Τι κρύβουν οι ασκήσεις ισορροπίας του Μαξίμου; Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε δέσμιος των βαρόνων του κόμματος. Συγκυβέρνηση Μητσοτάκη -Σημίτη, με «κουρεμένο» τον Σαμαρά.
Ο ανασχηματισμός-παρωδία που έγινε στις 4 Αυγούστου μπορεί να έχασε γρήγορα τη θέση του στις πρώτες σειρές της επικαιρότητας, αλλά δεν έχασε τη σημασία του όσον αφορά τα πολιτικά συμπεράσματα που απορρέουν από αυτόν, αλλά και τις εξελίξεις που σηματοδοτεί όχι μόνο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αλλά και στην αντιπολίτευση. Εκτός από παρωδία, χαρακτηρίστηκε και συγκυβέρνηση Μητσοτάκη – Σημίτη, με «κουρεμένο», αλλά πάντα παρόντα τον Σαμαρά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε να «φρεσκάρει» την εικόνα της κυβέρνησής του, αλλά τελικά έμεινε με όλους τους αποτυχημένους υπουργούς του αμανάτι. Ολοι οι αποτυχημένοι έμειναν ακλόνητοι, ακόμη και στις περιπτώσεις που είχαν προγραφεί από το Μέγαρο Μάξιμου: Βρούτσης, Μενδώνη, Κεραμέως, Θεοχάρης, Μηταράκης. Να μην ξεχνάμε και ότι λόγω των εσωκομματικών τριβών είχε αναβληθεί, από τον Απρίλιο που προαναγγέλθηκε, τρεις φορές αυτός ο ανασχηματισμός.
Η εικόνα του Μητσοτάκη από αυτόν τον ανασχηματισμό θόλωσε, η λάμψη χάθηκε και, παρά το γεγονός ότι τα ΜΜΕ εξακολουθούν να στηρίζουν τον «μεγάλο τιμονιέρη», το προφίλ του πρωθυπουργού τραυματίστηκε, καθώς εμφανίστηκε αδύναμος και δέσμιος των βαρόνων του κόμματος, οι οποίοι εμφανίζονται και δυσαρεστημένοι. Δεν κατάφερε να διορθώσει τα κακώς κείμενα, άφησε τα χαλασμένα εξαρτήματα στη θέση τους και φρόντισε να φορτώσει σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες στους φίλους και συγγενείς του Μαξίμου. Υπάρχουν φωνές και στο εσωτερικό της Ν.Δ. που από αυτή την αδυναμία Μητσοτάκη να ασκήσει το προνόμιό του βγάζουν το συμπέρασμα ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο.
Τα χαρακτηριστικά των αλλαγών -των λίγων και μόνων που κατάφερε- στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός ήταν να μεταφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης στο Μαξίμου, να αποδυναμώσει υπουργούς του κλίματος Σαμαρά, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, και να γιγαντώσει τη «σημιτική συνιστώσα» του επιτελικού κράτους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας -ακόμη ένας από αυτούς που γλίτωσαν τη θυσία από τον… Μωυσή, αν και ο ίδιος περίμενε να γίνει Βρούτσης στη θέση του Βρούτση- ανακοίνωσε ουσιαστικά αυτούς οι οποίοι θα διαχειριστούν τα χρήματα από την Ε.Ε. και γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους. Ποια είναι αυτή; Να είναι ακραία νεοφιλελεύθεροι, να υμνούν τα Μνημόνια και να γνωρίζουν πώς να τα επιβάλλουν, χωρίς να χρειάζεται η… τεχνογνωσία του ΔΝΤ.
Στη νέα κυβέρνηση έχουμε τον αναβαθμισμένο Θεόδωρο Σκυλακάκη, από υφυπουργό Οικονομικών σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική. Είναι αυτός που θα διαχειριστεί το ταμείο ανάκαμψης και αναφέρεται, όπως φυσικά όλοι οι αναπληρωτές υπουργοί, κατευθείαν στον πρωθυπουργό. Ο Σκυλακάκης, λοιπόν, έχει το ταμείο και ο Μητσοτάκης έμεινε τελικά με όλους τους αποτυχημένους υπουργούς του αμανάτι στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Αναβάθμιση με μήνυμα διπλό αυτή του Σκυλακάκη, πέρα από το γεγονός ότι δεν αποτελεί καλά μαντάτα για όσους δεν είναι μεγαλοεπιχειρηματίες. Η Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει πόντους εσωκομματικά -πολιτικά στενός συνεργάτης της επί χρόνια και δεξί της χέρι, και φίλος γενικά της οικογένειας Μητσοτάκη- και μειώνει τη δύναμη του Σταϊκούρα, ο οποίος ναι μεν έχει καραμανλικές αναφορές, αλλά υπήρξε υπουργός του Σαμαρά και πλέον κινείται στους ουδέτερους.
Ο δεύτερος αναπληρωτής υπουργός μετά τον Σκυλακάκη είναι ο Νίκος Παπαθανάσης. Η αναβάθμιση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα, είναι το «τελείωμα» του Αδωνι Γεωργιάδη. Τον άφησε υπουργό, αλλά του πήρε όλες τις αρμοδιότητες. Ναι μεν «πετσόκοψε» τον άνθρωπο του Σαμαρά, αλλά ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να τον βγάλει εκτός κυβέρνησης. Η εικόνα του υπουργού Ανάπτυξης να γυρνάει στα κανάλια και να λέει πόσο χάρηκε για την αναβάθμιση του… συνεργάτη του και η προσπάθεια που κάνει να πείσει όλους ότι έχει ακόμη κάποιες αρμοδιότητες δεν αρμόζουν σε σοβαρή κυβέρνηση. Πήγε ακόμη και στην ορκωμοσία ο αθεόφοβος για να δηλώσει τη χαρά του…
Ο άτολμος Μητσοτάκης, απέναντι στον Σαμαρά, δεν έθεσε εκτός κυβέρνησης ούτε τον Γιάννη Βρούτση. Ιδια κατηγορία με τον Γεωργιάδη κι αυτός. Εμεινε στην κυβέρνηση με κουρεμένες αρμοδιότητες.
Η πτέρυγα του Αντώνη Σαμαρά, λοιπόν, διατηρεί μεν τα ερείσματά της στην κυβέρνηση, αλλά έχει χάσει τη δύναμή της. Αντιθέτως, ενισχύεται η ομάδα Σημίτη -απαριθμεί πολλά στελέχη στην κυβέρνηση, στις γενικές γραμματείες, οι άνθρωποι του «εκσυγχρονισμού» είναι παντού- με την υπουργοποίηση του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου.
Ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αυτός που θα αναλάβει να υλοποιήσει από την έκθεση Πισσαρίδη ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό τομέα. Τι συνεπάγεται αυτή η τοποθέτηση για τους ασφαλισμένους μπορεί να γίνει κατανοητό από το παρατσούκλι που συνοδεύει τον κ. Τσακλόγλου: «Ο Ηρώδης της Ελλάδας». Και του δόθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός γιατί το 2012, ως σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εισηγήθηκε την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά.
Όταν οι φιλίες αναγνωρίζονται…
Ο ανασχηματισμός-παρωδία βρίσκει τη Ζωή Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας. Το γεγονός ότι δεν έχει καμία σχέση με το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει προφανώς και δεν αποτελεί εμπόδιο για τον πρωθυπουργό. Α, είναι και φίλη της Μαρέβας Μητσοτάκη.
Έμεινε στο τέλος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. Σε αυτή τη θέση, ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κορινθίας Νικόλαος Ταγαράς, ο οποίος ήταν στο ίδιο υπουργείο και το 2014. Σαφώς του περιβάλλοντος Σαμαρά, αλλά να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, δεν σημαίνει επιπλέον δύναμη στον πρώην πρωθυπουργό.
Πηγή: «δημοκρατία»