Νέες αποκαλύψεις για «σέρβις» στη Novartis από τον Μαρκόπουλο

Διθυραμβικό άρθρο του πρ. δημοσιογράφου και νυν «γαλάζιου» κατηγόρου στην Προανακριτική για τον πολυεθνικό κολοσσό

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η αποκάλυψη ότι ένας από τους βασικούς κατηγόρους στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, που (υποτίθεται πως) διερεύνησαν το σκάνδαλο Novartis, ήταν απροκάλυπτα υμνητής -με το αζημίωτο άραγε;- του πολυεθνικού κολοσσού.

Πρόκειται, όπως αποκάλυψε χθες η «Εφημερίδα των Συντακτών», για τον πρώην δημοσιογράφο, βουλευτή σήμερα της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο, ο οποίος σε διθυραμβικό άρθρο του, το οποίο δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα», εκθείαζε με εμετικό τρόπο την εταιρία, την ώρα που, όπως παραδέχτηκαν οι ιθύνοντές της ενώπιον των Αρχών των ΗΠΑ, εκτοξεύονταν με χρηματισμό υψηλών παραγόντων οι τιμές των φαρμάκων που διέθεταν στην Ελλάδα. Ήταν τόσο θεαματικά υμνητικό το «ρεπορτάζ», ώστε κίνησε υποψίες στις αμερικανικές διωκτικές Αρχές, οι οποίες περιέλαβαν εκτενές απόσπασμά του στη δικογραφία που διαβίβασαν στην Επιτροπή της Βουλής. Το απόσπασμα, όπως επιβεβαιώθηκε, βρέθηκε στα γραφεία της εταιρίας με… δημοσιογραφικές διορθώσεις από άγνωστο «χέρι» και διαβιβάστηκε στο FBI, προτού καταλήξει στη διάθεση των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Θα περίμενε κανείς κατόπιν τούτων από τον βουλευτή να είχε την ευαισθησία να αυτοεξαιρεθεί από μέλος της Επιτροπής, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ήταν «ένας από τους βασικούς διαμορφωτές της κοινής γνώμης», με τους οποίους η εταιρία κρατούσε πολύ στενή επαφή. Αλλά τέτοιες αξιώσεις δεν πτοούν, όπως φαίνεται, τον «υπότροπο» κ. Μαρκόπουλο.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε ανάλογες δημοσιογραφικές προσπάθειες της «δημοκρατίας», η οποία έφερε στο φως τα έργα και τις ημέρες του πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος, μαζί με πολυπληθή ομάδα συνεργών, έκλεβε το Δημόσιο.

Ως οικονομικός συντάκτης και αρχισυντάκτης στη συνέχεια του «Πρώτου Θέματος», ο κ. Μαρκόπουλος -διατηρώντας και δική του στήλη στην εφημερίδα- περισσότερες από μία φορές, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», είτε είχε προβάλει τις θέσεις Μιωνή για κρίσιμα θέματα με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο είτε του είχε αφιερώσει πολυσέλιδα προωθητικά δημοσιεύματα.

Ξεχωριστή σημασία αποκτά το δημοσίευμα με το οποίο ο κ. Μαρκόπουλος, επικαλούμενος γαλλόφωνη εφημερίδα της Ελβετίας, ανακοίνωνε ότι ο αμφιλεγόμενος Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας είχε καταθέσει αγωγή τόσο για το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ» σε βάρος του Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος την είχε αποκαλύψει, όσο και κατά της τράπεζας HSBC της Γενεύης. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Μιωνής υποστήριζε ότι είχε εξαναγκαστεί να ξοδέψει περισσότερα από 2.400.000 ελβετικά φράγκα για να αποκαταστήσει τη φήμη του ύστερα από τη διαρροή της λίστας των καταθετών από την τράπεζα και τους ελέγχους που ακολούθησαν.

Εφάμιλλης δημοσιογραφικής βαρύτητας ήταν και συναφές δημοσίευμα όπου με αηδιαστικές κολακείες ο κ. Μαρκόπουλος εμφάνιζε τον Σ. Μιωνή και τον συνεταίρο του Άγγελο Μεταξά ως «τα χρυσά Greek boys στο χρηματιστήριο του Λονδίνου»…

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται δριμύτερος στις θέσεις του για την Επιτροπή-παρωδία και με συγκεκριμένες αναφορές εκθέτει ανεπανόρθωτα τους πέντε βασικούς μάρτυρες, Ιωάννη Αγγελή («τον διαψεύδουν οι πάντες»), Ελένη Ράικου («το μακρύ χέρι του Σαμαρά»), Γεωργία Τσατάνη («αθώωσε τον Βγενόπουλο»), Παναγιώτη Αθανασίου («ψέματα στην Υπηρεσία») και Σάμπυ Μιωνή («ούτε ένα στοιχείο για τον περιβόητο εκβιασμό»), στους οποίους στηρίζεται ο ισχυρισμός της Ν.Δ. ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, αλλά μόνο σκευωρία.
Επίσης, υπογραμμίζει ότι, προκειμένου να ολοκληρωθεί εσπευσμένα το χρονοδιάγραμμα της πλειοψηφίας, δεν εκλήθη ο μηνυτής της υπόθεσης Αντώνης Σαμαράς.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.