Μητσοτάκης: Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε και να το χρηματοδοτούμε

“Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε και να το χρηματοδοτούμε, ειδικά σε περιόδους όπως αυτές που διανύουμε”, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείο Οικονομικών. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στη βουλή. “Η απόφασή σας να επιβάλλετε τη χρήση μάσκας και εντός κοινοβουλίου είναι ιατρικώς σωστή και συμβολικά επιβεβλημένη”, τόνισε και πρόσθεσε: “Βρισκόμαστε στη φάση διαχείρισης αυτού που κάποιοι αποκαλούν β’ κύμα πανδημίας στην Ευρώπη, εδώ δεν έχει κάνει την εμφάνισή του. Απαραίτητο είναι να τηρούμε τις συμβουλές των γιατρών και να φορούμε τη μάσκα όπου είναι υποχρεωτική. Εμείς έχουμε την υποχρέωση εδώ στο κοινοβούλιο πρώτοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα”.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι “σήμερα είναι η πρώτη μου παρουσία στη Βουλή μετά την ιστορική απόφαση των Βρυξελλών για τη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης. Την αντίδραση της Ευρώπης στις συνέπειες του κορονοϊού και την απάντησή της σε όσους έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη δύναμή της να ξεπερνά διαφορές. Το αποτέλεσμα αυτή της 4ήμερης Συνόδου Κορυφής είχαν ένα νικητή: την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη”.

“Χρέος τιμής προς τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. 46 χρόνια από την εισβολή της Κύπρου η Ελληνική Πολιτεία απονέμει ισόβια σύνταξη στους άντρες που υπερασπίστηκαν την Ελευθερία στην πρώτη γραμμή”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

“Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας. Εάν προσθέσουμε και τους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου [η συμφωνία για την Ελλάδα] μεταφράζεται σε 72 δισ”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Να θυμίσω ότι υπήρξαμε από τους πρώτους, από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Είχα προσυπογράψει με 8 αρχηγούς κρατών επιστολή ζητώντας η Ευρώπη να κάνει αυτό το τολμηρό βήμα. Πριν από 4 μήνες το βήμα αυτό θα φάνταζε σε πολλούς ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως καταλήξαμε στην επιτυχία των Βρυξελλών. Και εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι” ανέφερε.

“Δεν αμφισβητήθηκε η ουσία του Ταμείου Ανάκαμψης, η έκδοση δηλαδή κοινού χρέους. Το Ταμείο δεν αποτελεί απλά την αντίδραση της Ευρώπης σε έναν ιό. Σηματοδοτεί και την πτώση ενός πολιτικού ταμπού που ήταν η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κρατών από ένα κεφάλαιο με αμοιβαίες εγγυήσεις. Ιστορική στιγμή για εξέλιξη και εμβάθυνση της ΕΕ. Αυτές τις ημέρες και άλλα κοινοβούλια συζητούν αυτό το τεράστιο βήμα” δήλωσε ο πρωθυπουργός.

“Δεν υπάρχει κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο για εκταμίευση αυτών των πόρων, οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 μέλη της ΕΕ. Δεν είναι η πρόκληση η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων για να προσφέρουμε μόνο μια πρόσκαιρη ανακούφιση. Είναι να κατευθυνθούν σε δράσεις με αναπτυξιακό, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε next generation eu σε next generation hellas”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Επεξεργαζόμαστε για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και σε αυτό το βάθος ένα συνεκτικό εθνικό παραγωγικό σχέδιο” ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε δε και τα εξής: “Η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει αυτή τη φορά όπως είθισται να γίνεται δηλαδή με ασύντακτες διαδικασίες, καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στην απορρόφηση, πελατειακά συμφέροντα. Το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη”.

“Τους επόμενους 2 μήνες θα πραγματοποιηθεί εντατική διαβούλευση ώστε να καταλήξουμε όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερες συναινέσεις για να έχουμε συνεκτική εθνική πρόταση που θα καταθέσουμε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός Οκτωβρίου” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο και το σχέδιο “Γέφυρα”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως “πριν από ένα χρόνο από την ίδια θέση μιλούσα για πρώτο νομοσχέδιο, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ως μέτρου φορολογικής ανακούφισης και αναπτυξιακής προοπτικής. Είμαι εδώ για ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που έχει ίδια στόχευση”.

“Ο νέος μηχανισμός στήριξης δανειοληπτών. Το σχέδιο «Γέφυρα» θα επιδοτεί για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Η προστασία της πρώτης κατοικίας του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είχε λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019. Έκτοτε άρχισαν να σωρεύονται στα δικαστήρια υποθέσεις. Οι δύο παρατάσεις είχαν τελικά μειωμένη συμμετοχή. Η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν πέτυχε στην πράξη. Τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν πολύ οι απευθείας διακανονισμοί, περισσότερα από 170.000 δάνεια ρυθμίστηκαν με απευθείας συνεννόηση”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι καθιερώνεται ευνοϊκό καθεστώς για αλλοδαπούς συνταξιούχους ώστε να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους έδρα. Ευθυγραμμιζόμαστε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. Πορτογαλία, τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το δεύτερο κύμα ρυθμίσεων δυναμώνει τις πολιτικές θωράκισης εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τον κορονοϊό. Υλοποιείται η ελάφρυνση έως ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για το 2019, ανέφερε.

Για τα αναδρομικά

“Από το βήμα αυτό δηλώνω ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου δημοσίου”, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

“Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.