«Ήλιος, αέρας και ρωσική ατομική ενέργεια» είναι ο τίτλος στην ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που κατασκευάζει η Τουρκία με ρωσική τεχνογνωσία.
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «η Τουρκία επιδιώκει ένα ενεργειακό μίγμα πιο φιλικό προς το περιβάλλον, ωστόσο ένα βρώμικο μυστικό παραμένει» και υπενθυμίζει ότι «τα τελευταία χρόνια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν πολύ πιο συχνά απ’ ότι με οποιονδήποτε άλλον ξένο ηγέτη».
Το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζουν οι Ρώσοι στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει προϋπολογισμό 20 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να καλύψει το 10% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι «ο Ερντογάν αγνοεί ενστάσεις για θέματα ασφαλείας, που διατυπώνονται και στην ίδια την Τουρκία.
»Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΕΑ) τον στηρίζει.
»Στην τελευταία της έκθεση για την Τουρκία, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, γράφει ότι η πυρηνική ενέργεια θα διευρύνει το ενεργειακό μίγμα, μειώνοντας το ποσοστό του άνθρακα.
»Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ επαινεί το γεγονός ότι εδώ και δέκα χρόνια η χώρα προωθεί τη διαφοροποίηση στο ενεργειακό μείγμα.
»Με την υποστήριξη της πολιτικής οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αυξηθεί “κατά εντυπωσιακό τρόπο” σε ποσοστό 50% εντός πέντε ετών με προτεραιότητα στην υδάτινη, ηλιακή και αιολική ενέργεια, ενώ το δυναμικό τους παραμένει ανεξάντλητο».
Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, η έκθεση «παραβλέπει τη βρώμικη πλευρά του ενεργειακού ισολογισμού στην Τουρκία.
»Το 37% του ηλεκτρικού ρεύματος προέρχεται από λιγνιτωρυχεία.
»Ο λιγνίτης θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως αποδεικνύουν τα νεόδμητα λιγνιτορυχεία με τεχνογνωσία και χρηματοδότηση από την Κίνα.
»Στην Τουρκία η εκπομπή ουσιών που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου ανήλθε σε 520 εκ. τόνους για το 2018, μία ποσότητα κατά το 1/3 μικρότερη από την αντίστοιχη της Γερμανίας.
»Η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, θέλει όμως να μειώσει τις εκπομπές ρυπαντών, τις οποίες έχει υπερδιπλασιάσει από το 1990».
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)