Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Αρζρούν Χοβαννισιάν δήλωσε στη σελίδα του στο Facebook ότι ο Στρατός Άμυνας της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. “Οι επιθέσεις των μονάδων του Αζερμπαϊτζάν που παραβιάζουν το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός σταματούν επιτυχώς σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής. Επιχείρηση για την καταστροφή της ομάδας αναγνώρισης και δολιοφθοράς βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Hadrut”, ανέφερε η δήλωση.
Τουλάχιστον άλλοι 15 στρατιώτες του Ναγκόρνο – Καραμπάχ σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχιθείσας αυτής περιοχής που στηρίζεται από την Αρμενία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 39. Συνολικά 32 στρατιωτικοί
του Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, Κυριακή, το πρωί, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί. Επιπλέον πέντε άμαχοι Αζέροι και δύο Αρμένιοι άμαχοι από το Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν επίσης σκοτωθεί. Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ δήλωσε σε συνέντευξη στο Tουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haber Global ότι οι συμφωνίες για την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι οποίες επιτεύχθηκαν στη Μόσχα, είναι πλήρως προς το συμφέρον του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με τον Αλίγιεφ, “υπάρχει ήδη κάθε ευκαιρία να περάσουμε από το στρατιωτικό στάδιο στο πολιτικό και διπλωματικό στάδιο της διευθέτησης” της σύγκρουσης στο Καραμπάχ. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην πολιτική διευθέτηση» της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Αλίγιεφ ανέφερε επίσης ότι αρκετοί άλλοι οικισμοί στο Καραμπάχ έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο του στρατού του Αζερμπαϊτζάν. “Αρκετοί οικισμοί βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχό μας, αλλά δεν τους έχουμε εισέλθει ακόμα, καθώς από στρατιωτική άποψη δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό. Αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα το ανακοινώσουμε”, δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.
Ο επικεφαλής σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλα Πασινιάν, πρώην Υπουργός Άμυνας της Αρμενίας και Υποστράτηγος Βαγκαρσάκ Χαρουτιουνιάν, δήλωσε ότι οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν, υπό την πίεση της Τουρκίας, διαταράσσουν την αποστολή διαμεσολάβησης της Ρωσίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. “Υπάρχουν σκληρές μάχες σε εξέλιξη στο Artsakh, παρά το γεγονός ότι μια ανθρωπιστική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εγκρίθηκε στη Μόσχα με τη μεσολάβηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα ασκεί πίεση στις αρχές του Αζερμπαϊτζάν με κάθε δυνατό τρόπο, και με τη σειρά τους διαταράσσουν την αποστολή διαμεσολάβησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος της Τουρκίας στην επίλυση της σύγκρουσης”, ανέφερε ο σύμβουλος.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Σογκράμπ Μνατσακάνιαν ότι η επανάληψη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν πρέπει να καθυστερήσει. “Κατανοούμε ότι απαιτείται διαδικασία, ωστόσο πιστεύουμε ότι είναι λάθος να καθυστερήσουμε την επανάληψη της διαδικασίας πολιτικών διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ρωσία αναμένει ότι οι συμφωνίες που εγκρίθηκαν μετά τις τριμερείς συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σχετικά με την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα εφαρμοστούν αυστηρά και από τις δύο πλευρές.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Βαγκίφ Νταργκιαχλή, αρνήθηκε εκθέσεις από την Αρμενική πλευρά ότι ένα αεροσκάφος επίθεσης Su-25 του Αζερμπαϊτζάν καταρρίφθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. “Τα μαχητικά αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν δεν χρησιμοποιούνται και τηρούμε πλήρως τις απαιτήσεις της ανθρωπιστικής εκεχειρίας”, δήλωσε ο Νταργκιάχλι. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Σουσάν Στεπάνγιαν δήλωσε στη σελίδα της στο Facebook ότι οι Δυνάμεις Αεράμυνας του Στρατού Άμυνας του Νταχσάκ κατέστρεψαν τα αεροσκάφη επίθεσης Su-25 της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν στη βορειοανατολική κατεύθυνση της γραμμής επαφής.
Η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου της Κιργιζίας ανέφερε ότι ο Σορονμπάι Τζενμπέκοφ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μπισκέκ για δεύτερη φορά. “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κιργιζίας υπέγραψε διάταγμα για την επαναφορά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην πόλη Μπισκέκ”, ανέφερε η δήλωση. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον Πρόεδρο επειδή το κοινοβούλιο “δεν έχει εξετάσει το ζήτημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί προηγουμένως στην πρωτεύουσα εντός τριών ημερών”. Το πρώτο διάταγμα για την εισαγωγή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην πρωτεύουσα της δημοκρατίας δεν εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο.