Σχεδόν όλες οι γνωστές εταιρείες δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα επιχείρησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεσούσης της κρίσης του Covid-19, να μετρήσουν τις τάσεις της κοινής γνώμης και να προσδιορίσουν ακόμα και τη συνολική εκλογική εικόνα της χώρας αν και εφόσον στηνόταν η κάλπη στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (την επόμενη Κυριακή).
Είναι γεγονός ότι σε εποχές κρίσης και πολεμικών αναμετρήσεων -ο ίδιος ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο για τη μάχη κατά του Covid-19- σημειώνεται μεγάλη συσπείρωση των ψηφοφόρων-πολιτών γύρω από την κυβέρνηση που διοικεί αυτή την χρονική περίοδο. Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως.
Ο Νίκος Καρδούλας κατάφερε μέσα από τους υπολογισμούς του και τη χρησιμοποίηση μαθηματικού τύπου να επιβεβαιωθεί καθ’ όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλες του τις προσεγγίσεις γύρω από το θέμα της πανδημίας. Έπεσε μέσα και ως προς την προσέγγιση του ρυθμού αύξησης και κατόπιν μείωσης των κρουσμάτων και του αριθμού των νεκρών, αλλά και στον χρόνο άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Έχει, λοιπόν, εξαιρετικό ενδιαφέρον η έρευνα την οποία προτείνει για τον προσδιορισμό των λόγων για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγεμονεύουν στο πολιτικό σκηνικό. Ο Νίκος Καρδούλας χρησιμοποιεί ως βάση όλες τις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την ανάλυσή του, στην πολιτική κονίστρα ηγεμονεύει με χαρακτηριστικά μεγάλη διαφορά η Νέα Δημοκρατία, ενώ έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία τα υπόλοιπα κόμματα.
Δείτε την ανάλυσή του και τον σχετικό πίνακα
Στην παρούσα ανάλυση εφαρμόστηκε η μέθοδος υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς «poll of polls» (στα ελληνικά «Μητέρα των δημοσκοπήσεων») και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις.
Η «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.
Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι έρευνες πέντε εταιρειών που δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο, και συγκεκριμένα των εταιρειών GPO, KΑΠΑ Research, Marc, Metron Analysis και Pulse. Για την τελική εκτίμηση, υπολογίστηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόστηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες στις εθνικές εκλογές 2019, πλην της GPO, που δεν είχε διεξαγάγει τότε έρευνα, και στη συνέχεια υπολογίστηκε ο μέσος όρος τους, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, όπου απεικονίζονται και τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές 2019.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι:
1.Επιβεβαιώνεται η πολιτική εκλογική ηγεμονία της ΝΔ, η οποία αν γίνονταν εκλογές σήμερα θα εξασφάλιζε την αυτοδυναμία με ποσοστό 51,2%, η δε διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ των 24 ποσοστιαίων μονάδων είναι χαοτική.
2.Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ έχει αυξήσει την εκλογική της επιρροή κατά 28%, αφού από το 39,9% εκτινάχθηκε στο 51,2% και αυτό αποδίδεται στην επιτυχή αντιμετώπιση των κρίσεων με την Τουρκία και την πανδημία.
3.Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το 14% της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, αφού από το 31,5% έπεσε στο 27,2%.
4.Στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, σε σχέση με το 2019, παρατηρείται μείωση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ κατά 17%, μείωση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 15%, αύξηση του ποσοστού της Ελληνικής Λύσης κατά 19%, ενώ τα ποσοστά του ΚΚΕ παραμένουν σταθερά.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τους μέσους όρους των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων είναι:
α) Το 64% των ερωτώμενων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης.
β) Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το υψηλότερο μέχρι τώρα ποσοστό 54,8%, έναντι 20,5% του Αλέξη Τσίπρα.
γ) Το 72% των πολιτών αξιολογεί θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
δ) Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο υψηλότερο επίπεδο, αφού ο πρωθυπουργός αξιολογείται θετικά με ποσοστό 66,5%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με 38%.
ε) Το 81,6% των ερωτώμενων κρίνει θετική την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση της νόσου του κορωνοϊού.
στ) Το 63,4% των πολιτών κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
ζ) Το 60% κρίνει θετικά τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
η) Το 74% συμφωνεί με τις ενέργειες της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
Πηγή: zougla.gr