Ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός, «ανεξάρτητος» ευρωβουλευτής, είναι και, επισήμως από σήμερα, μέλος εγκληματικής οργάνωσης.
Με βάση την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την Χρυσή Αυγή, ο Λαγός κρίθηκε ένοχος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διεύθυνσή της.
O ίδιος έκανε δεκτή την ετυμηγορία του δικαστηρίου με ένα tweet πλήρους απαξίωσης και της δημοκρατίας, που τον έστειλε στις Βρυξέλλες, και της ελληνικής Δικαιοσύνης: «Αυτή είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Τσιράκι και δουλικό σκυλάκι του συστήματος. Χαίρομαι που σας πολεμώ. Ούτε θα κάνω πίσω σε τίποτα», έγραψε
Χθες, μια μέρα πριν από την απόφαση του δικαστηρίου όμως, ο Λαγός δεν είχε παραλείψει να επικαλεστεί αυτή τη ίδια Δικαιοσύνη, όπως και τα… ανθρώπινα δικαιώματα με επιστολή του προς το Ευρωκοινοβούλιο.
Στην επιστολή ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «9 βουλευτές φυλακίστηκαν το 2013 και το 2014 χωρίς καμία κατηγορία λόγω της προκαταρκτικής συνωμοσίας της τότε διεφθαρμένης κυβέρνησης του Σαμαρά. Ήμουν ανάμεσά τους» γράφει και προσθέτει: «Είναι υποκριτικό να μιλάμε για κράτος δικαίου, καθώς η Ελλάδα, ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Το γεγονός ότι ο Γιάννης Λαγός δηλώνει πως «δεν θα κάνει πίσω» μπορεί να αποτελεί και υπόσχεση συνέχισης της… πολυσχιδούς δράσης του: Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στην ιστορική δίκη, ο Λαγός είχε πλήρη γνώση της συγκρότησης του τάγματος εφόδου της Νίκαιας τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα.
Συνομίλησε με τον Πατέλη πριν αυτός στείλει το μήνυμα για να συγκεντρωθεί το τάγμα εφόδου στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης, κι αργότερα ενημέρωσε τον Μιχαλολιάκο. Μετά από την κλήση αυτή μιλάει ξανά με τον Πατέλη και ο Πατέλης με τον Ρουπακιά.
Ο Λαγός επίσης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έδωσαν εντολή στους χρυσαυγίτες Πειραιά και Νίκαιας να αδειάσουν γραφεία και σπίτια από μαχαίρια και όπλα. Και πριν από την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες εξάλλου, τον Ιούνιο του 2012, ο Λαγός σε ομιλία του είχε πει ότι «από εδώ και στο εξής οι Αιγύπτιοι ψαράδες στο Κερατσίνι θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή».
Όταν ο κλοιός γύρω από την Χρυσή Αυγή έσφιξε ο Νίκος Μιχαλολιάκος έσπευσε να εξασφαλίσει στον Λαγό την «ασφάλεια» της Ευρωβουλής. Τον Μάιο του 2019 τον τοποθέτησε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Χρυσής Αυγής αποπέμποντας τους Γ. Επιτήδειο και Λ. Φουντούλη που μπορούσαν να τον απειλήσουν στη σταυροδότηση. Στόχος, ήταν ο Λαγός να εκλεγεί πάση θυσία ώστε να έχει ως ευρωβουλευτής, ασυλία.
Μετά από τρεις μήνες, τον Ιούλιο του 2019, ως ευρωβουλευτής πια ο Λαγός ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του, από τη Χρυσή Αυγή.
Το ερώτημα τώρα, μετά την επίσημη καταδίκη του ως ηγετικού μέλους εγκληματικής οργάνωσης είναι εάν, και για πόσο, θα διατηρήσει αυτή την ευρωβουλευτική ασυλία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από μόνο του, δεν έχει δικαιοδοσία έρευνας στο ποινικό μητρώο των μελών του. Ο Λαγός παραμένει εκλεγμένος εκπρόσωπος της Ελλάδας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως προχωρά με αρκετά ευέλικτες διαδικασίες σε άρση ασυλίας. Εκείνο που χρειάζεται για να το πράξει, είναι ένα αίτημα από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Και το άμεσο ερώτημα είναι το πότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος για άρση ασυλίας του Γιάννη Λαγού – μέλους του Ευρωκοινοβουλίου και εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης.