Ντεμίρ: Ποιος είναι ο Νο 1 στόχος των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία;

Ντεμίρ: Ποιος είναι ο Νο 1 στόχος των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία;

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία επειδή αγόρασε το πυραυλικό σύστημα S-400 από την Ρωσία.

Έτσι, τελείωσε ένα παιχνίδι εικασιών διάρκειας 18 μηνών για το εάν και πότε θα συνέβαινε κάτι τέτοιο πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αποχαιρετήσει τον Λευκό Οίκο.

Στόχος των κυρώσεις θα είναι το Διευθυντήριο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας  (SSB) και ο επικεφαλής του, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες να επιβάλλουν κυρώσεις στον Ντεμίρ για την αγορά των S-400 και τελικά αυτό επιβεβαιώθηκε από το σχετικό ανακοινωθέν.

Τί γνωρίζουμε για τον Ντεμίρ και τον ρόλο του στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία;

Η SSB είναι το ανώτατο σώμα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων όσον αφορά την ανάπτυξη αμυντικών προγραμμάτων και βιομηχανικής συνεργασίας και ενεπλάκη σε περισσότερα από 600 προγράμματα από το 2018 μέχρι σήμερα. Ο Ντεμίρ είναι πρόεδρός του από το 2014, έχοντας πριν εργαστεί στις τουρκικές αερογραμμές  [Turkish Airlines] στον τομέα συντήρησης και επισκευής.

Ο Ντεμίρ είναι καθηγητής, με μπάτσελορ από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης κι άλλο ένα στην Αεροναυτική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ. Επίσης είναι κάτοχος PhD στην Μηχανική Μηχανολογία από το  Washington State University.

  • Από το 1992 έως το 2000 εργάστηκε σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα στην Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά και στην συνέχεια διορίστηκε Διευθυντής Εκπαίδευσης στις Τουρκικές Αερογραμμές. Γρήγορα προήχθη σε αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο το 2005 και αργότερα σε Διευθυντή της  Turkish Technic (της μονάδας συντήρησης και επισκευής των TA) το 2006.

Η SSB μετονομάστηκε να αναδιοργανώθηκε το 2018 και τέθηκε στην ευθύνη της Προεδρίας μετά το δημοψήφισμα που έγινε στην Τουρκία και επέτρεψε στον Ταγίπ Ερντογάν να παγιώσει την εξουσία του στην Προεδρία. Ο στόχος της αναδιοργάνωσης ήταν η ανάπτυξη μιας σύγχρονης αμυντικής βιομηχανίας και η δημιουργία νέων όπλων για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ντεμίρ: Ποιος είναι ο Νο 1 στόχος των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία;

 

Το 2016 ο Ντεμίρ έκανε μια ομιλία στο Ατλαντικό Συμβούλιο σχετικά με την πολιτική της Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας η οποία υπάρχει βιντεοσκοπημένη:

Σε αυτή την ομιλία ο Ντεμίρ είπε πώς πέρναγε τα παιδικά του χρόνια στο Εσκίσεχιρ, ακούγοντας το θόρυβο των μαχητικών αεροσκαφών να πετούν πάνω απ’ το σπίτι του. Λέει πως συνήθιζε να ζητεί από ΄τις αμυντικές βιομηχανίες φωτογραφίες μαχητικών αεροσκαφών για να τις βάλει στον τοίχο του δωματίου του.

“Ο,τι κι αν συμβαίνει σε όρους εσωτερικής πολιτικής στην Τουρκία, υπάρχει μια βασική πολιτική και αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτή η πολιτική είναι ότι η Τουρκία αποτελεί ισχυρό εταίρο της Δύσης. Αυτή είναι η μια και καθοριστική πολιτική. Ξέρουμε πως υπάρχουν πάνω και κάτω και διαφορετικές γνώμες, αλλά η Τουρκία δεν έχει άλλη κατεύθυνση να πάει. Φυσικά θα προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε τις διαφορές μας, και θα υπάρξουν κάποιες διαφορές, αλλά η βασική πολιτική δεν θα αλλάξει, και θα βασίζεται το νόμο, την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες που όλη η ανθρωπότητα ασπάζεται από κοινού”, είπε ο Ντεμίρ στο Ατλαντικό Συμβούλιο.

  • O Ντεμίρ μοιάζει περισσότερο με ακαδημαϊκό και επιχειρηματία παρά με πολιτική φυσιογνωμία. Βάζοντάς τον ως στόχο για μια πολιτική αμυντικών προμηθειών που είναι απόφαση της Τουρκικής Προεδρίας μοιάζει σαν μια συμβολική προειδοποίηση από τις ΗΠΑ, παρά σαν ουσιαστική τιμωρία της Τουρκίας.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας υποστηρίζουν πως η Τουρκία αγόρασε τους ρωσικούς πυραύλους S-400 missiles μόνον αφότου οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν στην Τουρκία το πυραυλικό σύστημα Patriot . Καθώς τον περασμένο χρόνο ο πρόεδρος Τραμπ δεχόταν ισχυρές πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων, χρησιμοποίησε και αυτός το ίδιο επιχείρημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τις κυρώσεις “ασεβείς έναντι ενός πολύ σημαντικού εταίρου του NATO”.

Μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Ντεμίρ έγραψε στο Twitter ότι οι κυρώσεις αυτές δεν θα αλλάξουν τα σχέδια για μια ανεξάρτητη βιομηχανία όπλων ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα έχουν για τον ίδιο προσωπικά.

“Η όποια απόφαση λαμβάνεται στο εξωτερικό για μένα για για τον οργανισμό μας δεν θα αλλάξει την στάση τη δική μου ή της ομάδας μου”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Ντεμίρ μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων. “Δεν θα μπορέσει να παρεμποδίσει την τουρκική βιομηχανία με κανέναν τρόπο”.

                              Νέα δήλωση Ντεμίρ: Θα τα βρούμε….

«Περιμένουμε πως αυτό [οι κυρώσεις] δεν θα επηρεάσει πολύ τις σχέσεις μας» είπε σήμερα ο Ντεμίρ μιλώντας στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Όπως είπαν και οι ίδιοι [οι ΗΠΑ], υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Εμείς και αυτοί περιμένουμε πως αυτό θα συνεχισθεί», πρόσθεσε ο Ντεμίρ.

«Θα βρούμε λύσεις γι’ αυτό στους κύκλους μας. Από την πλευρά μας, η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας θα συνεχισθεί, ίσως περισσότερο γρήγορα», δήλωσε ο Ντεμίρ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.