Στις προσδοκίες όλου του κόσμου από το νέο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κυρίως για την αποκατάσταση του διεθνούς ρόλου των ΗΠΑ, αναφέρεται ανταπόκριση του Μαρκ Λάντλερ από το Λονδίνο, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εφημερίδας New York Times, με τίτλο «Will Biden Be an Activist President on the World Stage?».
Ο αρθρογράφος αναφέρεται εισαγωγικά στο προ δεκαετίας ταξίδι του Μπάιντεν στην Ελλάδα (2011), η οποία τότε δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση, και στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρώην Πρόεδρο, όπου αστειευόμενος ο Μπάιντεν, συνέστησε τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών που τον συνόδευε, λέγοντας ότι «φέρνει μαζί του εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια».
Όλοι γέλασαν -σχολιάζει ο αρθρογράφος- όμως το αστείο του Μπάιντεν αντανακλούσε μια πραγματικότητα την εποχή εκείνη, ότι πολλοί εκλάμβαναν τις ΗΠΑ ως τον ύπατο εγγυητή της διεθνούς τάξης.
Ενώ ο Μπάιντεν ορκίζεται σήμερα ως Πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχόμενος αποκατάσταση των συμμαχιών και ενασχόληση με τα διεθνή ζητήματα, πολλοί ανά τον κόσμο διπλωμάτες και ειδήμονες εξωτερικής πολιτικής, αναρωτιόνται αν και σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ είναι διαιρεμένες, αδύναμες και απορροφημένες με τα εσωτερικά τους προβλήματα ώστε να μπορέσουν να διαδραματίσουν έναν ουσιαστικό διεθνή ρόλο.
Ο αρθρογράφος τονίζει ότι παρά την σοβούμενη εσωτερική κρίση στις ΗΠΑ, που θα απορροφήσει την προσοχή του Μπάιντεν, κάποιοι ειδήμονες περί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής θεωρούν ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος θα αναλάβει ενεργητικότερο διεθνή ρόλο.
Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Μπάιντεν παρά την ενασχόλησή του με την πανδημία και τον εσωτερικό διχασμό που του κληρονόμησε ο προκάτοχός του, θα εκπληρώσει τις προσδοκίες τους και θα είναι «ορατός» διεθνώς.
Και αυτό διαφαίνεται τόσο από τις δικές του αναρίθμητες διεθνείς γνωριμίες με ηγέτες από όλο τον κόσμο -τις οποίες καλλιέργησε τα τελευταία 40 χρόνια- όσο και από τους ανθρώπους που έχει τοποθετήσει σε θέσεις «κλειδιά» (αναφέρονται οι περιπτώσεις του συντονιστή για την Ασία, Kurt M. Campbell και το ρόλο που θα διαδραματίσει στις Αμερικανοκινεζικές σχέσεις, το ρόλο που θα διαδραματίσει στην εσωτερική πολιτική, κυρίως ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, η πρώην Σύμβουλος Ασφαλείας επί κυβερνήσεως Ομπάμα, Susan E. Rice, καθώς και στο ρόλο που θα έχει ο νυν Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan).
Ο αρθρογράφος σημειώνει επίσης ότι στην ομιλία της ορκωμοσίας του, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε αποκατάσταση του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ στην διεθνή σκηνή τονίζοντας ότι «θα ηγηθούμε όχι μόνο με το παράδειγμα της ισχύος μας αλλά με την ισχύ του παραδείγματός μας».
Πιθανότατα -εκτιμά ο αρθρογράφος- ο νέος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, θα εγκαινιάσει τη διεθνή του παρουσία κατά τη σύνοδο των G7 τον Ιούνιο στην Κορνουάλη, όπου πιθανά θα επισκεφθεί και άλλους Ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως τη Γερμανία για να αποχαιρετήσει την Καγκελάριο Μέρκελ πριν εκείνη αποχωρήσει έπειτα από 16 χρόνια στην πολιτική.
Σημειώνεται μεταξύ άλλων, η συνάντησή του Μπάιντεν το 2011 με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
O αρθρογράφος καταλήγει αναφερόμενος και πάλι στο ταξίδι του στην Ελλάδα το 2011, όπου αναφερόμενος στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, είχε δηλώσει ότι πλέον δεν μπορεί να λέει ρητά όσα πιστεύει όπως συνήθιζε να κάνει ως Γερουσιαστής διότι (τότε ως Αντιπρόεδρος), τα λεγόμενα του εκλαμβάνονται ως θέσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης.
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)