Κίνα: Σάλος με το πόρισμα του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού – Στο τραπέζι η απόσυρσή του

Την απόσυρση του πορίσματος που προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη στην Κίνα, σχεδιάζει η ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ερευνά την προέλευση του κορονοϊού που προκάλεσε την πανδημία της COVID-19, καθώς αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας και την ώρα που διεθνής ομάδα επιστημόνων ζητεί την πραγματοποίηση νέας έρευνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

“Δεν βρισκόμαστε πιο κοντά σε απάντηση για την προέλευση της COVID-19 παρά την έρευνα του Π.Ο.Υ”

Σε ανοικτή επιστολή τους, οι 26 επιστήμονες τονίζουν ότι η ομάδα του ΠΟΥ δεν είχε επαρκή πρόσβαση σε χώρους και στοιχεία ώστε να ερευνήσει την προέλευση του ιού, περιλαμβανομένου του ενδεχόμενου διαρροής του από εργαστήριο.

“Παρά την υψηλού επιπέδου επίσκεψη στην Κίνα μιας ομάδας διεθνών ειδικών τον Ιανουάριο, η διεθνής κοινότητα δεν βρίσκεται πιο κοντά στο να γνωρίζει την προέλευση της COVID-19” αναφέρει ένας από τους συντάκτες ανοικτής επιστολής που καλεί να διεξαχθεί μια νέα έρευνα για την πανδημία.

«Σε αυτό το σημείο δεν έχουμε προχωρήσει περισσότερο από εκεί όπου ήμασταν πριν από έναν χρόνο», δήλωσε ο Νικολάι Πετρόφκσι, ειδικός στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς της Αδελαΐδας (Αυστραλία), και ένας από τους 26 ειδικούς από όλον τον κόσμο που υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή, η οποία δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα.

Η ανοικτή επιστολή αναφέρει πως η αποστολή του WHO «δεν είχε την εντολή, την ανεξαρτησία ή τις απαραίτητες προσβάσεις προκειμένου να διεξαγάγει πλήρη και απεριόριστη έρευνα» για όλες τις θεωρίες που αφορούν την προέλευση της COVID-19.

«Όλες οι πιθανότητες παραμένουν στο τραπέζι και θα πρέπει να περιμένω ακόμη για να δω ένα θραύσμα ανεξάρτητων επιστημονικών δεδομένων που αποκλείει οποιαδήποτε από αυτές», ανέφερε ο Πετρόφσκι.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων με το τέλος της επίσκεψης του WHO στην Ουχάν, ο επικεφαλής της αποστολής Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο ο ιός να ξέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν. Όμως ο Πετρόφσκι είπε πως «δεν έχει νόημα» να αποκλείεται οποιαδήποτε πιθανότητα και πως σκοπός της ανοικτής επιστολής είναι να «γίνει γνώση σε όλο τον κόσμο πως κανείς μέχρι τώρα δεν έχει ταυτοποιήσει την πηγή του ιού και [πως] πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε».

«Χρειαζόμαστε ανοικτό μυαλό και το να αποκλείουμε ορισμένους δρόμους που θεωρούνται πολύ ευαίσθητοι, δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η επιστήμη», είπε.

Επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ: Μία περίληψη δεν περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες
Στην Γενεύη, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε μέσω email ότι το προσωρινό πόρισμα «αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων». Όμως, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε ανακοινώσει στις 12 Φεβρουαρίου ότι το προσωρινό πόρισμα της έρευνας, που θα αποτελεί περίληψη των αποτελεσμάτων των ερευνών της ομάδας στην Κίνα, θα δημοσιευθεί «σύντομα», πριν από την δημοσίευση «της πλήρους έκθεσης, λίγες εβδομάδες αργότερα». 

«Εξ ορισμού, μία περίληψη δεν περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες… Άρα, αφού υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για την έκθεση αυτή, μία περίληψη μόνο δεν θα ικανοποιούσε την περιέργεια των αναγνωστών», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ στην Κίνα Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ στην Wall Street Journal, έκπληκτος για την ύπαρξη «τόσου ενδιαφέροντος» για το αποτέλεσμα μίας έρευνας που αφορά την προέλευση του ιού που έχει προκαλέσει μία καταστροφική πανδημία στον πλανήτη και κάνοντας λόγο για την «ικανοποίηση της περιέργειας των αναγνωστών».

Διαφάνεια ζητούν οι ΗΠΑ

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις κάλεσε το Πεκίνο να επιδείξει «διαφάνεια». «Αυτό που έχουμε κάνει σαφές εδώ και πολλές εβδομάδες είναι ότι τρέφουμε βαθιά ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα της ομάδας έρευνας για την Covid-19 και για τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με την διαδικασία που οδήγησε σε αυτά τα συμπεράσματα», προειδοποίησε.

Στην ανοικτή επιστολή τους οι 26 διεθνούς βεληνεκούς επιστήμονες ζητούν την διεξαγωγή νέας έρευνας, ανεξάρτητης και εις βάθος, καταγγέλλοντας τους περιορισμούς που οι κινεζικές αρχές επέβαλαν στις εργασίες της ομάδας του ΠΟΥ κατά την επίσκεψή τους στην Κίνα.

Ηνωμένες Πολιτείες και επιστήμονες πιέζουν την Κίνα από την ολοκλήρωση της έρευνας ώστε το Πεκίνο να δώσει περισσότερα στοιχεία, πόσο μάλλον που η «έρευνα» ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν οριστικά αποτελέσματα.

Το μόνο ζήτημα για το οποίο ο επικεφαλής της αποστολής του ΠΟΥ επέμεινε να δώσει απάντηση είναι το ερώτημα αν ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο, και συγκεκριμένα από το εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν. Και σε αυτό επέμεινε ότι είναι ένα «εξαιρετικά απίθανο» ενδεχόμενο!

Αυτήν την κατηγορηματική δήλωση αναγκάσθηκε να ανασκευάσει την επομένη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Ολα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι» για την προέλευση της πανδημίας», είπε.

Η Κίνα σχεδιάζει την ενίσχυση της βιοασφάλειας των εργαστηρίων της

Και καθώς η Κίνα βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών κυβερνήσεων για άρνηση κοινοποίησης δεδομένων, αδιαφάνεια ως προς την έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού και για την διαχείριση της έκρηξης της επιδημίας, έγγραφο που παρουσιάζει τις πολιτικές προτεραιότητες της Κίνας μέχρι το 2025 και δόθηκε στην δημοσιότητα με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου αναφέρεται στα σχέδια για «συνολική ενίσχυση των ικανοτήτων διαχείρισης της βιοασφάλειας» στην χώρα.

Την ώρα που το Πεκίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με τον προερχόμενο από τις ΗΠΑ ισχυρισμό ότι η έκρηξη της πανδημίας είναι αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο, η Κίνα σχεδιάζει, σύμφωνα με το έγγραφο, να επιταχύνει την θέσπιση νομοθεσίας για την βιοασφάλεια και να ενισχύσει το ρυθμιστικό πλαίσιο, καταρτίζοντας μεταξύ άλλων κατάλογο με την διαβάθμιση των επιπέδων κινδύνου που συνδέονται με την έρευνα και την ανάπτυξη στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Πεκίνο, χωρίς να παρουσιάσει τα στοιχεία, ότι ο κορονοϊός διέφυγε από υψηλής ασφαλείας εργαστήριο της Ουχάν, όπου οι ερευνητές μελετούσαν τους κορονοϊούς επί σειρά ετών. Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες.

Όμως, οι δυτικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το αποτέλεσμα της υπό τον ΠΟΥ σχετικής έρευνας και αμφισβητούν ότι η ερευνητική αποστολή στην Κίνα ήταν ανεξάρτητη από την επιρροή του Πεκίνου.

 

Πηγή: με πληροφορίες από Guardian, Bloomberg, Reuters-AFP

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.