Τι σημαίνει το «Χ» που σχημάτισε η Σόντερς και γιατί η Δ.Ο.Ε το ερευνά

Η Αμερικανίδα σφαιροβόλος, Ρέιβεν Σόντερς, εξήγησε τι σημαίνει η χειρονομία που έκανε, μετά το ασημένιο μετάλλιό της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.

Η 25χρονη, σήκωσε τα χέρια της και σχημάτισε ένα «Χ», την ώρα που εκείνη  και οι άλλοι μεταλλιούχοι φωτογραφήθηκαν, λέγοντας στο NBC ότι αντιπροσωπεύει «τη διασταύρωση του τόπου όπου συναντώνται όλοι οι καταπιεσμένοι».

Η Σόντερς, μια μαύρη αθλήτρια της κοινότητας LGBTQ , πήρε το πρώτο της Ολυμπιακό μετάλλιο το Σάββατο, τερματίζοντας με βολή στα 19,79 μέτρα. Η Κινέζα Γκονγκ Λιτζιάο, κέρδισε το χρυσό και η Νεοζηλανδή Βαλέρι Άνταμς το χάλκινο.

Όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αφού κέρδισε το μετάλλιό της, δήλωσε ότι θέλει να γίνει πρότυπο για άλλους σαν αυτήν. «Για μένα, το να είμαι αυτή που πάντα φιλοδοξούσα να είμαι, να μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να μην ζητώ συγγνώμη γι ‘αυτό, αλλά και να δείξω στη νέα γενιά, πως όσα και να σου πουν, σε όσα κουτιά μέσα και να προσπαθήσουν να σε βάλουν, εσύ πάντα θα μπορείς να είσαι ο εαυτός σου», είπε η 25χρονη αθλήτρια.

«Ο κόσμος μου λέει να μην κάνω τατουάζ και τρυπήματα, αλλά τώρα κοίτα με πως πετάω».

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δήλωσε ότι εξετάζει τη χειρονομία της Σάντερς στο βάθρο, ως μια πιθανή παραβίαση των κανόνων, που απαγορεύουν τις διαμαρτυρίες στα βάθρα των μεταλλίων.

«Είμαστε σε επαφή με την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ και με τον Παγκόσμιο Στίβο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς τη Δευτέρα. «Δεν θέλω να πω ποια θα ήταν αυτά τα επόμενα βήματα μας, μέχρι να καταλάβουμε πλήρως τι συμβαίνει. Δεν θέλουμε να βιαστούμε για τίποτα. Προσπαθούμε να σεβόμαστε τις απόψεις όλων των αθλητών και προσπαθούμε να τους δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες για να εκφραστούν.

Ελευθερία έκφρασης σε συνεντεύξεις τύπου, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μικτές ζώνες. Δημιουργήσαμε περισσότερες δυνατότητες, πριν το άθλημα αρχίσει να διαμαρτύρεται. Αλλά ένα πράγμα που έχουμε σημειώσει, βάσει μιας έρευνας που κάναμε με 3.500 αθλητές, είναι να προστατευτεί ο αγωνιστικός χώρος. Όλοι το θέλησαν αυτό. Για αυτό και θα ήταν καλό, αν όλοι μπορούσαν να σεβαστούν τις απόψεις των υπολοίπων αθλητών».

Απαντώντας σε ένα tweet σχετικά με τη χειρονομία της, η Σόντερς έγραψε: «Αφήστε τους να προσπαθήσουν να πάρουν αυτό το μετάλλιο. Τρέχω πέρα ​​από τα σύνορα, παρόλο που δεν μπορώ να κολυμπήσω».

Φορώντας μία εντυπωσιακή μάσκα, μόλις κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, έκανε «twerk» και στη συνέχεια χόρεψε μπροστά στις κάμερες. Σίγουρα η Σόντερς, είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαρακτήρες στους θερινούς αγώνες του Τόκιο.

Ωστόσο, είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν μια σκληρή προσωπική μάχη.

Στο διάστημα μεταξύ των Αγώνων του Ρίο 2016 και του Τόκιο 2020, ο Σόντερς αντιμετώπισε δύσκολες προσωπικές προκλήσεις, που την έκαναν να υποφέρει από κατάθλιψη και αυτοκτονικές σκέψεις.

Νωρίτερα φέτος, μίλησε στο CNN για μια εποχή που «έβραζε» και πώς βρήκε υποστήριξη μέσω θεραπείας, διαλογισμού και επικοινωνίας με στενούς φίλους.
Τώρα, θέλει να ενθαρρύνει και άλλους που αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία, ώστε να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

«Το μήνυμά μου είναι να συνεχίσεις να παλεύεις, να πιέζεις, να βρίσκεις αξία στον εαυτό σου και σε ότι κάνεις», είπε μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου της.

«Σημαίνει πολλά να μπορώ να φύγω με ένα ασημένιο μετάλλιο, γιατί εκπροσωπώ τόσους πολλούς ανθρώπους. Ξέρω ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που με έχουν υποστηρίξει, τόσοι πολλοί άνθρωποι που μου έχουν στείλει μηνύματα, τόσοι πολλοί άνθρωποι προσευχήθηκαν για μένα. «Είμαι χαρούμενη που μπορώ να τους το επιστρέψω όλο αυτό, όχι μόνο για μένα».

Το θέμα της ψυχικής υγείας των αθλητών, ήταν ένα «καυτό» θέμα κατά τη διάρκεια των Αγώνων στο Τόκιο, αφού η Αμερικανίδα αθλήτρια Σιμόν Μπάιλς αποχώρησε από πολυάριθμους αγώνες επικαλούμενη την ψυχική της υγεία.

Το ψευδώνυμο της Σάντερς, «Χαλκ», είναι βασισμένο στον πράσινο υπερήρωα της μεγάλης οθόνης και στις ομοιότητες που έχουν οι διαδρομές τους, στο μεγάλο ταξίδι της αναχαίτησης της ψυχική τους υγείας.

«Όταν έγινα αρχικά ο «Χάλκ», δεν ήξερα πώς να διαφοροποιήσω το «Χάλκ» από την Ρέιβεν. Ηταν δύσκολο να παλέψω μεταξύ των δύο, αλλά καθώς η ζωή συνεχίστηκε, αναγκάστηκα να ασχοληθώ με κάποια πράγματα και να μάθω πώς να τα διαφοροποιώ, για έλεγχο τον «Χάλκ» και χρήση του με τον σωστό τρόπο.

Την κρατάω για διαγωνισμούς, έτσι ώστε όταν η Ρέιβεν θέλει να διασκεδάσει, να προσεγγίσει ανθρώπους, να αναζητήσει θεραπεία, να κάνει γιόγκα, να διαλογιστεί, όλα αυτά που χρειάζεται για να δημιουργήσει ένα δυνατό μυαλό. Χωρίς ισχυρό μυαλό, δεν μπορείς να έχεις δυνατό σώμα».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.