Η πόλωση ανεβάζει εντυπωσιακά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ – Βυθίζεται το Κίνημα Αλλαγής

ΟΛΙΚΗ επιστροφή στον δικομματισμό δείχνουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες μέρες.

Η πόλωση ανεβάζει τα ποσοστά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και της Νέας Δημοκρατίας, εκτοπίζοντας από τον πολιτικό χάρτη τα μικρά κόμματα.

Τρία από αυτά διασώζονται και μπαίνουν στην επόμενη Βουλή –πρόκειται για τη Χρυσή Αυγή, το Κ.Κ.Ε. και το ΚΙΝ.ΑΛ.— αλλά και πάλι εμφανίζουν αιμορραγία ψηφοφόρων που τα καταδικάζει σε περιθωριακό ρόλο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυριαρχεί στην Αριστερά και απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς.

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μεταβάλλεται σε μεγάλο πόλο συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας ενώ, αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία ενισχύεται τόσο από ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς όσο και από δυνάμεις του Κέντρου.

Η θεαματική άνοδος των ποσοστών των δύο κομμάτων, σε συνδυασμό με το κλίμα πόλωσης που επικρατεί, οδηγεί σε ένα εκλογικό ντέρμπι.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει από τώρα το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτό όμως που διαφαίνεται είναι η ισχυροποίηση των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία αποκτούν χαρακτηριστικά παρατάξεων.

Ο μεγάλος χαμένος από το κλίμα που διαμορφώνεται είναι το ΚΙΝ.ΑΛ. Οι ακροβασίες της Φώφης Γεννηματά, η οποία πλειοδοτούσε σε επιθέσεις κατά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μεταβάλλοντας το κόμμα της σε ουρά της Νέας Δημοκρατίας, είχαν σαν αποτέλεσμα την κατρακύλα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Με βάση τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι αμφίβολο αν θα συγκεντρώσει στις εκλογές ένα ποσοστό της τάξεως του 5%.

Με δεδομένο ότι σε ολόκληρη τη χώρα τα πετυχημένα αυτοδιοικητικά στελέχη της Κεντροαριστεράς στοιχίζονται με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑ.ΣΟ.Κ. οδηγείται στο περιθώριο και την διάλυση. Άλλωστε έχει απωλέσει προ πολλού τον αυτόνομο πολιτικό ρόλο και έχει γίνει παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας.

Η τακτική που ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά, το μόνο που εξυπηρετεί είναι η ιδιοτέλεια τριών με τεσσάρων στελεχών του κόμματος που φιλοδοξούν να γίνουν υπουργοί σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα δώσει και κανένα υπουργείο στην Κεντροαριστερά.

Οι δημοσκοπήσεις που περιλαμβάνουν τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα κλείνει, γεγονός που καθιστά ντέρμπι την εκλογική αναμέτρηση. Το ισχυρό όπλο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είναι αποφασισμένος να πραγματοποιήσει μια μεγάλη πορεία προς τον λαό για να κινητοποιήσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για τη νίκη στις εκλογές.

Αντίθετα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμπιστεύεται μόνο ο σκληρός πυρήνας της Νέας Δημοκρατίας και οι ακραίες θέσεις που διατυπώνει ακυρώνουν την προσπάθεια για διαμόρφωση πλειοψηφικού ρεύματος στην κοινωνία.

Η Χρυσή Αυγή έχει αρχίσει να χάνει δυνάμεις σε μία περίοδο κατά την οποία η Ακροδεξιά σαρώνει σε ολόκληρη την Ευρώπη ενώ το Κ.Κ.Ε. είναι περιχαρακωμένο στα γνωστά ποσοστά.

ΠΗΓΗ: kontranews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.