Η ακρίβεια, αισχροκέρδεια, αλλά και οι παρακολουθήσεις «κοστίζουν» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις Τάσεις της MRB για τον μήνα Δεκέμβριο, που δείχνει την ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να κλείνει στις 5,4 μονάδες.
Οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και την χρεώνουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και μάλιστα με σκληρό τρόπο ως αισχροκέρδεια/κερδοσκοπία, ενώ θεωρούν σοβαρά ζήτημα τις παρακολουθήσεις.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:
ΝΔ: 28,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 23,1%
ΠΑΣΟΚ: 11,3%
ΚΚΕ: 5,1%
Ελληνική Λύση: 4,5%
ΜεΡΑ25: 2,9%
Έλληνες ΓΤΠ: 3%
Με την αναγωγή στα έγκυρα, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 30%, ΣΥΡΙΖΑ 24,3% και η μεταξύ τους διαφορά στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στο 11,9% και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5,4%, Ελληνική Λύση 4,7%, το ΜέΡΑ25 οριακά εντός Βουλής με 3,1% και οι Έλληνες οριακά εκτός με 2,8%.
Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 45,2 % η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25.3 %.
Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 14 %. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστό 7,9 % και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 7.6 %.
Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 33,5 % απαντά η ΝΔ, το 30,6 % ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 25,7 % κανένα κόμμα.
Καταλληλότερος πάντως για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 39,3%, με 8 μονάδες προβάδισμα από τον Αλέξη Τσίπρα που φτάνει το 31,3%.
«Χαστούκι» ακρίβεια και υποκλοπές
Οι πολίτες όπως προκύπτει από την έρευνα δεν υιοθετούν την εξήγηση της κυβέρνησης περί «εισαγόμενης ακρίβειας».
Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι τα αίτια του προβλήματος αφορούν στον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική αγορά και στις πολιτικές της κυβέρνησης και 3 στους 10 πιστεύουν ότι τα αίτια είναι εξωγενή.
Το 73,3% των πολιτών πιστεύει ότι το θέμα της αύξησης των τιμών έχει περάσει το όριο της ακρίβειας και έχει μπει στο πεδίο της αισχροκέρδειας/κερδοσκοπίας.
Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις βρίσκεται στο 72,3%, ενώ υπάρχει και ένα 8,2% των πολιτών που δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως να ανταποκριθεί.
Παράλληλα, τo 77,5% των πολιτών κρίνει ως «πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό» το θέμα των υποκλοπών, ενώ το 17,4% δηλώνει πως είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών».
Κοινοποιήστε:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)