Διάταγμα Μπάιντεν: Κυρώσεις σε όσους αμφισβητούν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε την Τρίτη διάταγμα για την επέκταση του πεδίου έκτακτης ανάγκης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο διακηρύχθηκε με την απόφαση του 2001, καθώς και κριτήρια για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ , σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, όπως και άλλες κινήσεις που εμποδίζουν βασικούς θεσμούς και διεθνείς συμφωνίες.

Ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει τη Συμφωνία Πρεσπών του 2018 και τον Διεθνή Μηχανισμό Ποινικών Δικαστηρίων, που είναι ο διάδοχος του Δικαστηρίου της Χάγης.

Σύμφωνα με τη Φωνή της Αμερικής , ο Μπάιντεν διέταξε, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή κυρώσεων σε οποιοδήποτε πρόσωπο για το οποίο η Γραμματεία Οικονομικών, σε συνεννόηση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθορίζει ότι είναι «υπεύθυνος ή συνεργός, άμεσα ή έμμεσα εμπλέκεται σε ενέργειες ή πολιτικές που απειλούν την ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα ή εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε περιοχής ή κράτους στα Δυτικά Βαλκάνια και υπονομεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς στην περιοχή».

Άτομα που τιμωρούνται με το διάταγμα του Μπάιντεν θα αποκλείονται από κάθε ιδιοκτησία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ απαγορεύεται στους Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές μαζί τους. Θα απαγορευτεί επίσης να εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή να αποκτήσουν βίζα των ΗΠΑ, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Προστίθεται ότι η Γραμματεία Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, θα συνεχίσει να ενημερώνει τον κατάλογο των ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις σύμφωνα με τον κανονισμό.

Το διάταγμα διευκρινίζει επίσης ότι τα Δυτικά Βαλκάνια «περιλαμβάνουν τα εδάφη της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας».

The Hellenic Information Team

© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.