Των Γιώργου Σιαδήμα, Θάνου Αθανασίο, Παντελή Βαλασόπουλου
Ηαντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας φαίνεται πως ξεκίνησε. Η έναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία, έστω και σε επίπεδο συμβούλων, για πολλούς σηματοδοτεί τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από μια περίοδο έντονης κλιμάκωσης από την Αγκυρα. Μάλιστα, εάν βρεθεί κοινός τόπος, δεν αποκλείεται να υπάρξει και επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, ακόμα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή.
Ανεξάρτητα, όμως, από την πορεία των συζητήσεων, η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, είναι διατεθειμένη να φέρει το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτός είναι και ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης. Διάλογος, εάν δεν είναι προσχηματική η στάση της Τουρκίας, ενώ, εάν δε βρεθεί λύση, θα ακολουθηθεί ο δρόμος της Χάγης. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν ο Τ. Ερντογάν με τις επόμενες κινήσεις του δείξει ότι η αποκλιμάκωση με την απόσυρση του «Oruc Reis» ήταν πρόσκαιρη, οι κυρώσεις της Ευρώπης παραμένουν στο τραπέζι.
Εν ολίγοις, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως μέχρι την ύστατη στιγμή θα επιμείνει σε έναν ενδεχόμενο διάλογο που θα αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του Τ. Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, και με τον εξ απορρήτων σύμβουλο της Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ (που έχει ρόλο διαμεσολαβητή), και φαίνεται πως τέθηκαν οι βάσεις για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές συνομιλούσαν μέχρι την τριμερή στο Βερολίνο, στα μέσα Ιουλίου, αλλά η Τουρκία αποσύρθηκε μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και την υπογραφή για την ΑΟΖ.
Τελικά, οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τ. Ερντογάν άνοιξαν τον δίαυλο επικοινωνίας εδώ και λίγα 24ωρα και απομένει να φανεί αν θα οριστικοποιηθεί το πλαίσιο του διαλόγου για να ξεκινήσουν οι επαφές, ακόμα και τις επόμενες ώρες. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμα και πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνοντας το στίγμα των επαφών.
Αλλωστε, ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, είναι ήδη έτοιμος να ταξιδέψει, εάν χρειαστεί, στην Τουρκία, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνει το ραντεβού, αφού η τελευταία επαφή είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα. Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως το προηγούμενο δεκαήμερο η Α. Μέρκελ συνομίλησε τουλάχιστον δύο φορές με τον Ερντογάν, με τον Τούρκο Πρόεδρο, μάλιστα, να αποσύρει το «Oruc Reis» από την ανατολική Μεσόγειο το περασμένο Σάββατο, ως μια πρώτη κίνηση αποκλιμάκωσης.
Παράλληλα, το μεσημέρι της Παρασκευής υπήρξε μία ακόμα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού, της Γερμανίδας καγκελαρίου και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή το μεταναστευτικό, αλλά συζήτηση έγινε και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως επιθυμεί να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από εκεί που σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της τουρκικής πλευράς.