Έχουν μείνει απλήρωτοι τρεις μήνες
Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει να καταβάλει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος από το καλοκαίρι, αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι ισλαμιστές.
«Θα αρχίσουμε από σήμερα να πληρώνουμε τους μισθούς» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Αχμάντ Ουάλι Χάκμαλ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ.
Όπως ανακοινώθηκε η κυβέρνηση θα καταθέσει στους λογαριασμούς των δημοσίων υπαλλήλων μισθούς τριών μηνών, ενώ θα πληρωθούν και όσοι δεν είχαν λάβει τον μισθό τους και για τον προηγούμενο μήνα, από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πάντως, λόγω έλλειψης ρευστότητας, οι τράπεζες δίνουν μόνο 200-400 δολάρια την εβδομάδα ανά λογαριασμό, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα μπορούν να σηκώσουν τα χρήματα αμέσως. «Το τραπεζικό σύστημα δεν έχει παραλύσει, απλώς χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει και πάλι κανονικά», διαβεβαίωσε ο Χάκμαλ.
Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν οι ΗΠΑ πάγωσαν περίπου 9,5 δισεκ. δολάρια της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν, ενώ διακόπηκε και η διεθνής βοήθεια, που χρηματοδοτούσε το 75% του προϋπολογισμού της χώρας. Απόρροια αυτού ήταν η οικονομία του Αφγανιστάν, μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, να καταρρεύσει. Η κυβέρνηση δεν είχε πλέον ρευστό, το τοπικό νόμισμα, το αφγκάνι, υποτιμήθηκε και οι τιμές των βασικών αγαθών εκτοξεύτηκαν.
Σύμφωνα με τον Μεράτζ Μοχάμαντ Μεράτζ, έναν από τους διευθυντές του υπουργείου, η κυβέρνηση μπορεί και πάλι να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους αφού μάζεψε τελωνειακούς και φορολογικούς δασμούς από επιχειρήσεις, ύψους 26 δισεκ. αφγκάνι (περίπου 227 εκατομμύρια δολάρια) τους τελευταίους δυόμισι μήνες.
Ο Μεράτζ ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβληθεί ένα ζακάτ (ισλαμική ελεημοσύνη, συνήθως ένα ποσοστό του εισοδήματος αυτού που συνεισφέρει) για να χρηματοδοτήσει την παροχή βοήθειας στους φτωχούς και τα ορφανά. Οι συντάξεις θα καταβληθούν όταν επαναλειτουργήσουν και πάλι οι σέρβερ των συστημάτων πληροφορικής της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν ζητούν από τη διεθνή κοινότητα την άρση των κυρώσεων και την επανέναρξη της διεθνούς βοήθειας, για να αποφευχθεί ο λιμός. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πολύ σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης και ο μισός πληθυσμός μπορεί να μην διαθέτει τρόφιμα αυτόν τον χειμώνα.