«Θα ζητήσουμε τη στήριξη όλων των πολιτών και σε κάτι ακόμα: Στην αντιμετώπιση των fake news τα οποία εξακολουθούν, δυστυχώς, να εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα στο διαδίκτυο και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από όλους μας. Και βέβαια να αντιμετωπιστούν κυρίως μέσα από τις προσωπικές ιστορίες , που θα μας επιτρέψουν να πείσουμε και τους λίγους κακόπιστους, σκεπτικιστές, επιφυλακτικούς, επιρρεπείς σε θεωρίες συνωμοσίας, ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους συνομιλητές του.
Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως είπε, ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός στους πολίτες, αλλά αντίθετα «αυξημένη εγρήγορση».
Κατά την εισήγησή του στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε την Τετάρτη με υπουργούς και επιστήμονες του ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε στο θέμα του εμβολίου καλύπτοντας πλήρως και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε αναφερθεί στην παραγωγή των εμβολίων και δέχθηκε επικρίσεις από την αντιπολίτευση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε για το εμβόλιο πως «εφόσον -το τονίζω- όλα πάνε καλά και το εμβόλιο αποδείξει στις κλινικές δοκιμές ότι είναι αποτελεσματικό, ναι έχουμε την ελπίδα ότι θα έχουμε διαθέσιμες τις πρώτες δόσεις του εμβολίου τον Δεκέμβριο του 2020 και οι υπόλοιπες δόσεις θα παραδοθούν στη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο του 2021».
Η κυβέρνηση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το CNN Greece, προβληματίζεται έντονα το τελευταίο διάστημα από την «πανδημία» των fake news και τη συνωμοσιολογία. Ήδη, όπως έγραφε την Τετάρτη το CNN Greece, το φαινόμενο των λεγόμενων «ψεκασμένων» αναρτήσεων παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση και ό,τι κρίνεται παραπλανητικό για το κοινό και πηγή επικίνδυνης παραπληροφόρησης θα προωθείται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω διαδικασίες.
Όπως ειπώθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη, εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, εκτός της εξάπλωση του ιού, είναι η διασπορά των fake news. Για αυτό θα γίνει προσπάθεια να πειστούν οι… δύσπιστοι με προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό και κινδύνευσε η ζωή τους.
Η ατομική ευθύνη είναι ένα στοιχείο το οποίο επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποφύγει ένα νέο γενικό lockdown.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να επικαιροποιήσουμε και να ενισχύσουμε περισσότερο αυτά τα μέτρα, στηριζόμενοι πάντα σε πραγματικά δεδομένα, τα οποία δίνουμε στη δημοσιότητα κάθε μέρα με απόλυτη διαφάνεια. Και, βέβαια, για ακόμη μία φορά θα ζητήσουμε τη συμμετοχή όλων των πολιτών, όπως το έκαναν πάντα, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να περιορίσουμε αυτήν την αυξητική τάση την οποία δείχνει ο κορωνοϊός» είπε ο πρωθυπουργός.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση για την πολιτική της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς θεωρούν ότι της «ξέφυγε» ο έλεγχος της κατάστασης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κρούσματα καθημερινά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για να καλύψει τις εγκληματικές αντιφάσεις και παλινωδίες που έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, συνεχίζει τα αποσπασματικά και αναποτελεσματικά μέτρα».
Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. και αρμόδιος τομεάρχης Ανδρέας Πουλάς με δήλωσή του κάνει λόγο για «παλινωδίες και εκπτώσεις στη διενέργεια τεστ, η κυβέρνηση οδηγεί μαθηματικά στην αύξηση των κρουσμάτων».
Δριμύτατη επίθεση εξαπολύει και το ΚΚΕ: «Εκεί που τελειώνουν τα επικοινωνιακά τερτίπια αρχίζει η πραγματικότητα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να την κρύψει»«Οι ευθύνες θα αναζητηθούν από τους πραγματικούς υπεύθυνους και όχι από τους “αποδιοπομπαίους τράγους”» υποστηρίζει, τέλος, η Ελληνική Λύση.