Το χάος στο εσωτερικό της Τουρκίας φέρνει εντάσεις στα ελληνοτουρκικά

Ναι μεν τα περσινά περιστατικά στο Αιγαίο, με τις επακουμβήσεις, τις παράνομες τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την πολεμική ρητορική για διαμοιρασμό του Αιγαίου και όσα λοιπά προβλέπει το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, να λείπουν προς το παρόν από τη ημερήσια ατζέντα των ελληνοτουρκικών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επικρατεί ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις φωτιές που έχουν κατακάψει την Τουρκία, φαίνεται να χάνει πλήρως τον έλεγχο στο εσωτερικό της χώρας, πράγμα που απαιτεί τη δημιουργία “εξωτερικών απειλών”.

Τις τελευταίες μέρες, με τους Ταλιμπάν να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στο Αφγανιστάν περικυκλώνοντας σιγά σιγά τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, χιλιάδες Αφγανοί εθεάθησαν (ή δημοσιοποίησαν οι ίδιοι σε Twitter και TikTok) να μπαίνουν στην Τουρκία σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν, αυξάνοντας ξαφνικά κατακόρυφα την μεταναστευτική πίεση στην Άγκυρα, καθώς πλέον, οι νεοαφιχθέντες, είναι πολύ πιο δύσκολο να “διοχετευθούν” σε χώρες της Ευρώπης.

Την Κυριακή προκλήθηκε σάλος από δημοσιεύματα στη γειτονική χώρα, που έκαναν λόγο για πυροβολισμούς των ελληνικών Αρχών από ελληνικό έδαφος που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Τούρκος πολίτης, σε τουρκικό έδαφος, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό “πρωτοφανή πρόκληση”. Άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι ο 43χρονος Μεχμέτ Ντουργκούν, από το χωριό Αντασαρχανλί στην Αδριανούπολη, πυροβολήθηκε από Έλληνες με πολιτικά ρούχα σε νησίδα στον Έβρο, ενώ άλλα ανέφεραν ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν από Έλληνες στρατιώτες. Επίσης τονίζεται ότι ο νεκρός μαζί με έναν φίλο του, πήγαν στο ποτάμι για να πάρουν τις βάρκες που χρησιμοποιούσαν λαθρομετανάστες προκειμένου να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, σκιαγραφόντας ένα σκηνικό που “μυρίζει” λαθρεμπόριο μεταναστών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ασπαζόμενο το ύφος και τις πληροφορίες των τουρκικών μέσων, κάλεσε την Ελληνίδα επιτετραμμένη στην Άγκυρα, Ελένη Βακάλη, για να υποβάλει επίσημο διάβημα. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η Άγκυρα ζήτησε από την επιτετραμμένη να διερευνηθεί αυτό το περιστατικό, να ενημερωθούν σχετικά με το αποτέλεσμα, “να συλληφθούν και να τιμωρηθούν ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι και να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψή του”. Η Ελληνίδα διπλωμάτις απέρριψε στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο και επεσήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωσή της να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση.

Τα πρώτα δημοσιεύματα έγιναν από τις yenicaggazetesi.com.tr και την τουρκική έκδοση του Independent τα οποία ανέφεραν τις δύο διαφορετικές απόψεις.

Αργότερα επακολούθησαν αναφορές σε πληθώρα τουρκικών μέσων, τα οποία μετέδωσαν τα παραπάνω χωρίς ωστόσο να δίνουν μεγάλη έκταση. Η μοναδική που αναφέρει την αντίδραση της ελληνικής πλευράς είναι η Hürriyet, όπου καταγράφεται και σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αφής στιγμής αυτή απόπειρα αποδείχθηκε ατελέσφορη, η Άγκυρα έκανε νέα απόπειρα να ανάψουν τα αίματα στα ελληνοτουρκικά, τη Δευτέρα. Μέσω πηγών από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τα ΜΜΕ της Τουρκίας δημοσιεύουν άρθρα που περιγράφουν ως ψεύτικη την πρόταση των Αθηνών για βοήθεια προς την Άγκυρα, στο θέμα των πυρκαγιών που έχουν παραλύσει την γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τις πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ, μπορεί μεν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, να επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσφέροντάς του την ελληνική βοήθεια, όταν όμως η Τουρκία ζήτησε βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης” η Ελλάδα αρνήθηκε, επικαλούμενη το δικό της πρόβλημα με τις πυρκαγιές.

Από αυτό ορμώμενα τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ελληνική υποκρισία. Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αφήνουν υπόνοιες ότι η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθήσει. “Οι ειδήσεις στον Τύπο ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, αναφέρουν.

Έτσι, σε ακόμα μία κρίση, ο Ερντογάν επιστρατεύει τα διαδικτυακά του “τρολ” και τους φίλα προσκείμενους δημοσιογράφους για να χτίσει το αφήγημα των εξωτερικών εχθρών. Με το μεταναστευτικό και φυσικά τις φωτιές, άλλη μία εσωτερική κρίση, η οποία φαίνεται να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, ο ερντογανικός “στρατός” βρίσκει “εχθρούς” στην Ελλάδα που λέει ότι θέλει να βοηθήσει, στο PKK που “οργανώνει εμπρησμούς” στην Τουρκία και στους “προδότες” που τολμούν να αμφισβητούν τον Τούρκο πρόεδρο και να ζητούν έξωθεν βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.