Στους δρόμους καίνε τους λογαριασμούς ρεύματος οι Τούρκοι πολίτες προκειμένου να εκφράσουν την απόγνωσή τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, νοικοκυριά κι οι επιχειρήσεις λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος που είναι τριπλάσιοι ή και τετραπλάσιοι σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Ωστόσο την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος Eρντογάν υπόσχεται πως θα έρθουν καλύτερες μέρες.
Τουρκία: Οι αξιωματούχοι προτείνουν στον κόσμο να καταναλώνει λιγότερο αέριο
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ , ο Διευθυντής Εταιρείας Φυσικού αερίου CORUMGAZ, Κασίμ Καχραμάν προτείνει στους πολίτες της Τουρκίας που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα να μην φορούν μόνο φανέλα στο σπίτι τους αλλά να φορούν και ρούχα για να μην κρυώνουν. Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε επιδοτήσεις ρεύματος αλλά ούτε και επιστρεπτέες προκαταβολές στους πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ αξιοσημείωτο είναι δε ότι βασικός μισθός ανέρχεται περίπου στα 300 ευρώ.
Τι λένε οι Τούρκοι πολίτες
Για την οικονομική κατάσταση της χώρας διαμαρτύρονται εκ νέου πολίτες της χώρας. Ακολουθούν μερικές δηλώσεις των πολιτών στον τηλεοπτικό σταθμό FOX
– “Λόγω της οικονομίας , ψυχολογικά είμαστε χάλια. Έχουμε φτάσει στον πάτο “, αναφέρει μεταξύ άλλων μια κάτοικος της Τουρκίας.
– ” Αυτή η ουρά δείχνει την κατάσταση μας…. Τα ενοίκια , οι λογαριασμοί αυξήθηκαν.
Το φθηνότερο φρούτο 10 λίρες λαχανικά δεν αγοράζουμε πια .Είμαι 60 ετών και αυτή είναι η δυσκολότερη χρονιά της ζωής μου”, περιγράφει από την δική της πλευρά μια κυρία.
“- Είαι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Αλήθεια σας το λέω .Τα παιδιά πεινάνε μας λένε ψωμί μαμά . Δεν μπορούμε να αγοράσουμε από τον φούρνο. Είμαστε 6 άτομα, 4 παιδιά εγώ και ο άνδρας μου”, δηλώνει μια μητέρα.
-” Δεν είναι κρίμα: Έχουμε σταματήσει να αγοράζουμε κρέας .Μόνο στα όνειρα μας, μόνο στην τηλεόραση τα βλέπουμε. Το κρέας, το ψωμί το χρήμα. Ας πάρουν τον δικό μου μισθό και να ζήσουν για ένα μήνα και εγώ θα τους φιλήσω το χέρι”, αναφέρει μεταξύ άλλων ένας ηλικιωμένος πολίτης.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ ,ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρετίν Νεμπατί ανακοίνωσε στους επενδυτές ότι η χώρα σκοπεύει να πάρει τον χρυσό των Τούρκων πολιτών και να τον βάλει μέσα στο σύστημα .Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 5.000 τόνοι χρυσού στην Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό.
Αυτοί οι τόνοι αντιστοιχούν σε 100 δισ. δολάρια διαφοράς. Ένα μέρος των χρημάτων θα πάει στην κεντρική τράπεζα προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες για συνάλλαγμα .Όμως το σημαντικό είναι ότι με το μοντέλο αυτό θα ενταχθεί ένα νέο μοντέλο ελκυστικότητας της τουρκικής λίρας, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο φόβος των ΤούρκωνΣύμφωνα με την εφημερίδα εφημερίδα Hürriyet, οι Τούρκοι πολίτες που έχουν χρυσές λίρες σε σεντούκια ή κάτω από τα στρώματα φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα τους αναγκάσει να τις δώσουν. Ωστόσο την ίδια ώρα επισημαίνεται ότι όσοι θα δίνουν τις λίρες τους στο κράτος θα λαμβάνουν κάποιο κουπόνι το οποίο θα τους δίνει κάποιο κέρδος σε ετήσια βάση και θα είναι υπό την εγγύησή του τουρκικού δημοσίου.