Σαφές προβάδισμα έχει στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata που παρουσίασε στο Attica TV. Την ίδια στιγμή, η δημοσκόπηση δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μάχονται για την τρίτη θέση.
Πιο συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 30% , ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13% ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ (10,5%) που βρίσκεται μόλις μισή μονάδα πάνω από του 4ο ΚΚΕ (9%). Το κόμμα της Ελληνικής Λύσης συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 5%, οι Σπαρτιάτες 3% και η Νίκη με 3%, όπως και η Νέα Αριστερά. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5% και ΜέΡΑ25 με 1,5%.
Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Στο ερώτημα σχετικά με τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, οι πολίτες συμφωνούν με την ίδρυσή τους δηλώνοντας υπέρ σε ποσοστό 59%. Αντίθετο με τα ιδιωτικά ΑΕΙ δηλώνει το 37%.
Για το ίδιο ερώτημα αναφορικά όμως με τις πολιτικές καταβολές των ερωτηθέντων, στην πρώτη θέση βρίσκονται ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 75% και ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 65%. Αντίθετα, πρωτιά σε όσους τάσσονται κατά διεκδικεί το ΚΚΕ με ποσοστό 74% και με μικρή διαφορά έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ (62%) – ωστόσο στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποσοστό, 34% συμφωνεί με την ίδρυσή τους.
Αναφορικά με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ, η συντριπτική πλειονότητα με ποσοστό 91% απάντησε ότι προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου κανόνων.
Πώς βαθμολογούν τα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με την οποίο η κοινή γνώμη προσλαμβάνει γενικώς την έννοια των πανεπιστημίων, καθώς το 45% των ερωτηθέντων βαθμολογεί ως «καλύτερα πανεπιστήμια» στην Ευρώπη τα δημόσια ιδρύματα – 33% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τα ιδιωτικά – ενώ και το 46% θεωρεί ότι μεταξύ αποφοίτων του ίδιου αντικειμένου πλεονέκτημα στην ελληνική αγορά εργασίας θα έχουν οι απόφοιτοι των δημοσίων πανεπιστημίων (46 έναντι 22%).
Σύμφωνα με την έρευνα της PRORATA, το 91% ζητά προ της ίδρυσης των μη κρατικών ΑΕΙ να θεσμοθετηθεί αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο και κανόνες λειτουργίας, ενώ το 56% δεν επιθυμεί τα νέα ιδρύματα να είναι εξ ορισμού ισότιμα με τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά οι απόφοιτοί τους να περνούν από διαδικασία αναγνώρισης των τίτλων των σπουδών τους.