Κοίτα ποιος μιλάει! Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που θεωρούσαν ότι η Καμπούλ θα «κρατήσει» μήνες, αλλά έπεσε μέσα σε μέρες. Κάτι που επισήμανε η ίδια η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Τώρα, «προβλέπουν» ότι οι Ρώσοι οσονούπω θα εισβάλλουν στην Ουκρανία
Μπορεί να απέτυχαν οικτρά οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στο Αφγανιστάν, αλλά τώρα επανέρχονται… δριμύτερες και ζητούν από τη διεθνή κοινή γνώμη να τις πιστέψει ότι οι Ρώσοι οσονούπω μπουκάρουν στην Ουκρανία.
Προφανώς, η τεταμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ – Ρωσίας εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη. Ταυτόχρονα, όμως, η αμερικανική πλευρά έχει επιδοθεί, εδώ και σχεδόν δύο μήνες, σε έναν προπαγανδιστικό αγώνα δρόμου, προκειμένου να πείσει ότι η «αρκούδα» όπου να’ ναι θα επιτεθεί.
Πολύ περισσότερο ότι αυτό είναι θέμα χρόνου. Δίνουν, μάλιστα, ακόμα και ημερομηνίες (!). Αν είναι δυνατόν να προαναγγέλλεται ένας πόλεμος. Από τη μεριά της η Ρωσία ισχυρίζεται ότι κάθε άλλο παρά είναι στις προθέσεις της μια εισβολή στην Ουκρανία.
Το μόνο σίγουρο, έως τώρα, είναι ότι και οι δύο πλευρές καλλιεργούν την εικόνα ενός στρατιωτικού bras de fer, πίσω από το οποίο, όμως, διεξάγονται θεαματικές διπλωματικές διεργασίες. Κοντολογίς, και οι δυο αντίπαλοι επιδιώκουν να πετύχουν ορισμένους από τους στόχους τους χωρίς πόλεμο. Κάτι καταστροφικό για τους ίδιους, την Ευρώπη και τον κόσμο συνολικότερα.
Το αφγανικό Βατερλό
Πως μπορεί, όμως, να πιστέψει τις αμερικανικές υπηρεσίες, στις οποίες αποδίδεται ο ισχυρισμός ότι γνωρίζουν πως επίκειται ρωσική επίθεση, όταν αυτές είναι που απέτυχαν παταγωδώς στο Αφγανιστάν;
Ξεχνάει, άραγε, κανείς ότι διαβεβαίωναν την αμερικανική ηγεσία πως η Καμπούλ θα αντέξει καιρό. Ωστόσο, η αφγανική πρωτεύουσα έπεσε πάρα πολύ γρήγορα στα χέρια των Ταλιμπάν, με τις γνωστές απαράδεκτες εικόνες της εκκένωσης, και ανθρώπους να πέφτουν από τα αεροπλάνα και να σκοτώνονται.
Αυτά δεν τα επισημαίνουν κάποιοι εχθροί των ΗΠΑ, αλλά η ίδια η Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σε έκθεσή της, τον Σεπτέμβριο του 2021.
Μάλιστα, αφήνει σοβαρές υπόνοιες ως προς την εγκυρότητα των πληροφοριών που συγκέντρωναν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Έτσι, ζητάει ρητά και κατηγορηματικά να ξεκαθαριστεί κατά πόσον πληροφορούσαν ορθά την αμερικανική κυβέρνηση για την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Πόσο μάλλον, αφού δεν είχε προβλεφθεί, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στην έκθεση, η ταχύτητα, με την οποία οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ.
Ως γνωστόν, η αμερικανική κυβέρνηση επικρίθηκε σφόδρα για τον -λίαν επιεικώς- «άτσαλο» τρόπο που οργάνωσε την εκκένωση του Αφγανιστάν, καθώς και ότι έπεσε παντελώς έξω στις προβλέψεις της για την «επέλαση» των Ταλιμπάν.
Γι’ αυτό, η Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να ερευνηθούν οι ευθύνες των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες είτε έδωσαν λάθος πληροφορίες στην αμερικανική κυβέρνηση, είτε παραπληροφορούσαν εκ του πονηρού.
Στην έκθεση αναφέρεται: «Η Επιτροπή ζητάει από τον υπουργό Άμυνας να υποβάλει έκθεση το αργότερο έως την 1η Μαρτίου 2022, για την αποτελεσματικότητα της συγκέντρωσης και επεξεργασίας πληροφοριών που εδόθησαν από το υπουργείο Άμυνας σχετικά με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
Ζητείται επίσης ανάλυση σχετικά με το πώς οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών θα μπορούσαν να είχαν εκμεταλλευτεί τις πληροφορίες από όλες τις πηγές και το πως τις επεξεργάστηκαν, δεδομένου ότι οι συνθήκες στο Αφγανιστάν άλλαζαν, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αποχωρήσουν.
Επίσης ζητείται η διατύπωση συστάσεων για την βελτίωση του τομέα συγκέντρωσης και επεξεργασίας πληροφοριών για τις περιπτώσεις μελλοντικών αποχωρήσεων στρατιωτικών δυνάμεων από περιοχές όπου υφίστανται τρομοκρατικές ή εχθρικές στρατιωτικές απειλές, ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για την χάραξη πολιτικής».
Βιομετρικά δεδομένα
Ακόμα χειρότερα, η Επιτροπή στην έκθεσή της ζητάει από το υπουργείο Άμυνας να ξεκαθαρίσει εάν πράγματι ισχύουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι Ταλιμπάν έχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο βιομετρικά δεδομένα Αφγανών που είχαν συνεργαστεί επί εικοσαετία με τις αμερικανικές και άλλες Δυτικές δυνάμεις.
Κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι «αφέθη» πίσω όλο το σύστημα καταγραφής βιομετρικών δεδομένων. Θα πρόκειται, δηλαδή, για κόλαφο ως προς την προχειρότητα -και, ίσως, του «εκ του πονηρού» σχεδιασμούς- με την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ από τη χώρα.
Αναλυτικά, στην έκθεσή της, η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει για το ενδεχόμενο να έχουν πέσει τα βιομετρικά δεδομένα στα χέρια των Ταλιμπάν:
«Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο εγγραφές που έχουν αποθηκευτεί στο σύστημα αναγνώρισης βιομετρικών στοιχείων.
Με την ξαφνική πτώση του Αφγανιστάν, η Επιτροπή ανησυχεί πολύ για το ενδεχόμενο να πέσει το σύστημα στα χέρια των Ταλιμπάν ή άλλου εχθρού των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδιαίτερα επειδή σε πρόσφατες αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης υπάρχουν ισχυρισμοί ότι οι Ταλιμπάν έχουν πάρει μερικές από τις συσκευές που χρησιμοποίησε ο αμερικανικός στρατός για τη συλλογή βιομετρικών στοιχείων.
Η πρόσβαση των Ταλιμπάν στο σύστημα θα αποτελούσε καταστροφική απώλεια που υπονομεύει την ασφάλεια των Αφγανών πολιτών που βοήθησαν τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια εικοσαετούς πολέμου και κατοχής.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ζητάει από το υπουργείο Άμυνας να καταθέσει έκθεση στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του συστήματος και αν οι Ταλιμπάν ή άλλη μη εξουσιοδοτημένη ομάδα ή άτομο μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό το σύστημα ή σε συναφές Βιομετρικό σύστημα».