Η πιθανότερη εξήγηση για την δήλωση Ερντογάν περί του ανύπαρκτου ραντεβού είναι η βαθιά ενόχληση της Άγκυρας από την διπλωματική κινητικότητα και τις συμμαχίες που διαμορφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα κατά την συνάντηση των εννέα ηγετών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Είναι δηλαδή ένας τρόπος να δηλώσει ότι είναι παρούσα στις εξελίξεις στην περιοχή.
Στη κοινή διακήρυξη της Συνόδου εστάλησαν σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα: υπογραμμίστηκε με σαφήνεια και ομοφωνία η αντίθεση των EUMED9 απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ο σεβασμός της ακεραιότητας της Κύπρου αλλά και η αδήριτη ανάγκη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με ειρηνικό τρόπο.
Η τουρκική ενόχληση φάνηκε και από τις δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν για την EUMED 9: «Όμως σε αυτή τη συνάντηση των εννέα έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις. Εκεί θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι και πόσο θα αντισταθούν.
Η Τουρκία σε αυτό το σημείο δεν είναι ο θυρωρός (υπηρέτης) κανενός. Εμείς από τους απέναντί μας πρέπει να δούμε με εντιμότητα τα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Αν δεν τα δούμε, τότε θα πάρουμε την απαραίτητη απόφαση και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα».
«Δεν υπάρχει ραντεβού»
Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι ραντεβού με τον κ. Ερντογάν στην Νέα Υόρκη δεν υπάρχει.
Για το θέμα ρωτήθηκε στην συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, ο οποίος απάντησε: «[…] δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση. Δεν συμπίπτουν από ό,τι αντιλαμβάνομαι και τα προγράμματά μας. Δεν θα βρεθούμε δηλαδή τις ίδιες μέρες στη Νέα Υόρκη.
Η πολιτική μας ως προς την Τουρκία δεν αλλάζει. Έχω πει πολλές φορές ότι επιζητούμε καλές σχέσεις με σεβασμό όμως απόλυτο στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Και έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Από εκεί και πέρα ξέρετε καλά ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα είναι αναφαίρετο, καταγεγραμμένο στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και παντελώς αδιαπραγμάτευτο από την Πατρίδα μας.
Θέλω να θεωρήσω θετικό το γεγονός ότι το ’21 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Ότι έχουμε κάποια πεδία συνεννόησης στον οικονομικό τομέα. Ότι μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στα ζητήματα του προσφυγικού. Εκεί εστιάστηκε και η συζήτησή μας με τον Πρόεδρο Ερντογάν όταν του μίλησα την τελευταία φορά.
Νομίζω ότι και η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της. Και πιστεύω ότι όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις ροές από το Αφγανιστάν και να υποστηρίξουμε οι πρόσφυγες να μείνουν πιο κοντά στις εστίες τους. Και αυτό θέλουμε να κάνουμε και νομίζω ότι σε αυτό υπάρχει μια βασική συμφωνία της Ευρώπης, της Ελλάδος, αλλά και της Τουρκίας».