Οι εννέα άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο επειδή κατηγορήθηκαν για εμπλοκή στη δολοφονία του επικεφαλής των ανταρτών Σαλέχ αλ-Σαμάντ
Αποτροπιασμό προκαλεί στον κόσμο η βάναυση, δημόσια εκτέλεση εννέα ανδρών που κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία στην Υεμένη και φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του επικεφαλής του διοικητικού οργάνου των ανταρτών Χούθι.
Η δολοφονία έγινε στην πλατεία Ταχρίρ, στην πρωτεύουσα της Σανάας, που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες που πρόσκεινται στο Ιράν. Οι εννέα άνδρες σύρθηκαν σε πλατεία, αναγκάστηκαν να ξαπλώσουν στα μέτωπά τους και πυροβολήθηκαν στην πλάτη. Είχε προηγηθεί μια μάλλον αμφιλεγόμενη δίκη, για το δολοφονία του Σαλέχ αλ σαμάντ, που πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση συνασπισμού, του οποίου ηγείτο η Σαουδική Αραβία.
Στις εκτελέσεις, που έγιναν το Σάββατο, παρευρέθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως Χούθι και υποστηρικτές τους. Μετά τις εκτελέσεις, το πλήθος χόρεψε στους δρόμους.
Οι δολοφονίες, που έγιναν ως αντίποινα, πυροδότησαν διεθνή οργή, με την ΕΕ να τις χαρακτηρίζει «σκληρές και απάνθρωπες». Οι εννέα ήταν μεταξύ των 60 ανθρώπων που οι Χούθι κατηγόρησαν για εμπλοκή στη δολοφονία του αλ Σαμάντ, τον Απρίλιο του 2018. Δικαστήριο των Χούθι έκρινε ενόχους τους εννέα άνδρες για κατασκοπεία και κοινοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών. Ανάμεσά τους και ένας άντρας που όταν συνελήφθη ήταν ανήλικος.
Τους πυροβόλησαν στην πλάτη
Φωτογραφίες και βίντεο από την εκτέλεση κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτά φαίνονται στρατιωτικοί αξιωματούχοι να πυροβολούν τους εννέα άνδρες στην πλάτη, στην κεντρική πλατεία της Σαναά. Η σύλληψη των εννέα ανδρών έγινε μήνες μετά τον θάνατο του αλ Σαμάντ. Όλο αυτό το διάστημα κρατούνταν σε μη προσδιορισμένα μέρη, ενώ έπεσαν θύματα απάνθρωπης αντιμετώπισης, καταγγέλλει δικηγόρος και εκπρόσωπος ενός εκ των κατηγορουμένων.
Εκπρόσωπος της ΕΕ καταδίκασε τις εκτελέσεις, ενώ υπήρχαν καταγγελίες τόσο για τη δικαστική διαδικασία, όσο και για κακομεταχείριση. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα τη θανατική ποινή σε όλες τις περιόδους και σε όλες τις περιστάσεις Είναι μία σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία» αναφέρει η δήλωση.
Παρόμοια δήλωση εξέδωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου ζητά μορατόριουμ στο ζήτημα της θανατικής ποινής στην Υεμένη και διαπραγματεύσεις για ειρηνικό συμβιβασμό στη διαμάχη.