Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιοποιήθηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega οι έξι στους δέκα ψηφοφόρους βλέπουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση.
Η πρώτη διαπίστωση της έρευνας είναι ότι αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, που ανεβαίνει ξανά στο 60%, την ώρα που το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση υποχωρεί στο 34%, αντιστρέφοντας μια τάση βελτίωσης της συνολικής εικόνας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένεις ο πολιτικός με τις περισσότερες θετικές γνώμες στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό παρότι έχει και αρκετές αρνητικές γνώμες. Δεύτερος πρωθυπουργός σε δημοτικότητα αναδεικνύεται ο Δημήτρης Κουτσουμπας, που φαίνεται ότι πέραν της διεύρυνσης της επιρροής του ΚΚΕ, έχει και θετικές γνώμες ως πρόσωπο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 37% θετικές γνώμες και 56% αρνητικές, μπροστά από την Ζωή Κωνσταντοπούλου με 32%.
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει απώλειες πάνω από 2%, καθώς από 30,9% στην προηγούμενη δημοσκόπηση υποχωρεί στο 28,2%. Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά υποχωρεί στη ζώνη των «μονοψήφιων» ποσοστών με 9,7, ενώ το ΠΑΣΟΚ «κατοχυρώνεται» ως δημοσκοπική αξιωματική αντιπολίτευση, με μια μικρή υποχώρηση από το 11,4% στο 11% και το ΚΚΕ εμφανίζει μικρή άνοδο στο 8,2%.
Η Ελληνική Λύση, στο 6,6%, την ώρα που η Νέα Αριστερά εμφανίζει μια μικρή άνοδο στο 2,4%. Η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,2%, η Νίκη στο 2,3% και το ΜέΡΑ25 στο 2%
Στην τελική εκτίμηση ψήφου η δημοσκόπηση της Metrοn Analysis έχει τη Νέα Δημοκρατία στο 35,2%, πιο κάτω από το 38% του Δεκεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ στο 13,7% (14% τον Δεκέμβριο), ο ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί στο 12,1%, το ΚΚΕ να ανεβαίνει στο 10,3%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 8,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, οι Σπαρτιάτες με 3,2%, η Νέα Αριστερά με 3% η Νϊκη με 2,8% και ΜέΡΑ25 με 2,5%.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους παραμένει η ακρίβεια για ακόμη μια φορά. Όσον αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η έρευνα δείχνει πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει πως συμφωνεί με τη θέσπιση του σε ποσοστό 62%. Αντίθετο είναι το 36%.
Για την λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, οι απαντήσεις των πολιτών είναι στην πλειοψηφία τους θετικές. Συγκεκριμένα, το 52% είναι υπέρ, την ώρα που το 45% τοποθετείται εναντίον.