Η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της Τουρκίας ήταν δύσκολη, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως “είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα”.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που είναι σε εξέλιξη, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως “είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες” και πρόσθεσε ότι “η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου”.
Ανέφερε στη συνέχεια πως “αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”. “Υπάρχει και η θετική ατζέντα. Ότι εμείς προσδοκούμε σε γόνιμη και θετική σχέση με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι” συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε πως «υπάρχουν σαφέστατες αναφορές σε ζητήματα που αφορούν στην Κύπρο. Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας. Μια πολύ σημαντική αναφορά ως προς την Κύπρο είναι ότι ο τρόπος που μπορεί να λύσει τις διαφορές της για τις θαλάσσιες ζώνες είναι μέσα από διαπραγματεύσεις με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Πολύ σημαντική αναφορά στο ψήφισμα 550 του ΟΗΕ το οποίο αναφέρεται με σαφήνεια στα ζητήματα που αφορούν την Αμμόχωστο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως “ήταν δύσκολη διαπραγμάτευση. Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το αρχικό. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας”.
Όπως υπογράμμισε, έγινε εντατική δουλειά και το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, που είναι αρκετά διαφορετικό απ’ αυτό που αρχικά προτάθηκε “και απορρίψαμε γιατί δεν κάλυψε τις θέσεις μας”, είναι “ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και για τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία”. Σε άλλο σημείο, τόνισε πως “πείσαμε τους Ευρωπαίους εταίρους ότι οι αλλαγές ήταν επιβεβλημένες, ισορροπημένες”.
Επανέλαβε στη συνέχεια, ότι υπάρχει μία κρίσιμη νομική διαφορά με την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση με τις διερευνητικές επαφές. Αν αυτό δεν συμβεί, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να δεχτεί την ετυμηγορία του, είπε ο Πρωθυπουργός.