Έντρομος και ανυποχώρητος ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε διαμελισμό της Τουρκίας

Την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε διαμελισμό της Τουρκίας και χαρακτήρισε «εχθρό» όποιον επιχειρήσει να το κάνει.

Λάδι στη φωτιά των προκλήσεων με την Ελλάδα ρίχνει η Τουρκία, με την Άγκυρα να προκαλεί σε καθημερινή βάση πλέον, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της Σύνοδο Κορυφής, η οποία καταδίκασε ρητά τις κινήσεις της γειτονικής χώρας.

Πρώτα ήρθαν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Κυριακή «βάφτισε» εχθρό, όποιον προσπαθήσει να κινηθεί με λόγια ή πράξεις εναντίον της Τουρκίας.

«Όποιος με λόγια, πράξεις και στάση προσπαθήσει να διχάσει το έθνος μας, να διαμελίσει τη χώρα μας και να καταλύσει το κράτος μας, να ξέρει ότι είναι όλων μας ο μεγαλύτερος εχθρός», δήλωσε, προσθέτοντας ότι έχει χαλάσει τα παιχνίδια όλων στην περιοχή και κινείται πλέον σύμφωνα με τους στόχους του κι όχι με την κατεύθυνση που θέλουν οι άλλες δυνάμεις να έχει η Τουρκία.

Το σημαντικό, όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, είναι ότι ομολογεί τον μεγαλύτερο φόβο του, την πιθανότητα διαμελισμού της Τουρκίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αναφέρει, είχε όμως να μιλήσει δημόσια για διαμελισμό της χώρας του τουλάχιστον δύο χρόνια, από όταν διεκδικούσε την προεδρία της.

«Ματαιώνουμε ένα-ένα αυτά τα σενάρια και τα παιχνίδια τους.

»Τα χαλάσαμε στο Ιράκ, στη Συρία, στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα, σε κάθε διεθνή πλατφόρμα.

»Τώρα αυτή η χώρα, μαζί με το έθνος της και το κράτος της, κινείται σύμφωνα με τους στόχους της κι όχι προς την κατεύθυνση που οι άλλοι την σπρώχνουν», είπε μιλώντας στο 7ο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματός του στην επαρχία Σιρνάκ, που βρίσκεται στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, δηλαδή στο Κουρδιστάν.

Αναφερόμενος σε διαμελισμό απευθύνθηκε ευθέως και στο κουρδικό κοινό της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αφού το Σιρνάκ είναι μια κουρδική πόλη.

Δεν παρέλειψε να χαιρετήσει τα μέλη του κόμματός του με τον χαιρετισμό «ραμπιά» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, όπως βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία.

Είναι τα τέσσερα δάκτυλα όρθια με τον αντίχειρα κλεισμένο.

Ο χαιρετισμός αυτός δεν είναι μία τουρκική πρωτοτυπία, αλλά πρόκειται για μία συνθηματική κίνηση που έχει υιοθετηθεί από πολλές ισλαμιστικές ομάδες και η πατρότητα της ανήκει στους οπαδούς του ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι της Αιγύπτου.

«Είμαστε όπου υπάρχει καταπίεση»

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι όσο και να λένε τι δουλειά έχει η Τουρκία σε κάθε χώρα, εκείνος θα είναι παρών όπου υπάρχει καταπίεση, ενώ παραπονέθηκε που ενώ έχουν ως έθνος υποστεί τα μεγαλύτερα δεινά της ιστορίας, νικητές βγαίνουν… άλλοι.

«Τι μας λένε; Τι δουλειά έχετε εσείς εκεί;

»Εμείς όπου υπάρχει καταπίεση, είμαστε εκεί.

»Όπου υπάρχει κατοχή, εμείς δεν θα σώσουμε τα αδέλφια μας εκεί από αυτήν την κατοχή;

»Ή εμείς δεν θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων μας;

»Γιατί κάποιοι ενοχλούνται;

»Να μας συμπαθάνε. Είμαστε εκεί και θα είμαστε.

»Είμαστε εκείνοι που έχουν πονέσει, είμαστε εκείνοι που έχουμε χύσει αίμα, είμαστε εκείνοι που έχουμε χάσει παιδιά, αλλά νικητές είναι άλλοι.

»Πώς μπορούμε να ανεχτούμε κάτι τόσο στρεβλό;», αναρωτήθηκε.

Εάν συνεχίσει την ίδια τακτική να δει τι τον περιμένει.

Συνεχίζει την προπαγάνδα το τουρκικό ΥΠΕΞ

Τη σκυτάλη πήρε το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο, μέσω του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι, έσπευσε να συνεχίσει την προπαγάνδα για λογαριασμό της χώρας του, ξεκαθαρίζοντας πως η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ είναι αβάσιμη και απέχει πολύ από το δίκαιο και την ανθρώπινη διάσταση.

Υποστηρίζει, δε, ότι «η μόνη χώρα με επιχειρησιακές δυνατότητες να παρέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό στην περιοχή, που μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή είναι η Τουρκία».

Αναλυτικά η δήλωση του:

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας έκανε μια αβάσιμη δήλωση σήμερα (18 Οκτωβρίου) σχετικά με την επέκταση της περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

»Οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν είναι κυριαρχία, αλλά περιοχές εξυπηρέτησης.

»Από αυτή την άποψη, αυτός ο ισχυρισμός της Ελλάδας, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα χωρικά της ύδατα και θεωρεί αυτήν την περιοχή για τη διάσωση και την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως παραβίαση της κυριαρχίας της, απέχει πολύ από νομικούς και ανθρωπιστικούς λόγους.

»Η αυθαιρεσία που αναφέρεται αφορά την επικαιροποίηση των περιοχών έρευνας και διάσωσης στις σημερινές συνθήκες, όπου παρέχει η χώρα μας τις υπηρεσίες αυτές. η περιοχή έρευνας και διάσωσης της χώρας μας έχει επεκταθεί για να διασφαλίσει και την ασφάλεια των επιχειρήσεων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική μεσόγειο.

»Η Τουρκία, με επιτυχημένες δραστηριότητες θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα που λειτουργεί με πολιτικά κίνητρα, ενεργεί με ανθρωπιστικά κίνητρα.

»Από την άλλη μεριά, η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει αναπάντητα αιτήματα για συνεργασία και συντονισμό με τη χώρα μας σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης του Αμβούργου του 1979 σχετικά με τις επικαλυπτόμενες περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης των δύο παράκτιων χωρών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

»Επιπλέον, ισχυριζόμενη ότι οι εν λόγω περιοχές είναι περιοχή κυριαρχίας, η Ελλάδα δεν δίστασε να αφήσει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη δεύτερη μοίρα και έδειξε αυτή τη στάση την με την απάνθρωπη μεταχείριση παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο Πέλαγος.

»Η μόνη χώρα με επιχειρησιακές δυνατότητες να παρέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό που μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή στην περιοχή, είναι η Τουρκία. σε αυτό το πλαίσιο, η επέκταση της περιοχής έρευνας και διάσωσης της χώρας μας είναι ένα σημαντικό βήμα που έγινε για να γίνουν το αιγαίο και η ανατολική μεσόγειος ασφαλέστερες περιοχές, καθώς είναι από τις περιοχές με την υψηλότερη θαλάσσια και εναέρια κυκλοφορία στον κόσμο».

Διαβάστε περισσότερα…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.