Σε εκτροφεία άγριων ζώων τα οποία τροφοδοτούσαν την αγορά της Βουχάν στην Κίνα, εντοπίζεται ο κορωνοϊός και από εκεί ξεκίνησαν όλα, σύμφωνα με εμπειρογνώμονα του ΠΟΥ, ο οποίος μίλησε λίγες εβδομάδες προτού ο Οργανισμός ανακοινώσει το επίσημο πόρισμά του.
Όπως είπε μιλώντας στο αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR ο Πίτερ Ντάσζακ, ο οποίος είχε μεταβεί πρόσφατα στην Κίνα ως μέλος της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ορισμένα από τα άγρια αυτά ζώα σε εκτροφεία της νότιας επαρχίας Γιουνά μπορεί να μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό από νυχτερίδες της περιοχής και μέσω αυτών να μεταπήδησε ο SARS-CoV-2 στους ανθρώπους.
Μέχρι σήμερα διάφορες θεωρίες αποπειράθηκαν να εξηγήσουν την πηγή προέλευσης του κορωνοϊού, όπως ότι ξέφυγε από εργαστήριο στην Βουχάν, μία θεωρία την οποία απέρριψε τον περασμένο μήνα ο ΠΟΥ.
Πάντως, η διεθνής επιστημονική κοινότητα σε μεγάλο μέρος της θεωρεί ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε σε νυχτερίδες και μεταπήδησε στους ανθρώπους, πιθανότατα μέσω ενδιάμεσου ζώου-ξενιστή.
Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι συμπέραναν οι ειδικοί του ΠΟΥ, ότι ο ιός πέρασε από νυχτερίδες στη νότια Κίνα σε άγρια ζώα σε εκτροφεία και από εκεί στους ανθρώπους.
Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα εκτροφεία αποτελούν μέρος ενός πρότζεκτ που προωθεί εδώ και δύο δεκαετίες η κινεζική κυβέρνησης για να βοηθήσει τους αγροτικούς πληθυσμούς να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια και να κλείσει το χάσμα μεταξύ των αγροτικών και των αστικών πληθυσμών, σύμφωνα με τον Ντάσζακ.
«Παίρνουν άγρια ζώα, όπως μοσχογαλές, σκαντζόχοιρους, παγκολίνους, νυκτερευτές και αρουραίους του μπαμπού και τα εκτρέφουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας», είπε ο οικολόγος της MKO EcoHealth Alliance.
Τον Φεβρουάριο του 2020 η Κίνα έκλεισε τα εκτροφεία αυτά, πιθανώς επειδή η κυβέρνησή της θεώρησε ότι αποτελούσαν μέρος της αλυσίδας μετάδοσης του κορωνοϊού από νυχτερίδες στους ανθρώπους.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)