Εκτός «κούρσας» ο Μπερλουσκόνι

Λίγο πριν την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσυρε την υποψηφιότητά του. Ζυμώσεις ως την τελευταία στιγμή.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τελικά απέσυρε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. «Aποφάσισα να κάνω το βήμα αυτό με γνώμονα την εθνική ενότητα», υπογράμμισε ο Καβαλιέρε. Στην πραγματικότητα -σύμφωνα με τους παρατηρητές- διεπίστωσε ότι δεν θα κατάφερνε να εξασφαλίσει τις αναγκαίες ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί- αν και ο ίδιος συνεχίζει να υποστηρίζει το αντίθετο.

Τώρα ο «μίστερ τιβί» από την μία πλευρά ελπίζει ο νέος πρόεδρος να προέρχεται ούτως ή άλλως από τον χώρο της Κεντροδεξιάς (τις τελευταίες ώρες μάλιστα ακούγεται και το όνομα της νυν προέδρου της Γερουσίας Ελιζαμπέτα Καζελάτι). Και από την άλλη ο Σίλβιο θα ήθελε να τον χρίσουν, σχετικά σύντομα, ισόβιο γερουσιαστή. Πρόκειται για τιμητική θέση που δίδεται, συνήθως, στα πρόσωπα με μεγάλη κοινωνική, πολιτική ή επιστημονική δράση.

Θα επιμείνει ο Ντράγκι;

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία εκλογής του προέδρου όλα ξεκινούν το μεσημέρι της Δευτέρας, στις τρεις τοπική ώρα, στη Βουλή της Ρώμης, με την πρώτη ψηφοφορία και με τη συμμετοχή 1.008 μεγάλων εκλεκτόρων. Φυσικά παραμένει στο τραπέζι η υποψηφιότητα του Μάριο Ντράγκι, έστω και αν κανείς δεν έχει ακόμη αναφερθεί επίσημα στο όνομά του. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να ζητηθεί από τον νυν πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, να παραμείνει στην θέση του για δεύτερη θητεία. Ή να επιλεγεί ένα πρόσωπο λιγότερο γνωστό, κοινής αποδοχής, όπως έγινε συχνά στο παρελθόν. Η Κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια προς το παρόν περιορίζονται στο να ζητούν να καταβληθεί μια κοινή προσπάθεια από τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Αυτό που πρέπει να εξακριβωθεί, βέβαια, είναι τι θα γίνει και με την κυβέρνηση. Αν ο Ντράγκι εκλεγεί πρόεδρος, τα κόμματα που τον στηρίζουν δεν θέλουν να αντικατασταθεί από ένα νέο, τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Αλλά την ίδια ώρα δεν επιθυμούν και να πάνε σε πρόωρες εκλογές. Μέσα σε όλα αυτά δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι όλοι οι βουλευτές και γερουσιαστές του κάθε κόμματος -την κρίσιμη στιγμή της ψήφου- θα προσαρμοστούν και θα υπακούσουν, στις επιλογές της ηγεσίας τους.

Πηγή: dw.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.