Την ώρα που η Γερμανία βρίσκεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και η Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνει ότι η άρση των αυστηρών μέτρων θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και σταδιακά, η γερμανική κυβέρνηση τάχθηκε για πρώτη φορά υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα, την εισαγωγή πιστοποιητικού εμβολιασμού για χρήση στα κινητά τηλέφωνα αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο κορωνοϊού», αναφέρει σε δημοσίευμά της η BILD, η οποία μάλιστα υποστηρίζει ότι το πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο στο τέλος του β’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους και θα χρησιμοποιείται για την είσοδο των εμβολιασμένων π.χ. σε συναυλίες ή εστιατόρια.
Από τον Ιανουάριο του 2022 οι πληροφορίες εμβολιασμού θα προστίθενται στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών για χρήση στο κινητό τηλέφωνο, τονίζει η εφημερίδα.
Ανοιχτός στο εγχείρημα εμφανίζεται ο επικεφαλής της Μόνιμης Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμβολιασμών Τόμας Μέρτενς. Όπως λέει στην εφημερίδα, στον τομέα του ιδιωτικού Δικαίου, σε κινηματογράφους, θέατρα, εστιατόρια και αεροπορικές εταιρείες, ο ίδιος μπορεί σίγουρα να φανταστεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό.
«Έχει ήδη προβλεφθεί πολλές φορές σε διεθνές επίπεδο, οπότε δεν είμαστε σε θέση να το αποτρέψουμε», δηλώνει, επισημαίνοντας ότι είναι ταυτόχρονα σημαντικό να επαρκεί η προσφορά των εμβολίων, ώστε να μην μειονεκτεί κανείς. Σ΄αυτό πιθανότατα οφείλεται και η καθυστέρηση έως το 2022.
Μέρκελ: Προσεκτικά η χαλάρωση των μέτρων
«Βρισκόμαστε τώρα στο τρίτο κύμα», φέρεται να είπε η καγκελάριος, προειδοποιώντας ότι η οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ στα τέλη του περασμένου έτους και παρατάθηκαν μέχρι τις 7 Μαρτίου θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και σταδιακά.
Το κλείσιμο όλων των μη αναγκαίων επιχειρήσεων και οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία και την Τσεχία –όπου εντοπίστηκαν εστίες οι οποίες συνδέονται με πιο μολυσματικές παραλλαγές του νέου κορωνοϊού– βοήθησαν τη Γερμανία να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Όμως η καθυστέρηση στους εμβολιασμούς και ο κίνδυνος που συνιστούν οι νέες παραλλαγές καθιστούν πιο δύσκολη τη χαλάρωση των περιορισμών.
«Δεν μπορούμε να αντέξουμε τα σκαμπανεβάσματα», είπε η Μέρκελ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιθυμεί η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα επαναφοράς των μέτρων, εάν οι μολύνσεις αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι.
Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι η διαθεσιμότητα των γρήγορων τεστ και η αύξηση της δυνατότητας διενέργειας εξετάσεων θα καταστήσουν πιο βιώσιμη την επιστροφή στην κανονικότητα, είπαν οι δύο πηγές.