Στο όριο της εισόδου του στη Βουλή το ΚΙΝΑΛ με τάσεις περεταίρω αποσυσπείρωσης καθώς οι πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις και οι φάκελοι που διαβιβάζονται στη Βουλή με δικογραφίες για σκάνδαλα της περιόδου Σημίτη, το πλήττουν σοβαρά!
– Καταρρέει το ΚΙΝΑΛ, στο 4,2% (από 5,9% στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας). Είναι φανερό πως τα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν στοιχίσει στο κόμμα, ενώ δεν θα είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως, αν συνεχιστεί η καθοδική πορεία, θα φλερτάρει με το όριο εισόδου στη Βουλή.
– Πρόθεση ψήφου: Κατά μία μονάδα μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
– Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται διαρκώς πτωτικά από το Μάρτιο του 2017.
– Στα ποσοστά της ΝΔ, σε σχέση με τις μετρήσεις του Σεπτεμβρίου, καταγράφεται μείωση της τάξης του 2,8%.
– Στα δεδομένα της «μετέωρης» ψήφου, δηλαδή της «δεξαμενής» από την οποία τα κόμματα μπορούν να αντλήσουν ψηφοφόρους, το μεγαλύτερο ποσοστό της απροσδιόριστης ψήφου προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (30%), που συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης. Αναλυτικότερα, η συσπείρωση της ΝΔ καταγράφεται στο 74%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 41%. Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχουν μετακινηθεί σε άλλο κόμμα, αλλά κινούνται στο χώρο της αδιευκρίνιστης ψήφου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την αύξηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος.
Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει πτωτικά από τον Μάρτιο του 2017, όταν και είχε καταγραφεί στο 13,3%. Πλέον βρίσκεται στο 6,7%. Στα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σχέση με τις μετρήσεις του Σεπτεμβρίου, καταγράφεται μείωση της τάξεως του 2,8% . Μείωση σημειώνεται και για το κυβερνών κόμμα κατά 1,9%. Αντίθετα αύξηση κατά 1,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο παρουσιάζουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αλλά και της Ένωσης Κεντρώων κατά 0,7%. Πτώση σημειώνεται και για το Κίνημα Αλλαγής κατά 1,7%.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μειώνεται στις 5,5 μονάδες, συνεχίζοντας επίσης την πτωτική τάση. Συγκεκριμένα το ποσοστό της ΝΔ εκτιμάται στο 34%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 28,5%, της Χρυσής Αυγής στο 7,5%, του Κινήματος Αλλαγής στο 6,5%, του ΚΚΕ επίσης στο 6,5%, της Ένωσης Κεντρώων στο 3,5%, του Ποταμιού στο 2,5% και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο 1,5%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα της «μετέωρης» ψήφου. Πρόκειται για τη «δεξαμενή» από την οποία τα κόμματα μπορούν να αντλήσουν ψηφοφόρους. Σύμφωνα με την έρευνα της Palmos Analysis το μεγαλύτερο ποσοστό της απροσδιόριστης ψήφου προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 30%, καταδεικνύοντας και τις χαμηλές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος στον πίνακα της συσπείρωσης. Αναλυτικότερα, η συσπείρωση της ΝΔ καταγράφεται στο 74%, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 41%. Ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχουν μετακινηθεί σε άλλο κόμμα, αλλά κινούνται στο χώρο της αδιευκρίνιστης ψήφου. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωναν το προηγούμενο διάστημα ότι κατευθύνονταν προς την ΝΔ, σήμερα δηλώνουν ότι το ξανασκέπτονται.
Γενικά οι συσπειρώσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων εμφανίζονται χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο αμέσως μετά τη ΔΕΘ. Ωστόσο για τη ΝΔ διπλασιάζεται το ποσοστό των μετέωρων ψηφοφόρων του κόμματος, ένα δείγμα ενδεχομένως ότι κάποιοι από τους χειρισμούς του κόμματος στα θέματα που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα, μάλλον προκάλεσαν σύγχυση σε μέρος της εκλογικής βάσης του κόμματος.
Ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται σε ακόμη μια δημοσκόπηση ο «Κανένας» με 41%. Το 32% δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το 26% απαντάει ο Αλέξης Τσίπρας. Τέλος σημαντικό είναι το προβάδισμα της ΝΔ στην παράσταση νίκης, στην εκτίμηση δηλαδή των πολιτών για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Σχεδόν 6 στους 10 πολίτες δηλώνουν πως η ΝΔ θα είναι το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις επόμενες εκλογές.
Η Ταυτότητα της Έρευνας