Καναδάς: Το κίνημα της νταλίκας που «τρομοκράτησε» τον Τρυντώ

Ξεκίνησε ως διαμαρτυρία των Καναδών φορτηγατζήδων που είναι αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Μετατράπηκε σε ένα μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας κατά των περιοριστικών μέτρων για την covid-19, κι όταν οι διαδηλωτές πολιόρκησαν τον λόφο του Κοινοβουλίου, ο Τρυντώ “μεταφέρθηκε” σε μυστική τοποθεσία

 

Το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν η καναδική πρωτεύουσα έγινε θέατρο ενός μεγάλου κινήματος διαμαρτυρίας με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές να βρίσκονται στο πλευρό των φορτηγατζήδων που διαμαρτύρονταν για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ο πρωθυπουργός της χώρας μαζί με την οικογένειά του «έγιναν καπνός»!

Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι CBC μετέδιδε πως ο Τρυντώ μαζί με την οικογένειά του μεταφέρθηκαν σε μυστική τοποθεσία. Μια άκρως ασυνήθιστη ενέργεια για τα καναδικά δεδομένα, μπροστά σε μια ομολογουμένως μεγάλη και εντυπωσιακή διαμαρτυρία.

Ο Τρυντώ στις αρχές του μήνα είχε κάνει το λάθος να αποκαλέσει όσους αντιδρούν στην απόφασή του για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού «μικρή περιθωριακή μειοψηφία», προκαλώντας την οργή τους.

Διχαστικό μήνυμα Τρυντώ

Έτσι, ένα θεαματικό κομβόι (κομβόι της ελευθερίας) από 56.000 νταλίκες και φορτηγά, απ΄ όλον τον Καναδά είχαν αρχίσει να φτάνουν στην παγωμένη Οττάβα από την Παρασκευή, διασχίζοντας ειρηνικά πολλές πόλεις της χώρας.

Μαζί τους ενώθηκαν και 1200 νταλίκες απ΄ τις ΗΠΑ. Απ΄ όπου πέρασαν, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδιδαν τα καναδικά κανάλια, χιλιάδες πολίτες τους υποδέχονταν με συνθήματα και χειροκροτήματα, ενώ οι δωρεές για τα καύσιμα σύμφωνα με τους διοργανωτές ξεπέρασαν τα 3 εκ. Σημειώνεται ότι 25.000 δολάρια έδωσε και η πρώην σύζυγος του Τρυντώ.

Όταν οι διαδηλωτές το Σάββατο κατέκλυσαν το κέντρο της πρωτεύουσας και το λόφο του Κοινοβουλίου, ο Καναδός πρωθυπουργός βρισκόταν ήδη σε «μυστική» τοποθεσία.

Τη Δευτέρα το πρωί με «μαγνητοσκοπημένη» συνέντευξη απ’ το «κρησφύγετό» του ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε θετικός στον κορονοϊό, αυτός και τα δύο του παιδιά και πως δεν είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει «με ανθρώπους που βανδάλισαν μνημεία, ενοχλούν τους κατοίκους του κέντρου της πόλης, και κλέβουν φαγητό από άστεγους», πολώνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα.

Τη στάση του πρωθυπουργού διακωμώδησαν οι διαδηλωτές:

 

Καναδάς: Το κίνημα της νταλίκας που «τρομοκράτησε» τον Τρυντώ 427545 photo
Θετικός στη νέα παραλλαγή του ιού: Δειλός-19

 

Πράγματι, κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου κάποιοι βανδάλισαν το άγαλμα του εθνικού ήρωα Terry Fox τοποθετώντας ανάποδα μια καναδική σημαία μαζί με ένα αντιεμβολιαστικό πλακάτ, ενώ κάποιοι άλλοι εντοπίστηκαν να χορεύουν στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Οι υποθέσεις ερευνώνται από την αστυνομία της Οττάβα. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, όμως, την πέμπτη ημέρα των διαδηλώσεων φάνηκε να είναι σε άλλο μήκος κύματος από τα λεγόμενα του Τρυντώ: «παρά τις επικίνδυνες διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει αυτή η μοναδικής φύσης και σε τεράστια κλίμακα και πολωτικό πλαίσιο διαμαρτυρία η πόλη είναι ασφαλής, έχουν αποφευχθεί επεισόδια μεγάλης έκτασης, τραυματισμοί και απώλειες ζωής».

«Ζητούν να ακουστούν»

Να σημειωθεί ότι αρχικά είχαν εκφραστεί ανησυχίες από τις αρχές της πόλης για βανδαλισμούς και επεισόδια μεγάλης έκτασης, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι κινητοποιήσεις είχαν προσελκύσει κάποιες ακροδεξιές ομάδες. Ενώ μερίδα του τύπου είχε σπεύσει να «χρωματίσει» διαδηλωτές ως ρατσιστές, ναζί και ταραχοποιούς.

Πάντως, οι διαδηλωτές παραμένουν στο κέντρο της πόλης, αν και ο αριθμός τους έχει μειωθεί αισθητά, καθώς δεν ξεπερνούν πλέον τις 20.000 σύμφωνα με την καναδική αστυνομία. Με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -5 έως -16 βαθμούς ορισμένες ομάδες, όπως η Action4Canada έχει «κατασκηνώσει» στο λόφο του Κοινοβουλίου, προειδοποιώντας πως δεν πρόκειται να αποχωρήσει μέχρι να αρθούν τα μέτρα.

Ταυτόχρονα, οι Συντηρητικοί επιτίθενται στον Τρυντώ κατηγορώντας τον ότι «κακολογεί το μέγα πλήθος των ειρηνικών ανθρώπων-το κονβόι της ελευθερίας και τους υποστηρικτές τους- οι οποίοι έχουν βαρεθεί τα περιοριστικά μέτρα και ζητούν να τους ακούσουν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία». Την Παρασκευή ο ηγέτης των Συντηρητικών, Έριν Ο’ Τουλ, είχε συνάντηση με οδηγούς φορτηγών.

Εν τω μεταξύ, διάφορες άλλες προσωπικότητες που στήριξαν την πολιτική των lockdown που επέβαλλε ο Τρυντώ, τώρα κάνουν λόγο για πλήγμα στην οικονομία από τις κινητοποιήσεις στον κλάδο των μεταφορών και ζητούν τη λήξη των διαδηλώσεων:«Οι διαδηλώσεις στην Οτάβα βλάπτουν τις τοπικές επιχειρήσεις, διαταράσσουν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων και κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια στους φορολογούμενους. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις του και οι διαδηλωτές σίγουρα ακούστηκαν. Ώρα να επιστρέψουμε ειρηνικά στο σπίτι τώρα»,δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Το κίνημα της νταλίκας περνάει στην Ευρώπη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, θα μπορούσε να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα: Από παραιτήσεις πολιτικών προσώπων, μέχρι αντικατάσταση του Τρυντώ από την αναπληρώτριά του Κρίστια Φρίλαντ -η οποία θεωρείται αντιρωσικό-αντικινεζικό γεράκι- χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας στη Βουλή.

Πάντως, όποια και αν είναι η άμεση έκβαση της κρίσης που πυροδότησε η μεγαλειώδης κατάληψη του κέντρου της Οττάβα και η πολιορκία του κοινοβουλίου, είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή σημειώνεται μια άνευ προηγουμένου κοινωνική και πολιτική κρίση του καναδικού συστήματος εξουσίας.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η κάθοδος των Καναδών φορτηγατζήδων προς την Οττάβα έδωσε έμπνευση και σε άλλους οδηγούς να κινητοποιηθούν. Ανάλογο κομβόι ετοιμάζεται στην Ευρώπη, στις 7 Φεβρουαρίου.

 

Καναδάς: Το κίνημα της νταλίκας που «τρομοκράτησε» τον Τρυντώ 427548 photo

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.