Αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένη έμεινε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας (83%) από τη δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η Prorata και δημοσιεύει η “Εφημερίδα των Συντακτών”. Η ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και η τιτάνια μάχη της Μάγδας Φύσσα για δικαίωση αποτελούν, σύμφωνα με την κοινή γνώμη, τους δύο παράγοντες εκείνους που συνέβαλαν καταλυτικότερα στην καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ δευτερευόντως ο κοινωνικοπολιτικός κλοιός που σταδιακά οικοδομήθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα αλλά και η στάση των πολιτικών κομμάτων.
Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας δεν μοιάζει καθησυχασμένη, αλλά αντίθετα εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι σε ορισμένες φωνές που διατρανώνουν πως η καταδίκη των νεοναζί οδήγησε και στην ολοκληρωτική ήττα των ιδεών τους. Το 76% συνεχίζει να διατηρεί την άποψη πως ο κίνδυνος της φασιστικής απειλής δεν παρήλθε οριστικά, με τους φόβους να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ένταση μεταξύ όσων αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Η μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας (43%) εκτιμάει ότι οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής θα στηρίξουν στις επόμενες εκλογές κάποιον σχηματισμό της Ακροδεξιάς, το 23% την Ελληνική Λύση, ενώ το 21% τη ΝΔ. Το πιο ανησυχητικό είναι το εύρημα που αποκαλύπτει τα πραγματικά όρια της ανεκτικότητας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας “σοβαρής” και ενταγμένης στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο Χρυσής Αυγής: το 21% της κοινής γνώμης διατηρεί την άποψη ότι αν η Χρυσή Αυγή επέλεγε να μείνει προσηλωμένη στο πολιτικό της πρόγραμμα, μακριά από έκνομες, εγκληματικές πράξεις, ενδεχομένως να ήταν ένα χρήσιμο για την κοινωνία πολιτικό κόμμα. Ως προς τη σκιαγράφηση του προφίλ όσων διατηρούν την παραπάνω άποψη προέρχεται από την ευρύτερη πολιτική μήτρα της Δεξιάς. Ενδεικτικά 4 στους 10 όσων τοποθετούνται στα Δεξιά του πολιτικού φάσματος πιστεύουν ότι, ένα παρόμοιου τύπου, κόμμα που θα σεβόταν τα υφιστάμενα θεσμικά όρια, θα μπορούσε να είναι ένα κοινωνικά χρήσιμος σχηματισμός. Από την έρευνα προκύπτει ακόμα ότι το 76% των πολιτών αναγνωρίζει ότι ο κίνδυνος της φασιστικής απειλής δεν έχει παρέλθει οριστικά μετά την καταδίκη.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών