Σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση στα φοβικά σύνδρομα εξαπέλυσε ο επισμηναγός ιπτάμενος ε.α. Στέφανος Καραβίδας, εκπαιδευτής πτήσεων στο Αεροπορικό Κολλέγιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), μιλώντας σε ανοιχτή τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η AHEPA (AHEPA HJ – 10 PERICLES). Ο κ. Καραβίδας εξήγησε ότι δεν υπάρχει τουρκική υπεροπλία, ότι η Κύπρος δεν είναι ένα ανυπεράσπιστο νησί, τόνισε ότι «η προβαλλόμενη ισχύς της Τουρκίας είναι υποθετική και όχι πραγματική» και μίλησε εκτενώς για τη σημασία της συμμαχίας της Ελλάδας με τα Εμιράτα.
Αναφερόμενος εισαγωγικά στη σημαντικότητα της συμμαχίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κ. Καραβίδας επεσήμανε ότι στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει τη σημασία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τις ιδιαίτερες δυνατότητες που έχουν αναπτύξει και θα αναπτύξουν βάσει των σχεδιασμών τους.
Εάν δούμε, είπε, τα επιτεύγματα αυτής της χώρας στον στρατιωτικό τομέα, στον πολιτικό, οικονομικό, τεχνολογικό και πολιτισμικό, θα δούμε -όπως το έχει αντιληφθεί και η μεγάλη δύναμη πέρα του Ατλαντικού- ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις επόμενες δεκαετίες θα αναδειχθούν στην ηγέτιδα δύναμη του αραβικού κόσμου.
Σε σχέση με τη στρατιωτική ισχύ, τα ΗΑΕ έχουν ανακοινώσει ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 25 δισ. και αναφορικά με την πολιτική ισχύ έχει πολιτική σταθερότητα, δεδομένου του πολιτεύματος απόλυτης μοναρχίας.
Τα ΗΑΕ, τόνισε ο κ. Καραβίδας, θα κυριαρχήσουν στον Κόλπο ως ηγέτιδα δύναμη και μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει να υποσκελίζουν τη Σαουδική Αραβία.
Αναφορικά με τη στρατιωτική συμμαχία που έχουμε συνάψει, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα διότι έχουμε κοινά οπλικά συστήματα και σε ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης αυτά τα κοινά οπλικά συστήματα και τα όπλα των συστημάτων θα είναι η στρατηγική μας εφεδρεία και χορηγία.
Και όπως σημείωσε, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι η μοναδική χώρα που «πονάνε» την Τουρκία και τη «ματώνουν» σε όλα τα μέτωπα.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν να γίνουν για την Ελλάδα ο βατήρας στη Μέση Ανατολή», είπε χαρακτηριστικά.
Μετέφερε ακόμα την πολύ σημαντική είδηση ότι, υπάρχουν αρκετά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο στις χώρες του Κόλπου αναφορικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής συμμαχίας με ρήτρα αμυντικής συνδρομής μεταξύ Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Αιγύπτου, Μπαχρέιν και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τη δυνατότητα σε αυτό να προσκληθεί και η Ελλάδα.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι οι «Συμφωνίες του Αβραάμ», που εξομάλυναν τις σχέσεις του Ισραήλ με μια σειρά χώρες του Κόλπου, αποσκοπούν την ενοποίηση των κοιτασμάτων του Κόλπου με αυτών της Ανατολικής Μεσογείου με κόμβο το Ισραήλ.
«Αυτό θα στερήσει σημαντικές πηγές ενέργειας από την Κίνα και θα καταργήσει το ενεργειακό μονοπώλιο της Ρωσίας στην Ευρώπη», τόνισε.
Άρα, συνέχισε, ο EastMed, ο οποίος έχει γίνει οργανισμός, είναι ένα γεωπολιτικό όραμα,
Σε αυτό το σημείο επεσήμανε ότι, «το πρόβλημα σε αυτό το ζήτημα είναι οι σταθερές μας παθογένειες του ετεροπροσδιορισμού και της αναβλητικότητας».
Ελληνοτουρκικά
Υπάρχει ένα ζήτημα μεταξύ της πραγματικής και προβαλλόμενης ισχύος, είπε, αναφερόμενος στην τουρκική επιθετικότητα προς τη χώρα μας.
«Η Ελλάδα διαθέτει πραγματική ισχύ, αυτή τη στιγμή υπάρχει ισορροπία δυνάμεων και το μόνο ζήτημα είναι η προβαλλόμενη ισχύς.
»Η φύση αντιμάχεται τα κενά και δεδομένου ότι δημιουργούμε κενό προβαλλόμενης ισχύος η Τουρκία το καλύπτει.
»Επί του πεδίου, βάσει και την επαγγελματική μου πρότερη ιδιότητα, το περιβάλλον και η γεωγραφία ευνοούν εμάς.
»Αναφορικά με τον Έβρο, τις Θερμοπύλες της Βόρειας Ελλάδας, εκεί είναι ένα στενό, έχουμε ποιοτικό και ποσοτικό πλεονέκτημα.
»Η Τουρκία στις επιχειρήσεις στη Συρία αναγκάστηκε να αποσύρει δυνάμεις από τον Έβρο και την Κύπρο και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την προβαλλόμενη ισχύ της Τουρκίας η οποία είναι υποθετική και δεν είναι πραγματική, για αυτό δεν πρέπει να φοβόμαστε και πρέπει να αποτινάξουμε τα φοβικά μας σύνδρομα.
»Το Αιγαίο αποτελεί κλειστή θάλασσα ντε φάκτο με βάση τη στρατιωτική πραγματικότητα.
»Σε καθαρά επιχειρησιακό και τακτικό περιβάλλον τα οπλικά συστήματα και των τριών κλάδων είναι αυτά τα οποία κλείνουν το Αιγαίο ντε φάκτο και το κάνουν ελληνική θάλασσα.
»Εξ ου και όλος ο προβληματισμός της Τουρκίας αναφορικά με την αποστρατικοποίηση των νήσων του Αιγαίου.
»Σε σχέση με τον αέρα διαθέτουμε το πυκνότερο αντιαεροπορικό σύστημα της Ευρώπης με συστήματα Patriot, συστήματα S-300, Κροτάλ, TOR M1 και άλλα…
»Η Ελλάδα διαθέτει 230 μαχητικά και η Τουρκία 240, δεν βλέπω λοιπόν κάποιο κενό σε σχέση με το φοβικό σύνδρομο που καλύπτει συγκεκριμένο θινκ τανκ στην Ελλάδα».
Τουρκική Πολεμική Αεροπορία
«Η τουρκική πολεμική αεροπορία αντιμετωπίζει προβλήματα με τα ανταλλακτικά και σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των στελεχών», είπε και συνέχισε:
«Για αυτό και έχουνε Πακιστανούς πιλότους στην τουρκική πολεμική αεροπορία.
»Το σημαντικότερο είναι ο φόβος. Δεν έχουν αλληλεγγύη και αμοιβαία υποστήριξη.
»Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να πολεμήσουν μαζί», τόνισε.
Κύπρος
Αναφερόμενος στην άμυνα της Κύπρου διέλυσε τις εντυπώσεις ενός ανυπεράσπιστου νησιού.
«Είναι ψέμα ότι υστερούμε στρατιωτικά στην Κύπρο.
»Η κυπριακή Εθνική Φρουρά έχει κάνει σημαντικά βήματα και δεν είμαστε στο στόμα του λύκου σε σχέση με την Τουρκία
»Η Κύπρος είναι μία λαβίδα στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας», είπε εμφατικά.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)