Τα σενάρια για τις μετεκλογικές συνεργασίες συνεχίζονται, την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο είναι στο «κόκκινο», ενώ οι δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να προσφέρουν σιγουριά σε κανέναν.
Με την πόλωση να κορυφώνεται στην πορεία προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου και ενώ την πολιτική ατζέντα ορίζουν οι μετεκλογικές συνεργασίες και το μεταναστευτικό, λόγω και της αντιπαράθεσης για τον φράχτη στον Έβρο, επανήλθε το επικοινωνιακό «πυροτέχνημα» της «κυβέρνησης των ηττημένων».
Αυτή τη φορά, μάλιστα, η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, αξιοποιώντας μία τοποθέτηση του βουλευτή, Γιώργου Τσίπρα, για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές, έκανε λόγο για «αποκάλυψη των προθέσεων του εξαδέλφου του, κ. Αλέξη Τσίπρα, να κάνουν κυβέρνηση ηττημένων, εκμεταλλευόμενοι την απλή αναλογική».
Το ερώτημα εδώ, βέβαια, είναι γιατί αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν τόσο τρομερό, όταν ο ίδιος πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως αν δεν έχει αυτοδυναμία από τις κάλπες της 21η Μαΐου – που, λόγω απλής αναλογικής, δεν θα έχει – δεν σκοπεύει να πάρει καν διερευνητική εντολή και να κάνει την οποιαδήποτε προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Είναι γεγονός, βέβαια, πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που είχε δηλώσει, στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά, ότι δεν θα επιδιώξει «προοδευτική διακυβέρνηση», αν ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με απλή αναλογική είναι δεύτερο κόμμα.
«Επιδιώκουμε στις εκλογές να είμαστε πρώτο κόμμα για να σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτική, που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στον τόπο. (…) Αν αυτό δεν το πετύχουμε, ο ελληνικός λαός θα επιλέξει. Θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση», έλεγε τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ο Γιώργος Τσίπρας είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως μόνο «αν η διαφορά (σ.σ. από τη ΝΔ) είναι 1-2 μονάδες… αν υπάρξει τέτοιο απίθανο ενδεχόμενο», όπως το χαρακτήρισε, «σε αυτή την περίπτωση θα το μετρήσουμε εκείνη τη στιγμή».
Και σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση μειοψηφίας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχτεί να κάνει, ούτε εννοούσε κάτι τέτοιο ο… «εξάδελφος».
Επιπλέον, είναι πρακτικά απίθανο, με το σύστημα της απλής αναλογικής και τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, να βγαίνουν τα «κουκιά» για κυβέρνηση τουλάχιστον 151 βουλευτών, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡα25 – την «πολιτική τερατογέννεση», όπως την χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Παίζονται» όλα με τις δημοσκοπήσεις
Εν τω μεταξύ, δύο δημοσκοπήσεις, της Metron Analysis για το Mega και της MRB για το newsbomb, ανέδειξαν αυτή την εβδομάδα τα βασικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων στην εκκίνηση της προεκλογικής περιόδου, ενώ «κατέβασαν» τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εάν αυτό το κλείσιμο της «ψαλίδας» συνεχιστεί.
Κατ’ αρχήν, και οι δύο έρευνες δείχνουν το μεγάλο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.
Στην έρευνα της Metron Analysis αυτή υπολογίζεται σε 11,6%, ωστόσο αν προστεθεί ένα 4%, που λένε ότι δεν θα ψηφίσουν (αλλά μπορεί να το κάνουν) και ένα 3,9% που απαντούν «άκυρο – λευκό», το ποσοστό εκτοξεύεται στο 19,5%.
Υπολογίστε ότι στην Ελλάδα ψηφίζουν περίπου 10 εκατομμύρια, επομένως, η «γκρίζα ζώνη» είναι σχεδόν 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι.
Αντίστοιχα, στην έρευνα της MRB η αδιευκρίνιστη ψήφος υπολογίζεται στο 16%.
Γρίφος η ψήφος των 17άρηδων – 20άρηδων
Είναι ασφαλώς μια δεξαμενή ψηφοφόρων που έχει τους πάντες: και απογοητευμένους γενικότερα από το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα, και εξοργισμένους πολίτες ειδικά μετά τα Τέμπη, που θα εκφράσουν την οργή τους, και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που απογοητεύτηκαν από την περασμένη τετραετία, αλλά αμφιταλαντεύονται για το τι θα ψηφίσουν και, κυρίως, τους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και υπολογίζονται σε περίπου μισό εκατομμύριο.
Μιλάμε δηλαδή για τους 17άρηδες, 18άρηδες και 19άρηδες που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου το 2019, αλλά τώρα μπορούν να πάνε στην κάλπη. Θα πρέπει, όμως, να υπολογιστεί και η «γενιά Ζ», οι γεννημένοι μετά το 2000, τα 20χρονα παιδιά που είτε σπουδάζουν, είτε έχουν βγει στην αγορά εργασίας.
Να σημειωθεί ότι το 2019 οι νέοι 17-24 είχαν ψηφίσει σε ποσοστό 38% τον ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 30% τη ΝΔ, 5,7% το ΜέΡΑ25, 4,9% το ΚΙΝΑΛ και περίπου το ίδιο ποσοστό την Χρυσή Αυγή.
Τώρα αυτοί οι νέοι εμφανίζονται να είναι και οι πιο εξοργισμένοι από την τραγωδία των Τεμπών, που όμως λειτούργησε ως καταλύτης προκειμένου να βγουν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για την παιδεία, την υγεία, τη διαφθορά, την κομματοκρατία, το πελατειακό κράτος και όλες τις παθογένειες του κράτους.
Οριακή η διαφορά στη μέτρηση της Prorata
Στο όριο του στατιστικού λάθους βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών.
Το ποσοστό της ΝΔ είναι 28,5% (με απώλειες 1,5% σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου) και του ΣΥΡΙΖΑ 25,5% (αυξημένο κατά 0,5%).
Αυτό σημαίνει ότι η «ψαλίδα» κλείνει κατά 2% και βρίσκεται στο 3%.
Να σημειωθεί, επίσης, πως ανιχνεύεται για πρώτη φορά από την αρχή του τρέχοντος εκλογικού κύκλου μια σημαντική συσσώρευση ψηφοφόρων (67%) στην περιοχή της εκτίμησης, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι οριακό, είτε υπέρ της ΝΔ (45%) είτε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ (22%).
Ανεβάζει τη διαφορά η Marc
Αντίθετα, στη δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο θέμα, η ΝΔ έχει προβάδισμα 5,3 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου οι πολίτες δίνουν 31,7% ση ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ 26,4%.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στάσιμο στο 9,7%, ενισχυμένο το ΚΚΕ με 5,9%, αλλά και το ΜΕΡΑ25 φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη είσοδο στην Βουλή με 4,3%.
Παράλληλα, το 66% των ερωτηθέντων διαφωνεί με το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές.