Με το νηπιαγωγείο, όπου λες μια «συγγνώμη» και το ζήτημα τελείωσε, φαίνεται ότι έχουν μπερδέψει την κυβέρνηση ακόμη και στελέχη πρώτης γραμμής.
Μετά το φιάσκο με τις σχολικές μάσκες για πολλοστή φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφάσισε να το «ξεπεράσει» τονίζοντας ότι «λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτε». Όταν όμως τα «mea culpa» έχουν καταιγιστικό ρυθμό και από ό,τι φαίνεται ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι αρκεί η «συγγνώμη», τότε στην κυβέρνηση υπάρχει πρόβλημα λογοδοσίας αλλά και προσωπικής ευθιξίας.
Επί σχεδόν έναν χρόνο κορυφαία στελέχη και υπουργοί της κυβέρνησης δημιουργούν προβλήματα, σκάνδαλα και βάζουν «αυτογκόλ» χωρίς όμως να υπάρχει καμιά μέριμνα, χωρίς κανείς να έχει συνέπειες. Αυτό δεν έχει, δεν μπορεί να έχει άλλη συνέπεια παρά την έξαρση της κυβερνητικής αλαζονείας, καθώς στους υπουργούς εμπεδώνεται η αίσθηση της ατιμωρησίας και του «αλάνθαστου».
Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς;
Ποιος δεν θυμάται την εποχή κατά την οποία ο υφυπουργός αθλητισμού Λ. Αυγενάκης χώρισε την Ελλάδα στα δύο, με μια απόφαση για την οποία η κυβέρνηση άρον άρον αναγκάστηκε να αλλάξει τον νόμο, προκειμένου να μην εφαρμοστεί; Ξέχασε κανείς τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης του Βρούτση, που προσέφεραν στην ελληνική γλώσσα νεολογισμούς όπως το «σκόιλ ελοικικού» και ο «Μέτζης του νέουκτη»; Ή μήπως κάποιοι θεωρούν ότι έχει «λήξει» το σκάνδαλο με τη «λίστα Πέτσα» που φρόντισε να ενισχύσει συγκεκριμένους μιντιάρχες με τρόπο τόσο προκλητικό, ώστε να υπάρξουν ακόμη και σφαλιάρες από επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης;
Να αναφερθούμε και στο ολοκληρωτικό φιάσκο του υπουργείου Τουρισμού, με τον κ. Θεοχάρη να αποτελεί «διακοσμητικό» πλέον στοιχείο στην κυβέρνηση, αλλά να συνεχίζει να απολαμβάνει τα ευεργετήμάτα που συνοδεύουν τη θέση του υπουργού; Υπάρχει φυσικά και η εμπλοκή Στεφανή στο μεταναστευτικό, του οποίου το έργο μόνον ως θετικό δεν αξιολογήθηκε και κατά κάποιους μόνον κακό έκανε, προκαλώντας εντάσεις στα νησιά. Για να μην περάσουμε σε στελέχη όπως η κυρία Νικολάου, με τις καταγγελίες εναντίον της, που την ανάγκασαν να «διακόψει» τις διακοπές της, για να μην προκαλεί το κοινό αίσθημα. Ή την περίπτωση της κυρίας Αγαπηδάκη, η οποία έγινε γραμματέας σε υπουργείο, με ευθύνη τους ανήλικους ασυνόδευτους μετανάστες, λόγω «επιτυχών αναρτήσεων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το τελευταίο φιάσκο με τις μάσκες, όπου εμπλέκεται πλήθος υπουργών το σύνολο των οποίων έχει σαφώς ευθύνη, δεν είναι παρά ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των «λαθών». Υπουργείο Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και το μόνο που ακούμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι ότι «λάθη γίνονται».
Κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί
Το γεγονός ότι υπουργοί έχουν ολοφάνερα αποτύχει στους τομείς ευθύνης τους και έχουν προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: της απόπειρας του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη δυσαρεστήσει τους «βαρόνους» της Νέας Δημοκρατίας και της έλλειψης σοβαρής αντιπολίτευσης.
Οι απανωτές κρίσεις, στα εθνικά και στο μέτωπο της πανδημίας, έχουν αφήσει το περιθώριο στην κυβέρνηση να κρύβει τα προβλήματά της κάτω από το χαλί, προδίδοντας όμως δομικές αστάθειές της. Αλαζονεία, έλλειψη ευθιξίας και λογοδοσίας, οι βασικότερες εξ αυτών. Και κάποιοι με νόημα σημειώνουν ότι οι «μικρές αποτυχίες» της κυβέρνησης θα έχουν σύντομα τέτοια κρίσιμη μάζα, που δεν θα μπορούν πια να εμποδιστούν από το να δημιουργήσουν μια χιονοστιβάδα, που θα παρασύρει και αυτούς που δεν φταίνε και τα έχουν πάει καλά.
πηγή: «δημοκρατία»