Δημοσκόπηση – βόμβα από GPO: Το 70% θέλει άλλη κυβέρνηση, η ΝΔ έχασε 3% σε 30 μέρες λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ

Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση, η ΝΔ υποχωρεί στο 23% από 26% τον Ιούνιο, καταγράφοντας απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων – Πτώση και για την αντιπολίτευση 

Πανικό προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η νέα δημοσκόπηση καθώς το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ αποψιλώνει τα ποσοστά της ΝΔ, που καταγράφει συνεχή πτώση.
Η έρευνα της GPO, που διενεργήθηκε το διάστημα 21 – 23 Ιουλίου για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» επιβεβαιώνει τις σημαντικές απώλειες της ΝΔ στον απόηχο του σκανδάλου.
Το κυβερνόν κόμμα μόνο σε μήνα κατέγραψε απώλειες 3% και υποχώρησε στο 23% στην πρόθεση ψήφου.
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο πως το 70% αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση και το ίδιο περίπου ποσοστό επιθυμεί ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα στην Ελλάδα.
Ραγδαία πτώση παρουσιάζουν και τα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός. 

Το μόνο που διασώζει την κυβέρνηση είναι το γεγονός πως πτώση καταγράφουν και τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Πρόθεση ψήφου

Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου στη δημοσκόπηση, η ΝΔ υποχωρεί στο 23% από 26% τον Ιούνιο, καταγράφοντας απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων.
Το ΠΑΣΟΚ πέφτει στο 11,2% (από 12,7%) και η Πλεύση Ελευθερίας στο 10,5% (από 12,5%).
Η Ελληνική Λύση παραμένει στο 9,4%, το ΚΚΕ στο 7,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί οριακά στο 5% (από 5,2%).
Ακολουθούν η Φωνή Λογικής με 2,9%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 1,5%, η Νίκη με 1,9% και το ΜέΡΑ25 με 1%.

Εκτίμηση ψήφου – Στο 28,7% η ΝΔ, στο 14% το ΠΑΣΟΚ

Αλματώδη άνοδο παρουσιάζει το ποσοστό των αναποφάσιστων, που φθάνουν στο 17,7% από 12,1% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτυπώνει την αβεβαιότητα και την αδιαφορία των Ελλήνων πολιτών.
Στην εκτίμηση ψήφου και μετά από την αναγωγή επί των εγκύρων, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 28,7%,
ΠΑΣΟΚ 14%,
Πλεύση Ελευθερίας 13,1%,
Ελληνική Λύση 11,8%,
ΚΚΕ 9%,
ΣΥΡΙΖΑ 6,3%,
Φωνή Λογικής 3,6%,
Κίνημα Δημοκρατίας 3%,
Νίκη 2,4%,
Νέα Αριστερά 1,8%,
ΜέΡΑ25 1,3%.
prothesi_34.JPG

Αρνητικά κρίνουν οι Έλληνες την κυβέρνηση ΝΔ – Το 70% θέλει άλλη κυβέρνηση

Το 70,8% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, έναντι 28,6% που το κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά.
Εντυπωσιακό είναι το ποιοτικό στοιχείο, πως αν διεξάγονταν εκλογές σήμερα, το 68,2% θα ήθελε να εκλεγεί «κάποια άλλη κυβέρνηση», ενώ μόλις το 26,3% επιθυμεί να παραμείνει η παρούσα.

Επόμενος πρωθυπουργός

Στην ερώτηση για τον επόμενο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 25,3%, ενώ προηγείται ο «κανένας» με 25,4%.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης λαμβάνει 9,2% και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου 8,3%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά καταγράφουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Κόμματα Τσίπρα – Σαμαρά

Για τα πιθανά κόμματα των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά τα μηνύματα της δημοσκόπησης είναι πιο ενθαρρυντικά για τον πρώτο.
Το 19,5% δηλώνει ότι θα ψήφιζε «πολύ ή αρκετά» νέο κόμμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 78% το αποκλείει.
Για κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά, η θετική τάση βρίσκεται μόλις στο 7,9%.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληγώνει την κυβέρνηση αλλά και την πολιτική συνολικά

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία σχετίζεται µε αδιαφανείς διαδικασίες στη διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων, αξιολογείται ως ιδιαίτερα σηµαντική από το 93,2% των ερωτηθέντων.
Η ευρύτατη αναγνώριση της σοβαρότητας της υπόθεσης, καταδεικνύει την υψηλή ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα διαφθοράς και προκαλεί οργή, θυµό και απογοήτευση στη µεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
Η κυβερνητική διαχείριση κρίνεται αρνητικά από το 74,5%, ενώ παρόµοιο ποσοστό (74,0%) δηλώνει ότι η εµπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση έχει κλονιστεί.
Την ίδια στιγµή, ωστόσο, αρνητικά κρίνει τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτηµα το 69,1%, γεγονός που υποδηλώνει τη διακοµµατική απώλεια εµπιστοσύνης και τροφοδοτεί την αίσθηση της κοινής γνώµης περί διαχρονικού σκανδάλου, που αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήµατος σε ποσοστό 72,8% και όχι µια µεµονωµένη υπόθεση που σχετίζεται αποκλειστικά µε τη σηµερινή κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.