η Μόσχα αρνείται ότι έχει τέτοια σχέδια.
Ο νότιος στρατιωτικός τομέας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως σήμερα αποσύρονται και άλλες δυνάμεις της που είχαν περικυκλώσει την Ουκρανία, όμως το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Μόσχα να αποδείξει πως αποσύρει τα στρατεύματά της, λέγοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκονται καθ’ οδόν και άλλα στρατεύματα.
«Δεν φοβόμαστε κανέναν» – Το μήνυμα ενότητας των Ουκρανών
Οι Ουκρανοί ύψωσαν σήμερα την σημαία της χώρας τους και παιάνιζαν τον εθνικό τους ύμνο για να επιδείξουν ενότητα απέναντι στους φόβους για ρωσική εισβολή, η οποία σύμφωνα με τις δυτικές δυνάμεις επίκειται.
Έξω από σχολεία, νοσοκομεία και πολλά καταστήματα κυμάτιζε σήμερα η ουκρανική σημαία για να τιμηθεί η “Ημέρα της Ενότητας”, την οποία ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε αργία αυτή την εβδομάδα μετά τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας.
Στην κεντρική λεωφόρο του Κιέβου, Κρέσκατικ, όπου σημαίες κυματίζουν στα κυβερνητικά γραφεία, η σημερινή ημέρα ήταν για πολλούς όπως κάθε άλλη ημέρα.
“Μια συνηθισμένη ημέρα, αλλά αυτές οι σημαίες βρίσκονται εδώ για κάποιο λόγο, για να δείξουν ότι δεν φοβόμαστε κανέναν. Δεν μας τρόμαξαν”, λέει ο Μικόλα, ιδιοκτήτης μιας μικρής καντίνας που πουλάει καφέδες. Ένα μεγάφωνο σε μια τοπική κυβερνητική υπηρεσία στην πρωτεύουσα παίζει πατριωτικά τραγούδια, ενώ τα τηλεοπτικά και τα κυβερνητικά δίκτυα στο Youtube μεταδίδουν ομιλίες που υπενθυμίζουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
“Όλοι θέλουν να μας φοβίσουν και ήρθαμε για να μείνουμε”, λέει μια συνταξιούχος, η Λουντμίλα, η οποία φοράει μια μικρή καρφίτσα με την ουκρανική σημαία στο πέτο του πανωφοριού της.
Στο Ολυμπιακό στάδιο του Κιέβου δεκάδες άνθρωποι ξεδίπλωσαν μια ουκρανική σημαία 200 μέτρων την οποία κουνούσαν υπό τους ήχους πατριωτικής μουσικής.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί είναι ενωμένοι σε μια κοινή επιθυμία “να ζήσουν εν ειρήνη, ευτυχισμένοι, σε μια οικογένεια, τα παιδιά με γονείς”.
“Κανένας δεν μπορεί να αγαπήσει την πατρίδα μας όπως εμείς. Και μόνο εμείς μπορούμε να την προστατεύσουμε”, είπε.
Αργότερα σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να επιθεωρήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Ρίβνε και να μεταβεί αεροπορικώς στην περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς για να συναντήσει στρατιώτες που υπηρετούν εκεί.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος είναι και ο ίδιος ενεργός χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έκανε έκκληση στους Ουκρανούς να αναρτήσουν φωτογραφίες και βίντεο με την ουκρανική σημαία και να προσθέσουν hashtags. Στο Instagram, οι χρήστες έκαναν αναρτήσεις χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #ΗμέραΕνότητας.
«Τρολάρουν» οι Ρώσοι για την… ημερομηνία εισβολής
Οι αρχές και τα Μέσα Ενημέρωσης της Ρωσίας σαρκάζουν σήμερα την «ημερομηνία εισβολής» της 16ης Ιανουαρίου που είχε ανακοινωθεί από δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλέσθηκαν πηγές στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
«Αίτημα προς τα αμερικανικά και τα βρετανικά μέσα παραπληροφόρησης (…), ανακοινώστε το χρονοδιάγραμμα των ‘εισβολών’ μας για τον ερχόμενο χρόνο, θα ήθελα να προγραμματίσω διακοπές», σάρκασε στο Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.
Την περασμένη εβδομάδα, αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει πληροφορίες από ανώνυμες πηγές στους κόλπους της κυβέρνησης και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία μπορεί να εξαπέλυε επιχείρηση κατά της Ουκρανίας σήμερα, 16 Ιανουαρίου.
Οι πηγές αυτές διευκρίνιζαν ωστόσο πως η αναφορά μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας μπορεί να αποτελούσε μέρος μιας ρωσικής προσπάθειας παραπληροφόρησης.
Αγγλοσαξονικές εφημερίδες είχαν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, αναφέροντας συγκεκριμένες ώρες για την εισβολή μέσα στην περασμένη νύχτα.
«Η νύχτα πέρασε όπως συνήθως. Κοιμηθήκαμε ειρηνικά. Το πρωί αρχίσαμε την ημέρα ήρεμα και επαγγελματικά», σχολίασε με στωϊκότητα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ερωτηθείς για ενδεχόμενες επαφές με ξένες χώρες στη διάρκεια της νύχτας, απάντησε: «Δεν συνηθίζουμε να ερχόμαστε σε επαφή με ξένες χώρες τη νύχτα».
«Δεν θα έλεγα πως αυτό μας διασκεδάζει, όμως ασφαλώς μας αφήνει βαθιά αμήχανους», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Σαρλ Μισέλ: Η κλιμάκωση στην Ουκρανία απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη
«Η κλιμάκωση όχι μόνο διακινδυνεύει τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
«H Ρωσία προχώρησε σε άνευ προηγουμένου κλιμάκωση εναντίον της Ουκρανίας», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε ότι η συσσώρευση των ρωσικών στρατευμάτων δείχνει «επιθετική και απειλητική συμπεριφορά».
Επίσης, επισήμανε ότι η Ε.Ε. και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεργάζονται σε καθημερινή βάση και σε πολλαπλά πεδία τονίζοντας πόσο ισχυρή είναι η ενότητα που επιδεικνύεται.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε τον ρόλο της διπλωματίας και αναφέρθηκε στις (διπλωματικές) πρωτοβουλίες που έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, ενώ έκανε λόγο για τον «σημαντικό ρόλο» του Εμανουέλ Μακρόν και του Όλαφ Σολτς.
«Ποτέ δε σταματήσαμε να δίνουμε προτεραιότητα στους διπλωματικούς διαύλους, ακόμη κι όταν αυτές οι προσπάθειες δεν δείχνουν να έχουν άμεσα απτά αποτελέσματα», είπε και κάλεσε τη Μόσχα «να κάνει σταθερά και απτά βήματα προς την αποκλιμάκωση για έναν ειλικρινή πολιτικό διάλογο». Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στις σοβαρές κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία σε περίπτωση που προχωρήσει σε περαιτέρω επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ