Με την ευχή «να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για το μέλλον», έκλεισε την ομιλία της στο Συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) η ‘Ανγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι το Συνέδριο που άρχισε απόψε είναι το 40ό στο οποίο συμμετέχει ως Καγκελάριος, αλλά και το τελευταίο. Επιχειρώντας μια σύντομη αναδρομή στα 15 τελευταία χρόνια, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στα «πάρα πολλά» που πέτυχε το κόμμα της – και ως κυβερνητικός εταίρος – , τονίζοντας ότι το CDU στάθηκε πάντα έτοιμο να αναλάβει ευθύνη – όποια και αν ήταν αυτή. «Για όλα αυτά μπορούμε να είμαστε περήφανοι», είπε χαρακτηριστικά και, απαριθμώντας τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Γερμανία κατά το ίδιο διάστημα (διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, ευρωπαϊκή κρίση χρέους, προσφυγική κρίση) σημείωσε ότι, όπως η Γερμανία αντιμετώπισε αυτές τις καταστάσεις, έτσι θα αντιμετωπίσει και την τρέχουσα κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, «την σκληρότερη δοκιμασία μετά τον Πόλεμο», όπως είπε.
«Σήμερα βιώνουμε σίγουρα την πιο δύσκολη δοκιμασία, την πανδημία του αιώνα, η οποία δοκιμάζει την οικονομία μας και απαιτεί τόσα πολλά από τους περισσότερους ανθρώπους», πρόσθεσε η ‘Μέρκελ, για να τονίσει ότι το CDU συμβάλλει πολύ σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.
Ο κόσμος θα συνεχίσει να αλλάζει πολύ πιο γρήγορα, προέβλεψε η Καγκελάριος και ανέδειξε ως βασικές προκλήσεις της εποχής την ψηφιοποίηση, την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό πρόβλημα. «Γνωρίζουμε ότι η δύναμη της χώρας μας είναι οι άνθρωποί της», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα της ξέρει καλά τις ανησυχίες των ανθρώπων π.χ. για τις θέσεις εργασίας, αλλά και τις ανησυχίες των νέων για το μέλλον τους και ότι θα συνεχίσει να δίνει πρακτικές και όχι θεωρητικές λύσεις.
Αναφερόμενη, τέλος, στην διεξαγωγή του συνεδρίου εξ ολοκλήρου ψηφιακά, η ‘Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε μεν ότι της λείπει η ατμόσφαιρα της αίθουσας, αλλά τόνισε ότι προέχει η ασφάλεια και η υγεία και επισήμανε πόσες δυνατότητες υπάρχουν στην σημερινή εποχή, όταν π.χ. το 2005 δεν υπήρχαν καν smart phones».
Στις 10:40 (ώρα Ελλάδος) οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Αρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μερτς και Νόρμπερτ Ρέτγκεν, θα απευθυνθούν για μια ακόμη φορά στους 1.001 συνέδρους και θα ζητήσουν την έμπρακτη εμπιστοσύνη τους. Γύρω στις 15:00 θα έχει γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο νέος αρχηγός που θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα στην μετα-Μέρκελ εποχή.
Το σημερινό συνέδριο είναι το πρώτο που πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. Ηλεκτρονικά θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για την εκλογή του αρχηγού. Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό άμεσα, αλλά θα επικυρωθεί και τυπικά με την καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου, στις 22 Ιανουαρίου. Οι 1.001 σύνεδροι θα κληθούν δηλαδή να ψηφίσουν δύο φορές, μία ηλεκτρονικά και μία επιστολικά.
Η Άνγκελα ‘Μέρκελ, στην τελευταία της ομιλία σε κομματικό συνέδριο ως Καγκελάριος, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με τους υποψηφίους, ευχήθηκε «να κερδίσει μια ομάδα, η οποία θα πάρει στα χέρια της την τύχη του κόμματός μας». Η ευχή της ερμηνεύθηκε ως έμμεση στήριξη της υποψηφιότητας του ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος διαφημίζει ότι ο ίδιος είναι υποψήφιος για την ηγεσία του CDU «ως ομάδα» με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα θέσει υποψηφιότητα για θέση αντιπροέδρου.
Ως εξίσου διακριτική στήριξη, αλλά προς τον Φρίντριχ Μερτς, ερμηνεύθηκε η δήλωση του αρχηγού των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, ότι «γελιέται όποιος πιστεύει ότι μετά τον κορονοϊό τα πράγματα θα είναι όπως πριν». Κάτι ανάλογο είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες και ο κ. Μερτς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, τον Φρίντριχ Μερτς, πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU που έχασε την εσωκομματική μάχη από την ‘Αγγελα Μέρκελ το 2002 και έκανε επιτυχή καριέρα σε πολυεθνικούς κολοσσούς, στηρίζουν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Bundestag και μέντοράς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο αρχηγός της νεολαίας του CDU Τίλμαν Κουμπάν, ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ και ο πρώην αρχηγός της Κ.Ο. Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. Υπέρ του ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στο «κλίμα» της ‘Αγγελα Μέρκελ, έχουν ταχθεί επισμως η απερχόμενη αρχηγός ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ο επί 16 χρόνια επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Έλμαρ Μπροκ, ο Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ και η επικεφαλής της Οργάνωσης Γυναικών του CDU Ανέτε Βίντμαν – Μάουτς. Υπέρ του Νόρμπερτ Ρέτγκεν, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag, έχουν εκφραστεί ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιόχαν Βάντεπουλ, οι βουλευτές της Βρέμης Ελίζαμπεθ Μότσμαν και Κάι Γουιτάκερ, αλλά και από το εξωτερικό ο πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Ίλβες και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.
Ο νέος αρχηγός του CDU θα κληθεί να οδηγήσει το κόμμα του στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε πέντε κρατίδια εντός του 2021 και βεβαίως στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα είναι και ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την Καγκελαρία. Μέχρι τώρα θεωρείται ότι, εκτός από τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, το βλέμμα στην Καγκελαρία έχουν τουλάχιστον ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Και οι δύο απολαμβάνουν μεγάλα ποσοστά αποδοχής από τους πολίτες. Η επιλογή υποψηφίου Καγκελάριου αναμένεται να γίνει την άνοιξη.