Μάρτιος 2014. Σχεδόν 9 μήνες πριν τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όταν ήρθε η «πρώτη φορά Αριστερά», με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.
Τότε, παρουσιάζεται στον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα μια δημοσκόπηση, την οποία διενήργησε ο καθηγητής στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επαμεινώνδας Πανάς. Μια δημοσκόπηση που ποτέ δεν ήρθε ποτέ στο φως της δημοσιότητας για πολλούς και διάφορους λόγους.
Αυτή η μέτρηση, δεν ήταν για τα… κόμματα. Ήταν προσωπική. Για τον ίδιο τον δημοσιογράφο. Τότε, που πολλοί τον καλούσαν μέσα από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του να δοκιμάσει το επόμενο βήμα, δηλαδή αυτό της πολιτικής.
Θα πείτε σήμερα, μετά από 6 χρόνια, γιατί δημοσιοποιείται αυτή η δημοσκόπηση. Προφανώς για όσα έχουν συμβεί με τις «απομακρύνσεις» και το… εμπάργκο. Ως “απάντηση”.
Ας δούμε ορισμένα ευρήματα σε καίρια ερωτήματα, εκείνης της εποχής. Για να κάνετε συγκρίσεις με όσα συνέβησαν τότε. Και το χθες, συναντάει και το… σήμερα.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Έχουμε και λέμε:
Στο ερώτημα εάν ένας αντιμνημονιακός και μη κομματικός δημοσιογράφος μπορεί να ασκήσει θετικό έργο συμμετέχοντας στις προσεχείς εκλογές, στις ηλικίες 45-59 θεωρεί «ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΟΛΥ» σε ποσοστό 24% ενώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών το ποσοστό φτάνει στο 26%.
Στο ερώτημα ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του Γιώργου Τράγκα, το 29,8% (στην Αττική) πιστεύει ότι δεν φοβάται να καυτηριάζει τους πολιτικούς. Για τον Πειραιά, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 31,6% ενώ για το υπόλοιπο Ελλάδος είναι 28,2%. Το ποσοστό φτάνει στο 37,7% αναφορικά με την ανάλυση ανά ιδεολογία (δεξιός).
Στην έρευνα και στο «ποσοστό άντλησης της δεξαμενής ψηφοφόρων που πιθανόν να αποσπάσει ο Τράγκας», προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεξιός 26%», «Αριστερός 24%» . Δείτε περισσότερα:
Θα ακολουθήσει το Β΄ μέρος της έρευνας.