Μιχάλης Ψύλος
Έχει τρελαθεί ο «Σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ ή απλά βρίσκεται σε παραλήρημα; Από τη μία η νέα Αμερικανική διοίκηση του προέδρου Μπάιντεν φαίνεται να έχει βάλει προς το παρόν στο στόχαστρό της την Τουρκία του Ερντογάν.
Από την άλλη, στο εσωτερικό της χώρας, η άσχημη κατάσταση της οικονομίας και το φιάσκο με τους 13 πράκτορες της ΜΙΤ που «θυσίασε» ο Ερντογάν στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ δήθεν για να τους απελευθερώσει από τα χέρια του ΡΚΚ, έχουν φέρει τον Τούρκο πρόεδρο σε πολύ δύσκολη θέση.
Τι μένει λοιπόν; Να δώσει στους δύσμοιρους Τούρκους πολίτες άλλο ένα Οθωμανικό όνειρο, μπας και ξεφύγουν από την δραματική καθημερινότητα που βιώνουν:
Σκέφτηκε να αλλάξει αίφνης το όνομα του Αιγαίου πελάγους, σε «Θάλασσα των Νήσων» («Adalar Denizi»).
Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε περιφερειακό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP (αλήθεια πώς σας φαίνεται ο Πρόεδρος μιας χώρας να είναι και κομματάρχης;), είπε ότι δεσμεύεται για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας «σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές γύρω μας, στη Μαύρη Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο και τη… Θάλασσα των Νησιών», όπως αποκάλεσε το Αιγαίο πέλαγος, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων.
Απτόητος και προφανώς υπερήφανος για το… βαπτιστικό κατόρθωμά του ως «νονός», ο Ερντογάν έφτασε και στην Αγιά Σοφιά λέγοντας ότι «οι τρομοκράτες είχαν πει ότι θα απελευθερώσουν την Αγιά Σοφιά από τους μιναρέδες. Εμείς τούς δώσαμε απάντηση και μετατρέψαμε την Αγιά Σοφιά σε τζαμί»!
Ο Τούρκος πρόεδρος είναι γνωστό ότι έχει σταματήσει εδώ και χρόνια να διαβάζει βιβλία, όπως λένε στενοί συνεργάτες του.
Στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθεί τηλεόραση, συνήθως τις Οθωμανικές σαπουνόπερες.
Παλιότερα μάλιστα δεν έχανε ποτέ τα επεισόδια της διάσημης στην Τουρκία ιστορικής σειράς «Payitaht: Abdülhamid», για τον σουλτάνο Αμπντουλχαμίτ τον Β`, τον τελευταίο ουσιαστικά κυβερνήτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον επονομαζόμενο και «αιμοσταγή Σουλτάνο» γιατί προσπάθησε να κυβερνήσει με βιαιοπραγίες και με σιδερένια γροθιά.
Μετά την επανάσταση των Νεότουρκων το 1909, ο Αμπντουλχαμίτ εξορίστηκε και φυλακίστηκε μάλιστα στη Θεσσαλονίκη από τον Κεμάλ.
Το πώς ήρθε στον Ερντογάν να βαφτίσει το Αιγαίο ανέλαβε να εξηγήσει η Yeni Safak, η επίσημη εφημερίδα του Ερντογάν.
«Θάλασσα των Νήσων» είχε αποκαλέσει το Αιγαίο το 1050 μ.Χ. ο Σαγκρί Μπέι, ο αρχηγός των Σελτζούκων και ιδρυτής του Πολεμικού τους Ναυτικού.
Η εφημερίδα σημείωσε μάλιστα ότι την ονομασία «Θάλασσα των Νήσων»… σφύριξε πρόσφατα στον Ερντογάν ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί.
«Πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία μας και να αλλάζουμε τις ονοματολογίες, οικτίροντας το γεγονός ότι στα τουρκικά σχολικά βιβλία από το 1938 χρησιμοποιείται το όνομα Αιγαίο.
«Αντί για Αιγαίο πέλαγος, μπορεί να ονομαστεί «Θάλασσα των Νήσων» ή «Βόρεια Μεσόγειος» ή ακόμη και «Δυτική Ανατολία», λέει ο απόστρατος ναύαρχος, εκ των εμπνευστών μάλιστα της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας».
Ανασύρουν και Οθωμανικούς χάρτες
Την προκλητική προσπάθεια μετονομασίας του Αιγαίου είχε πάντως ξεκινήσει πέρυσι τον Αύγουστο, ο πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, Μετίν Κιουλνούκ (Metin Külünk), παρουσιάζοντας έναν χάρτη της «Μεγάλης Τουρκίας» από την εποχή της Αυτοκρατορίας των Σελτζούκων και μετά την ήττα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στη Μάχη του Ματζικέρτ, το 1071.
Ο Μετίν Κιουλνούκ, στενός συνεργάτης του Ερντογάν, κυκλοφόρησε αυτόν τον χάρτη [του τουρκικού «Όρκου του Έθνους»] με αφορμή την επέτειο της μάχης του Ματζικέρτ στις 26 Αυγούστου.
Ο χάρτης περιλαμβάνει τη βόρεια Ελλάδα έως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τη μισή Βουλγαρία, την Κύπρο, το μεγαλύτερο μέρος της Αρμενίας και μεγάλες περιοχές της Γεωργίας, του Ιράκ και της Συρίας.
Η δημοσίευση του χάρτη προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις, καθώς συνέπεσε με την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, το βόρειο Ιράκ, την στρατιωτική της εμπλοκή στη Λιβύη και την όξυνση της έντασης με την Ελλάδα και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε μια σειρά tweets, ο Κιουλνούκ έγραφε μάλιστα ότι η Τουρκία ανέκτησε επιτέλους το πνεύμα της νίκης στο Ματζικέρτ «μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν στις 15 Ιουλίου 2016».
Δεν δίστασε ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν να ξιφουλκήσει και κατά του Κεμάλ Ατατούρκ, γράφοντας ότι μετά το θάνατο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, ο τουρκικός λαός έπεσε υπό τη δυτική επιρροή, μέχρι που ο Ερντογάν τους… ξύπνησε.
«Γι ‘αυτό η Δύση μας πιέζει για να μας διώξει από αυτές τις περιοχές, αλλά δεν γνωρίζει ότι έχουμε ξανακερδίσει το πνεύμα της ανεξαρτησίας.
»Είμαστε οπλισμένοι με την επιστήμη, την τεχνολογία και τη δύναμη», έγραφε ο Κιουλνούκ.
Είναι σαφές λοιπόν ότι η Τουρκία του Ερντογάν βαυκαλίζεται με την ιδέα της ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Αυτό το σχέδιο εξυπηρετεί η βίαιη στροφή του Τούρκου Προέδρου τα τελευταία χρόνια, έχοντας εγκαταλείψει την πολιτική του πρώην πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου: Την πολιτική των «μηδενικών προβλημάτων με τους Γείτονες».
Ο Νταβούτογλου είναι πλέον στην αντιπολίτευση και ο Ερντογάν καταφεύγει όλο και πιο συχνά σε στρατιωτικές επεμβάσεις και προκλητικές κινήσεις επίδειξης ισχύος.
Όσο και αν οδύρεται η πολύ γνωστή δημοσιογράφος Μερβέ Σεμπνέμ Ορούτς στην εφημερίδα Sabah κάνοντας λόγο για τη «σουρεαλιστική δυτική άποψη ότι δήθεν ο Ερντογάν επιδιώκει τον νεο-οθωμανισμό».
Γιατί ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι με την αναβίωση των Οθωμανικών ονείρων, γίνεται δημοφιλής στα μάτια του τουρκικού λαού που θυμάται τις ρίζες του, ξεχνώντας ότι δεν έχει ψωμί….
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)