Χάνει το 30% της δημοσκοπικής του δύναμης ο Κ.Βελόπουλος
Πρώτη και εκ νέου με σημαντική δυναμική εμφανίζεται η ΝΔ στη νέα δημοσκόπηση της Real Polls που διεξήχθη για λογαριασμό του Protagon.
Το κυβερνών κόμμα αγγίζει ποσοστό της τάξης του 32% (31,9%) για πρώτη φορά ύστερα από καιρό, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, αφήνοντας στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ.
Στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, η ΝΔ καταγραφόταν στο 29,7%, ενώ παλαιότερα στο 27%, γεγονός που υποδηλώνει μια σταθερή τάση ενίσχυσης. Η τάση αυτή εκδηλώνεται πολύ πριν μπούμε σε προεκλογική περίοδο, όταν οι συσπειρώσεις των κομμάτων συνήθως ενισχύονται.
Η άνοδος της ΝΔ είναι ουσιαστικά η πτώση των κομμάτων της δεξιάς αντιπολίτευσης τα οποία δεν χειρίστηκαν τα στραβοπατήματα της κυβέρνησης αλλά και τα Τέμπη.
Αν εξαιρέσουμε του Σπαρτιάτες που βρίσκονταν κάτω της μονάδας λόγω της δικαστικής μάχης που έδιναν και μετά την σημερινή αθωωτική απόφαση θα επανέλθουν, ο Κ.Βελόπουλος χάνει το 30% της δύναμής του μέσα σε δύο μήνες ενώ και η Α.Λατινοπούλου βρίσκεται κάτω από το 3%.
Εμείς έχουμε τονίσει με σαφήνεια σε σειρά αρθρογραφιών μας ότι η στιγμή της κορύφωσης των Τεμπών ήταν η 28η Φεβρουαρίου όταν δύο εκατομμύρια κόσμου κατέκλυσαν τους δρόμους.
Και αφού τότε με τον α, β, γ, δ τρόπου δεν ενεργοποιήθηκαν πολιτικές εξελίξεις, γιατί ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους λόγω οικονομικής αγανάκτησης, ήταν παρεπόμενο η υπόθεση των Τεμπών να ξεφουσκώσει και η κυβέρνηση να ξαναδεί ανοδική πορεία.
Γιατί η αλήθεια είναι ότι στο τέλος είναι πάντα η οικονομία και η οικονομική αγανάκτηση της ακρίβειας που ζουν οι Έλληνες έβγαλε τόσα εκατομμύρια στους δρόμους.
Άλλωστε και η ίδια η Μ.Καρυστιανού το κατάλαβε και το σύνθημά της μετατράπηκε από το «δικαίωση για τα Τέμπη» στο «αίτημα των Τεμπών».
Η Μ.Καρυστιανού είχε μια πολιτική «πυρηνική βόμβα» στις 28 Φεβρουαρίου αλλά την απενεργοποίησε και διέσωσε το παλιό πολιτικό σύστημα.
Έχει βέβαια ακόμα γκελ αλλά ο χρόνος δείχνει να κυλά αντίστροφα.
Κανείς από την αντιπολίτευση δεν έδειξε να χειρίζεται σωστά τα Τέμπη αλλά και να καταλάβει ότι δεν είναι μόνο αυτό αλλά ο οικονομικός στραγγαλισμός των Ελλήνων και αυτό είναι το κέρδος για την Πλεύση Ελευθερίας που καταγράφεται στη δεύτερη θέση με 18,9%, συνεχίζοντας να απορροφά σημαντικό μέρος της λεγόμενης «αντισυστημικής ψήφου» με κύριο «όχημα» τα Τέμπη.
Αλλά αν έλειπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ποιος θα ήξερε την Πλεύση Ελευθερίας και αυτό είναι κάτι που μπορεί να στοιχίσει στην περεταίρω άνοδό της, εν αντιθέσει με τον Κ.Μητσοτάκη που βασίζεται σε μια σταθερή βάση του 22% της ΝΔ που δίνει στελέχη.
Για το δε ΠΑΣΟΚ, ο Ν.Ανδρουλάκης δείχνει να έχει χάσει για ακόμα μια φορά να ηγηθεί εξελίξεων και δείχνει να σέρνεται στην ατζέντα του Κ.Μητσοτάκη.
Έτσι μπορεί να έχει στελέχη νέα και ικανά αλλά δεν έχει πυξίδα για να δώσει πορεία στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Κ.Μητσοτάκης μιλά για πρωτογενή πλεονάσματα και δεν δείχνει να αλλάζει κάτι στην οικονομική του πολιτική, που είναι πλεονάσματα τεράστιων έμμεσων φόρων όπως το ΦΠΑ ακρίβειας που γεμίζει τα κρατικά ταμεία, για να γεμίσει τις τσέπες των δανειστών.
Τα «ματωμένα πλεονάσματα» που είναι η λεηλασία της τσέπης των Ελλήνων δεν δείχνει να βλέπει εναλλακτική από την αντιπολίτευση και αυτό δίνει πόντους στην κυβέρνηση.
Εδώ στο pronews.gr έχουμε συνεχώς αναφερθεί σε αυτή την οικονομική διάσταση που ταλανίζει τους Έλληνες αλλά στην αντιπολίτευση αναμασάνε συνεχώς για το ξυλόλιο και τα έλαια σιλικόνης ενώ σε κάθε άλλο παράγοντα της ζωής των πολιτών σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Έτσι στην τρίτη θέση και πάλι ασθμαίνοντας βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 12,9%. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σε ελεύθερη πτώση, καταγράφοντας μόλις 5% στην πρόβλεψη αποτελέσματος.
Η δημοσκόπηση δείχνει την προοπτική εξακομματικής Βουλής, καθώς τόσο η Νίκη όσο και η Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου δεν καταφέρνουν να περάσουν το όριο του 3%. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τη δυνατότητα επίτευξης αυτοδυναμίας για τη ΝΔ.
Πρόβλεψη αποτελέσματος
Ειδικότερα στην πρόβλεψη αποτελέσματος η Βουλή θα είναι εξακομματική. Η Νέα Δημοκρατία μετράται στο 31,9%.
Η Πλεύση Ελευθερίας είναι στο 18,9%, ενώ το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με 12,9%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 7,3%, Ελληνική Λύση με 7,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.

Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία είναι μακράν πρώτη με 27,7%, μια εντυπωσιακή ανάκαμψη από το 21,2% της αντίστοιχης έρευνας της περιόδου 4-6 Φεβρουαρίου (εν μέσω, τότε, συλλαλητηρίων για τα Τέμπη) και με άνοδο 1,7% σε σχέση με την τελευταία έρευνα των Real Polls/Protagon (4-7 Απριλίου) που είχε δώσει στο κυβερνών κόμμα ένα 26%.
Ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 14,1% και το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα με 9,2%. Το ΚΚΕ καταγράφει 6,4%, η Ελληνική Λύση 5,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,7%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν 14,8% των ερωτηθέντων.

Τι θα ψήφιζαν οι πολίτες αν τα κόμματα είχαν άλλες ηγεσίες
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα σχετικά με την πρόθεση ψήφου σε υποθετικά σενάρια αλλαγής ηγεσίας στα κόμματα, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο των ηγετικών προσωπικοτήτων στη διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών.
Στο σενάριο αυτό, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεν την πρωτοκαθεδρία, ωστόσο χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποχωρεί σημαντικά στο 24%. Αντίθετα, ένα ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη φαίνεται να ενισχύεται εντυπωσιακά, φτάνοντας το 17,1%.
Η Πλεύση Ελευθερίας, χωρίς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, εμφανίζεται να καταρρέει στο 2,8%, ποσοστό που δεν της επιτρέπει είσοδο στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον Σωκράτη Φάμελλο, εμφανίζει ενίσχυση, ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση με 8,4%. Παράλληλα, ποσοστό 17,5% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο.

Όσον αφορά την αποτίμηση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας, το 47,5% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση ήταν εξίσου αποτελεσματική και μεταρρυθμιστική τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη θητεία της. Αντίθετα, το 29,4% εκτιμά ότι υπήρξε πιο επιτυχημένη στην πρώτη τετραετία.
Στο καίριο ερώτημα για τους λόγους της αδυναμίας της αντιπολίτευσης να ασκήσει ουσιαστική πίεση στην κυβέρνηση, η πλειοψηφία (63,5%) αποδίδει το φαινόμενο στην έλλειψη ισχυρών ηγετικών φυσιογνωμιών.
Το 44,2% επισημαίνει την απουσία προγραμματικών προτάσεων, ενώ 27% αναφέρονται τόσο στην απροθυμία για συνεργασίες όσο και στην επικοινωνιακή υπεροχή της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, το 33% περίπου των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να στηρίξει ένα νέο κόμμα που θα τοποθετείται στα δεξιά ή κεντροδεξιά του πολιτικού φάσματος. Αντίστοιχα, το 36% εμφανίζεται δεκτικό στην προοπτική ενός νέου πολιτικού φορέα στα αριστερά ή κεντροαριστερά.

Τέλος, ποσοστό 45,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα συνιστούσε επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ απλώς να αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις εκλογές. Για το 29,2%, επιτυχία θα ήταν η επίτευξη ποσοστού της τάξης του 20%, ανεξαρτήτως της τελικής κατάταξης, ενώ μόλις το 5,6% εκτιμά πως επιτυχία θα ήταν η πρωτιά.
